Premier "Scotia va ramane in

Premier: "Scotia va ramane in UE." Ce inseamna aceasta declaratie pentru viitorul Regatului Unit al...

Prim-ministrul Scotiei, Nicola Sturgeon, a reiterat miercuri, cu cateva ore inaintea instalarii Theresei May in fruntea guvernului de la Londra, ca Brexitul “nu se aplica Scotiei”, care a votat in majoritate pentru ramanerea in Uniunea Europeana, transmite AFP, preluata de Agerpres.

“Theresa May a spus ca, pentru ea, Brexit inseamna Brexit. Respect faptul ca are acest mandat intrucat Anglia si Tara Galilor au votat pentru iesirea din Uniunea Europeana, dar vreau sa precizez ca acest mandat (...) nu se aplica Scotiei, care a votat in mod hotarat pentru ramanerea in Uniune”, a declarat Nicola Sturgeon, intr-o intalnire cu presa straina la Londra.

“Eu insami am mandatul de a respecta dorinta scotienilor, gasind o cale de a mentine Scotia in interiorul UE sau protejandu-ne relatia cu Uniunea”, a continuat Sturgeon, exprimandu-si speranta ca Theresa May “respecta modul in care a votat Scotia”.

Ea s-a declarat, in schimb, “profund dezamagita” de afirmatia noului premier britanic, potrivit careia nu le ofera garantii cetatenilor europeni care traiesc in Marea Britanie ca pot ramane in aceasta tara.

In ce priveste Scotia, prim-ministrul a afirmat ca “problema independentei este, cu siguranta, pe masa” si ca doreste sa studieze “toate optiunile”.

Nicola Sturgeon a mai precizat ca a constituit un comitet de experti juridici, economici si diplomatici pentru a o consilia cu privire la negocierile legate de Brexit, comitet ce se va reuni pentru prima data joi, la Edinburgh.

Nicola Sturgeon a mai explicat ca, inainte de activarea articolului 50 din Tratatul de la Lisabona, are doua prioritati: de a face totul pentru a fi 'implicata direct' in negocieri si de a 'continua sa explice diferitelor state europene care sunt interesele Scotiei'.

Comments