Premierul Ludovic Orban, dupa instituirea STARII DE ALERTA: Set de masuri pentru sustinerea angajati...

"Pe langa masura activa pentru cei care au fost afectati de criza economica, vom acorda un procent de pana la 30 la suta companiilor care vor oferi locuri de munca cetatenilor romani pe o perioada ce cel putin trei luni de zile. Pentru tinerii absolventi sau cei aflati in pragul pensiei si nu lucreaza vom avea conditii mai generoase si vom pune conditii. Categoriile care se angajeaza mai greu, cum sunt tinerii absolventi sau persoanele aflate aproape de pensionare, vom dezvolta instrumente de angajare a lor mult mai generoase, vom sustine o parte din salariul brut o perioada mai lunga. Masurile vor fi luate cu anumite conditii firesti, cum ar fi ca dupa incetarea platii de Guvern, compania sa mentina angajatii. Si pentru zilieri exista o nevoie reala, pentru fermierii romani, vom adopta un act normativ de sustine a zilierilor", a declarat Ludovic Orban.

"Consiliul Uniunii Europene a probat un regulament care va pune in practica programul SURE. E un program prin care UE ajuta statele membre pentru a finanta masurile active de ocupare a fortei de munca. Romania are garantia ca va beneficia de finantare de la UE pentru a pune in practica masurile gandite de guvern. Prin intermediul programului SURE tarile pot accesa sume de bani prin oferirea de garantii. Romania trebuie sa ofere o garantie de pana la 400 de milioane de euro si va beneficia de o suma cuprinsa intre 3 si 5 miliarde de euro.

Dupa data de 1 iunie, vom continua plata somajului tehnic. Pentru toate domeniile care isi vor relua activitatea ca urmare a relaxarii, somajul tehnic va fi inlocuit de o masura activa de sustinere a reluarii activitatii, prin alocare unui procent din salariul brut al angajatului, de pana la 41,5 la suta, pentru fiecare angajat care isi reia activitatea.

Exista peste 600.000 de romani care s-au aflat in somaj tehnic, conform datelor noastre si peste 700.000 in cautarea unui loc de munca. De asta, pe langa masura activa acordata pentru reluarea activitatii angajatilor, vom folosi mai multe masuri active dedicate diferitelor categorii de angajati. Vom acorda un procent de pana la 30 la suta din salariul brut companiilor care vor angaja oameni aflati in cautarea unui loc de munca", a mai spus Ludovic Orban.

Referitor la starea de alerta, premierul a declarat: "A fost finalizata procedura stabilita in Legea 55 si am intrat pe deplin in starea de alerta maxima, asa cum am denumit-o in cadrul sedintei de Guvern.Am extrem de multe observatii legate de modul in care Parlamentul a tratat proiectul nostru de lege si prin modificarile facute ne-a restrans cat de mult a putut posibilitatile de actiune. Parlamentul nu putea legal si constitutional sa faca modificari unei hotarari de Guvern. Este o imixtiune grosolana si o incalcare flagranta a separarii puterilor in stat".

Stupefiat de decizia CNCD

"Am ramas stupefiat de decizia CNCD. O majoritate PSD-UDMR a luat o decizie care nu are nicio legatura cu legea si regimul discriminatoriu. Presedintele Romaniei este victima unei decizii pur politice care arata clar ca toate institutiile cotropite de PSD iau decizii impotriva legii. Presedintele nu a fost sacntionat pentru discriminare, ci pentru ca a demascat o politica constanta de complicitate care a facut o serie de compromisuri pentru a atrage UDMR. Condamn energic acest comportament neconstitutional, ilegal, ai unor reprezentanti PSD care calca in picioare legea si au transformat o institutie care trebuie sa apere cetatenii intr-una la cheremul PSD", a mai spus Ludovic Orban.

Comments