PODUL TINERETULUI – Pod inaugurat in Sacel prin Programul National de Dezvoltare Locala

PODUL TINERETULUI – Pod inaugurat in Sacel prin Programul National de Dezvoltare Locala

PODUL TINERETULUI – Pod inaugurat in Sacel prin Programul National de Dezvoltare Locala

PODUL TINERETULUI Luni, 11 septembrie, in prima zi de scoala a noului an, presedintele Consiliului Judetean Maramures, Gabriel Zetea, ministrul Educatiei Nationale, Liviu Marian Pop si inspectorul general al Inspectoratului Scolar Judetean, Ana Moldovan au ajuns si la deschiderea anului scolar din comuna Sacel.

Aici a fost inaugurat noul pod construit prin Programul National de Dezvoltare Locala (PNDL) cu finantarea Ministerului Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene.

Potrivit primarului din Sacel, Gavrila Dologa, noul pod care va deservi comunitatea era o constructie imperios necesara pentru siguranta locuitorilor si se gandeste ca numele acestuia sa fie Podul Tineretului sau Podul Tineretii.

Podul vechi avea o punte de acces, o deschidere de 27 de metri, insa constructia intra in reparatii si reabilitare an de an.

Mai mult, la mijlocul podului se afla un picior de sustinere, iar cand raul Iza venea involburat afecta acest picior de pod, fapt care reprezenta un pericol pentru cei care doreau sa treaca.

Al doilea motiv a fost ca, in aval de acest pod, exista un alt pod construit cu aproximativ 50 de ani in urma, de catre Societatea Sovieto-Romana, al carui picior din mijlocul albiei este, de asemenea, afectat, putand sa se rupa in orice moment. Daca acest lucru s-ar fi intamplat, un numar de aproximativ 300 de familii ar fi ramas izolate de drumul judetean.

Problemele apareau si pe timp de iarna, drumul fiind in panta, iar in caz de zapada sau polei pe carosabil, cei care se opreau sa se asigure inainte de a intra cu masina in drumul judetean riscau sa nu mai poata demara de pe loc.

"Cel mai important lucru este ca, avand sprijinul actualului presedinte al Consiliului Judetean Maramures, Gabriel Zetea, toate aceste probleme au devenit istorie. Trebuie sa recunosc ca era doar vicepresedinte al Consiliului Judetean cand a venit la mine, in Sacel, m-a tras de maneca si m-a intrebat ce doresc sa fac, deoarece bani sunt si Guvernul Romaniei finanteaza proiecte importante prin PNDL.

Si atunci am considerat ca cel mai important proiect pentru comunitatea noastra il reprezinta constructia unui nou pod. Doresc sa ii multumesc si ministrului Educatiei Nationale, Liviu Marian Pop ca a venit si la deschiderea anului scolar din Sacel si chiar le-am spus elevilor din comuna ca, in cei 56 de ani de viata si in anii mei de scoala, niciun ministru nu a fost prezent in localitatea unde mi-am facut studiile, iar copiii de aici au avut ocazia sa il vada a doua oara pe ministru in comunitatea noastra", a declarat primarul comunei Sacel, Gavrila Dologa.

Seful administratiei judetene, Gabriel Zetea, a intarit spusele primarului Dologa, aratand ca discutiile legate de acest nou pod au inceput in anul 2014, cand, din calitatea de vicepresedinte al Consiliului Judetean, era coordonator in judetul Maramures al Programului National de Dezvoltare Locala.

"Discutii am purtat la acel moment nu doar in Sacel, ci si in Bogdan Voda, in Barsana, in Nanesti, pe Valea Viseului in Viseu de Sus, in Borsa. Avand in vedere ca, de mai bine de 15 ani in Maramures nu se construisera poduri si stiind cu totii relieful judetului, am considerat ca acest lucru este necesar si oportun.

Nu este normal sa fie comunitati locale care sa locuiasca peste o vale si sa fie nevoiti sa faca kilometri intregi pentru a ajunge in centrul satului. Satisfactia sociala a fiecarui maramuresean trebuie sa fie asigurata de administratiile locale si judetene, iar PNDL a fost gandit pentru a ajuta proiectele comunitatilor locale.

Si vorbim aici despre proiecte de canalizare, apa, reabilitari de drumuri comunale, scoli, dispensare, gradinite, poduri, toate acestea fiind realizate prin Programul National de Dezvoltare Locala, cel mai important instrument de finantare pe care Guvernul l-a inventat.

Doar prin acest program am reusit sa finantam si sa semnam in acest an proiectele pe care noi le-am promis pentru oameni, toti cei care suntem alesi temporar in aceste functii de conducere la Consiliul Judetean, in Parlament, in administratiile locale", a aratat presedintele CJ Maramures, Gabriel Zetea.

Seful administratiei judetene a subliniat faptul ca, cel mai important proiect care nu se refera doar la Sacel sau Saliste, ci la toate comunitatile presarate pe Valea Izei, il reprezinta reabilitarea drumului judetean.

"De foarte multi ani vorbim despre faptul ca trebuie sa reabilitam drumul care vine din Vadu Izei si pana in Sacel, iar acum putem spune ca aceasta promisiune va fi onorata.

Pentru realizarea acestui proiect s-a aprobat in aceasta vara, de catre Guvernul Romaniei, prin Ministerul Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene o finantare de 50 de milioane de euro pe PNDL.

Avem acesti bani la dispozitie, in aceasta toamna - iarna vom finaliza licitatia, iar anul viitor ne vom apuca de lucru. Consider ca, sa ai drumul judetean reabilitat, astfel incat sa poti sa vorbesti cu adevarat despre turism, despre crearea a noi locuri de munca, despre oportunitati de afaceri, aceasta este cu adevarat o mare realizare", a declarat Gabriel Zetea, presedintele Consiliului Judetean Maramures.

Biroul de presa al Consiliului Judetean Maramures

The post PODUL TINERETULUI – Pod inaugurat in Sacel prin Programul National de Dezvoltare Locala appeared first on actualmm.ro.

Comments