Povestea rusului care si-a parasit tara pentru a lupta impotriva lui Putin. Acum conduce militari uc...


,,Cel mai potrivit loc pentru a lupta impotriva regimului de la Kremlin este in Ucraina", spune rusul Kandalaksa, un comandant al unei unitati ucrainene care lupta din 2015, ca voluntar, pentru tara sa adoptiva, scrie New York Times.


Campul aflat dincolo de pozitiile ucrainene din estul tarii este negru ca focul, ars de rachete lansate de avioanele rusesti. Lanurile verzi de grau aflate in apropiere sunt si ele impanzite de cratere, urme ale loviturile artileriei.


,,Era un loc atat de frumos", spune pentru New York Times comandantul unitatii ucrainene, ,,si ei au distrus-o, porcii".


Comandantul, care a cerut sa fie identificat doar dupa numele sau de cod, Kandalaksa, conduce o unitate de voluntari, pozitionata undeva pe dealurile din estul Ucrainei. Timp de doua luni, unitatea a mentinut o parte din linia aflata la sud de orasul Izium, blocand o ofensiva rusa de incercuire si cucerire a regiunii Donbas.


Kandalaksa este un fel de anomalie in armata ucraineana. El vine de fapt din Rusia si se descrie drept un refugiat politic. Adversar al regimului condus de Vladimir Putin, el si-a parasit tara natala in 2014, cand Moscova a anexat Crimeea si a inceput sa sustina razboiul separatistilor din regiunile estice Luhansk si Donetk impotriva Kievului.


,,Luptam impotriva regimului Putin", spune el, ,,si am inteles ca cel mai potrivit loc pentru a lupta impotriva regimului Putin era in Ucraina".


La scurt timp dupa ce a ajuns in Ucraina, el a decis sa faca ceva mai mult decat activism politic, asa ca s-a alaturat unei unitati militare de voluntari in 2015. ,,Ma cautam pe mine insumi, cautam o modalitate de a fi util", explica el. ,,M-am gandit ca cel mai corect ar fi sa merg sa lupt pentru tara", adauga barbatul.


Cand Rusia a lansat invazia din februarie, el s-a oferit din nou voluntar si a luptat in suburbiile din nord-vestul capitalei, Kiev, timp de o luna. Apoi, pe masura ce Rusia s-a retras din Kiev si si-a concentrat fortele in batalia pentru Donbas, unitatea sa a fost trimisa si ea in est.


Sub presiunea artileriei ruse


,,Noi nu ii vedem, dar ei ne bombardeaza", explica Kandalaksa, cu referire la rusii care sunt pozitionati la aproximativ 16 km de avanpostul ucrainean. ,,Rar trece o zi fara bombardamente. Incearca sa ne loveasca, dar fortele noastre isi mentin pozitiile si nu ii lasa sa avanseze", spune el.


Fortele ucrainene se afla sub o presiune tot mai mare in estul Ucrainei, deoarece armata rusa a schimbat tactica.


Moscova si-a concentrat fortele si puterea de foc asupra unei tinte mult mai reduse, cu un obiectiv mai limitat: incercuirea unei serii de orase si sate din Donetk si Luhansk.


La fiecare cateva zile, o parte dintre soldatii care fac parte din aceasta unitate a Brigazii 95 de Asalt Aerian se indreapta spre linia frontului, pe care o numesc ,,punctul zero", oferindu-le colegilor lor de acolo o pauza de la asaltul zilnic al artileriei rusesti.


Soldatii sunt sarcastici atunci cand vorbesc despre situatia in care se afla. Spun despre ei ca sunt ,,carne de tun", un biet baraj in fata artileriei Moscovei.


Dar moralul lor pare ridicat si, in calitate de voluntari, cei mai multi au declarat ca sunt convinsi ca trebuie sa tina piept agresiunii rusesti.


,,Vom face tot ce putem"


Unul dintre soldatii voluntari este regizor de teatru, altul este profesor universitar de economie. ,,Este mult mai dificil sa stai si sa nu faci nimic", spune profesorul de economie, care poarta numele de cod Academicul.


Maksim Bulgakov, in varsta de 40 de ani, directorul de teatru, spune ca nu si-a dorit niciodata sa se inroleze in armata. ,,Tatal, fratele si bunicul meu au fost ofiteri de artilerie, dar eu nu mi-am dorit niciodata sa fiu", admite el. ,,Dar traim o astfel de situatie. Ai o problema si trebuie sa te hotarasti", concluzioneaza el.


