Poltistii romani primesc pistoale Beretta si arunca la cos anticele Carpati

Poltistii romani primesc pistoale Beretta si arunca la cos anticele Carpati

Poltistii romani primesc pistoale Beretta si arunca la cos anticele Carpati


Noile arme vor inlocui pistoale proiectate in anul 1974, care sunt depasite si fizic, si moral. De-a lungul timpului, politistii s-au confruntat cu mai multe probleme legate de acestea, de la blocarea lor pana la declansarea accidentala a acestora.&


Primele pistoale Beretta au intrat de curand in posesia politistilor, insa sindicalistii acuza ca acestea le-au fost luate inapoi pana cand oamenii legii vor realiza antrenamente de tragere in poligon.


Pistoalele Carpati vor fi inlocuite cu pistoale Beretta PX4, considerate unele dintre cele mai bune din lume, alaturi de Glock, Sig Sauer sau Colt. Acest model se fabrica din anul 2004, fiind mult mai modern decat vechiul Carpati, aparut in anul 1974 si realizat la Fabrica de Arme Cugir.


Pistoalele Beretta sunt realizate de catre Fabbrica d'Armi Pietro Beretta, o companie privata din Italia care este continuatoarea celei mai vechi fabrici de arme din lume, aparuta in 1526 in zona Brescia.


Dumitru Coarna, presedintele Sindicatului National al Politistilor, a realizat pentru Libertatea o comparatie intre fisele tehnice ale celor doua arme.


CARPATI
Carpati

munitie de 7,65 x 17 mm7 cartuse in& incarcator510 grame greutate cu incarcatorul gol90,5 mm lungimea tevii, care da si preciziadispozitivul de ochire este doar cu vopseacorpul pistolului este din duraluminiuare o singura sigurantacorpul pistolului este doar cromat, ca rezistenta la coroziune
BERETTA
Beretta PX4

munitie de 9 x 19 mmincarcator cu 17 cartusegreutate cu incarcatorul gol de 785 grameteava 102 mmsistemele de ochire sunt cu tritium, un izotop al hidrogenului. Acesta straluceste noaptea, pentru o tintire mai bunacorpul pistolului este din metalare 3 sigurantepersonalizare in functie de marimea palmeise poate folosi ambidextru, are siguranta si pe stanga si pe dreapta armeipartile metalice sunt protejate anticoroziune prin patru metode

Pe de alta parte, pistolul Beretta se va purta intr-un holster pe picior, pe cand cele Carpati se purtau intr-un toc atasat la brau.


Mai sigur si mai precis&

"Pistoalele Carpati au 7 locuri in incarcator, dar politistii foloseau sase deoarece era presiune prea mare pe arcul incarcator si se bloca pistolul", spune Coarna.


Acesta mai spune ca exista si alte avantaje privind trecerea la noua arma, precum precizia mai mare si cadenta mai mare de tragere.


"Nu stiu daca este cel mai bun pistol din lume, dar Beretta este extrem de bun fata de ce aveam noi inainte, adica pistoale Carpati de 40 de ani. In plus, principala problema cu pistoalele Carpati este ca se blocheaza. In speta de la Gorj, de exemplu, i s-a blocat pistolul politistului", a completat seful sindicatului.


Sindicatul Europol acuza in luna iulie ca uciderea unui politist, anul trecut, de catre un interlop din Timis a fost provocata tot de dotarile necorespunzatoare.


Contract de 25.000 de pistoale

Contractul semnat cu Beretta este pentru 25.000 de pistoale, dintre care 10.000 au ajuns deja in tara si sunt impartite in aceste momente sectiilor de Politie.


La politistii din strada se afla deja 100 de pistoale, iar restul pana la 10.000 vor fi in dotarea politistilor pana la finalul lunii septembrie, dar nu inainte de a fi instruiti si de a face trageri in poligon, precizeaza Coarna.


Ulterior, vor mai veni o transa de 10.000 de pistoale si o alta de 5.000


"Ar fi trebuit 32-35.000 pentru a acoperi tot necesarul"

Cu toate acestea, Coarna spune ca nu sunt destule. "Vor fi in total 25.000 de pistoale, dintre care o transa de 10.000 ajung acum in tara. Eu consider insa ca ar fi trebuit vreo 32-35.000 pentru a acoperi tot necesarul agentilor de politie. Astfel, vor fi unii care nu vor primi pistoale Beretta, vor ramane la Carpati", a mai spus el.


Festivitatea lui Vela, criticata

Cosmin Andreica, presedintele sindicatului Europol, a criticat Ministerul de Interne in privinta festivitatii de acordare a pistoalelor, din data de 29 iulie.


Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela simuleaza tragerea unei arme la finalul unui eveniment de prezentare a noilor achizitii pentru imbunatatirea conditiilor de munca a politistilor, la Institutul de Studii pentru Ordine Publica din Bucuresti, miercuri, 29 iulie 2020. Foto Hepta

"Domnul Vela a venit ca pe vremea lui Ceausescu, le-a dat pistoalele, au fost politisti, masini, dar e ca la pescuitul sportiv: am prins pestele, l-am pupat si i-am dat drumul. Pistoalele le-au fost luate inapoi. Colegii trebuie sa faca trageri in poligon. Din stiinta mea, din 30 de politisti, nu are pistolul niciunul asupra sa", a spus Andreica.&


Georgian Dragan, purtatorul de cuvant al IGPR, il contrazice. "In cadrul ceremoniei festive au fost repartizate primele 100 de pistoale politistilor de rutiera si ordine publica din Capitala. Ulterior, pentru ca toti politistii trebuie instruiti, a fost efectuat instructajul acestora. Apoi au fost efectuate trageri cu noul armament in poligon si s-au intocmit documentele de gestiune. Politistii, cu exceptia a cinci sau sase colegi care sunt in concediu, au inceput sa efectueze serviciul, avand noile pistoale asupra dumnealor, inca din data de 6 august", a spus Dragan pentru Libertatea.


Procedura se va repeta la nivel national, iar toate unitatile de politie care primesc pistoalele trebuie sa faca aceste instruiri.


Comments