Militarii stau ascunsi, dormind intr-o cladire a unei ferme, ferindu-se de dronele rusesti in timpul zilei. Ei opereaza tunurile protejate sub copaci, in apropiere.


Avioanele rusesti au bombardat zona, lasand cratere enorme de 3 metri adancime si deteriorand unele catune si ferme. Un obuz a cazut in apropiere, fara sa ii ingrijoreze prea mult pe militarii care au continuat sa isi vada de treburile zilnice.


Toti dorm pe scanduri de lemn si pe saltele de camping, impartind hambarul cu doua pisici mici. Pe una dintre ele au botezat-o Hitler, din cauza unei pete negre de pe fata, care aminteste de mustata liderului nazist. Felinele se catara pe trupurile celor adormiti, in timp ce soldatii vin si pleaca pe parcursul noptii, facand de garda, fiecare cateva ore.


Comandantul, Kandalaksa, face si el de garda, alaturi de oamenii sai. ,,Suntem increzatori. Toti oamenii care lupta inteleg ca intreaga lume depinde de Ucraina in acest moment. Vom face tot ce putem", asigura el.


Fuga din Rusia


Kandalaksa a fost inginer electrician in Murmansk, in nordul indepartat al Rusiei. El a devenit interesat de politica prin 2008-2009, cand a vazut un videoclip al politicianului de opozitie Aleksei Navalnii. Clipul expunea coruptia si deturnarea a miliarde de dolari din banii statului, de catre conducerea Rusiei.


,,Dupa aceea am inteles ca toti acesti bani ajung la presedinte si la oamenii din conducere", spune el. Am inceput sa pun intrebari si am devenit destul de activ. El a inceput sa distribuie pliante si a luat parte la un mare miting de protest la Moscova in momentul alegerilor legislative din 2011.


Dar in scurt timp a intrat in vizorul serviciilor secrete rusesti. El lucra la o centrala hidroelectrica, dar a considerat ca activitatea sa politica a determinat conducerea sa ii refuze o promovare. ,,Voiau sa plec", spune barbatul.


Si-a gasit un loc de munca in sudul Rusiei in 2013, iar cand au inceput protestele pentru democratie in Ucraina - care au dus in cele din urma la inlaturarea presedintelui Viktor Ianukovici - a inceput sa se gandeasca sa paraseasca Rusia de tot. Membrii familiei s-au opus mutarii sale, dar au inteles, spune el.


Kandalaksa nu regreta ca a plecat. ,,Nu cred ca ma voi mai intoarce vreodata. Ma simt foarte bine aici. Ma simt ca acasa", spune el.


,,Intreaga lume trebuie sa distruga cancerul rusesc"


Barbatul este atat cinic, cat si plin de speranta, atunci cand vine vorba despre o posibilitate de schimbare a situatiei politice din Rusia. El crede ca Putin nu s-a asteptat ca Occidentul sa se opuna ambitiei sale imperiale.


,,Banuiala lui a fost ca se va confrunta cu un raspuns redus. Dar daca te lupti cu el, totul este posibil. Acesta este momentul in care multe lucruri se vor rezolva", crede el.


Dar barbatul nu crede ca o simpla schimbare a regimului Putin ar aduce neaparat sperante. ,,Daca Putin pleaca, sistemul va ramane. Trebuie sa schimbam sistemul", spune Kandalaksa.


Barbatul s-a declarat ingrozit de comentariile recente ale fostului secretar de stat al SUA Henry Kissinger, care a sugerat ca Ucraina sa cedeze teritorii, intr-un potential acord de pace cu Rusia. Un editorial din The New York Times a fost criticat pentru ca a sugerat acelasi lucru.


,,Este un gand ingrozitor", spune el. ,,Intreaga lume trebuie sa distruga cancerul rusesc. Este chintesenta raului si ar trebui sa fie invins de intreaga omenire", intareste Kandalaksa.


Un pic de optimism exista. barbatul crede ca tinerii din Rusia au inteles deja cat de nedrept este sistemul lor.


,,Sper ca Rusia se va schimba si va inceta sa mai fie asa cum este acum. Nu ca as vrea sa fie distrusa, dar sper ca rusii isi vor schimba opiniile", mai spune barbatul.


Urmareste pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informatii despre& razboiul din Ucraina, declansat de Rusia


Comments