Premierul Nicolae Ciuca, la negocierile cu sindicatele din Educatie: ,,Impreuna rezolvam problemele....

Au inceput marile negocieri de la Guvern intre sindicalistii din educatie si guvernanti. Ciuca si Ciolacu se afla fata in fata la masa discutiilor, in ciuda disensiunilor politice.

Liderii sindicatelor din invatamant au ajuns duminica, la ora 14.00, la sediul Guvernului. Au loc negocieri stranse cu guvernantii pentu rezolvarea crizei din Educatie, dupa ce luni incepe greva generala anuntata de sindicate. Acestia stau la masa cu premieru lNicolae Ciuca, ministrii Edducatiei - Ligia Deca, al Muncii - Marius Budau, al Finantelor - Adrian Caciu, precum si cu preseditele PSD - Marcel Ciolacu, viitorul premier dupa rotativa.

,,Impreuna rezolvam problemele. In calitate de prim-ministru, cu intreg guvernul, intreaga coalitie, cu ministrii de la Educatie, Munca, FInante, presedintele Camerei, al PSD, cu totii nu am facut nimic altceva decat sa cautam , sa gasim solutii. Sunt sigur ca vom gasi solutii, astfel incat tara noastra sa aiba incredere intr-un sistem de educatie pe care sa-l respectam. Sunt convins ca vom gasi solutii pentru ca cetatenii Romaniei sa aiba incredere in sistemul de educatie, care, alaturi de sanatate, reprezinta prioritati ale Programului de Guvernare", a declarat premierul Nicolae Ciuca la inceputul intalnirii de la negocierile cu sindicatele.

DECLARATIILE LIDERILOR SINDICATELOR, INAINTE DE NEGOCIERILE DE LA GUVERN

Simion Hancescu, lideri FSLI, a declarat, inainte de a intra la discutiile de la Guvern, ca nu se ia astazi o decizie si ca greva de luni, 22 mai va avea loc.

"Oferta va ajunge la oameni. Oamenii sunt cei care decid. Nu putem lua o decizie astazi" a declarat Simion Hancescu.

,,Nu accepta nimeni sa dea la debutant aceasta marire si sa dea trei lei la cei care au vechime mare. Nu intram acum in procente, asteptam sa vedem cu ce vine guvernul, s-ar putea sa avem surpriza sa ne spuna ca nu se poate. Greva de maine va avea loc. Greva nu este a noastra, este a oamenilor, in conditiile in care ei au semnat pentru greva, ei decid daca fac sau nu greva mai departe. Noi avem maine sedinta, oamenii ne spun, mergem mai departe daca nu vor", a spus liderul FSLI - SImion Hancescu. Acesta a explicat ca nu li s-a spus nimic concret despre majorarea salariilor la intalnirile anterioare.

La fel a precizat si Marius Nistor, liderul Federatiei ,,Spiru Haret" despre continuarea grevei generale care incepe luni.

,,Este aceeasi procedura: nu este o greva pe persoana fizica, nu este o greva pe care au declansat-o liderii de sindicat, este o greva declansata pe baza unui referendum la care au participat salariatii din invatamant, nu numai membrii de sindicat. Pe baza ofertei care va veni din partea Guvernului, daca ei o vor considera credibila, prin semnatura, vor lua hotararea daca renunta la aceasta forma de protest sau daca o vor continua. Ma indoiesc ca pana maine se va termina", a afirmat Marius Nistor.

Intrebat despre afirmatiile unor politicieni ca greva este ,,un santaj", Marius Nistor a replicat ca guvernantii ,,stiau de acest protest din luna decembrie".

,,Ce au avut de asteptat, au avut un mars cu peste 14 mii de oameni din toata tara. Acum au tupeul sa arunce in spinarea salariatilor din invatamant faptul ca se va declansa aceasta greva? Nu! Responsabilitatea le revine in totalitate. Pe de alta parte, politica aceasta de a dezbina, de a ridica parintii si elevii impotriva cadrelor didactice, este o politica care nu poate fi acceptata sub nicio forma. Prin genul acesta de practici de fapt au adus invatamantul in situatia in care se afla in momentul de fata", a mai spus Nistor.

Intrebati daca se va continua luni cu greva daca se ajunge la un consens, sindicalisti iau spus ca nu ei decid , ci profesorii.

,,Oferta ajunge la oameni, ei decid, nu se va lua astazi decizie", a spus Hancescu.

Despre cat de repede se va relua activitatea in scoli cu incetarea grevei, Marius Nistor a lansat critici catre guvern.

,,Cu mult mai repede decat s-au hotarat ei sa rezolve problema pensiilor speciale", a punctat Marius Nistor.

Sindicalistii au fost invitati la negocieri de premieru lNicolae Ciuca pentru a rezolva criza declansata prin anuntarea grevei generale incepand din 22 mai, ora 8:00, in toate unitatile de invatamant din tara.

Zi de foc pentru guvernanti: Nicolae Ciuca, Marcel Ciolacu, la negocieri cu sindicatele din Educatie, inainte de greva din 22 mai - Decizii cruciale

Sindicalistii au anuntat declansarea grevei generale incepand de luni, 22 mai, de la ora 8:00. Este prima greva generala a profesorilor din ultimii 18 ani. Ultima a avut loc in noiembrie 2005 cand ministrul de atunci - Mircea Miclea a si demisionat dupa ce nu a primit 6% din PIB pentru Educatie si la cateva zile de la declansarea grevei generale. Timp de trei saptamani au protestat profesorii din preuniversitar si universitar. Greva s-a oprit dupa promisiunea de 4,8% din PIB si majorarea salariala de 12%.

CARE SUNT REVENDICARILE SINDICATELOR DIN EDUCATIE

Sindicatele din Educatie intentioneaza sa declanseze luni greva generala. Acestia au anuntat ca greva generala va fi declansata luni, 22 mai, de la ora 8:00.

Sindicalistii anunta ca cer salari idecente pentru profesori, mai ales pentru profesorii debutanti, care castiga in jur de 2.400 de lei, iar alti profesori cu vehime de 20-30 de ani nu ajung sa castige mai mult de 3000 de lei, potrivit Realitatea PLUS.

CE CER SINDICALISTII DIN EDUCATIE:

- Majorarea salariilor personalului din invatamant, in conformitate cu importanta sociala a muncii prestate, plecand de la principiul salariul profesorului debutant sa fie cel putin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea intregului personal didactic de predare urmand sa se realizeze in mod progresiv, in raport de functie, studii, vechime si grad didactic;

- Instituirea regulii indexarii anuale a salariilor personalului platit din fonduri publice, cu rata inflatiei;

- Plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar si nedidactic;

- Acordarea sporurilor pentru conditii de munca personalului din invatamant;

- Acordarea drepturilor prevazute in legislatia in vigoare si contractele colective de munca aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizatiei de instalare, acordarea concediului de odihna suplimentar, compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat etc.);

- Cresterea anuala a investitiilor in invatamant, pentru imbunatatirea bazei materiale si a infrastructurii;

- Renuntarea la aplicatia EduSal si inlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat si administrat de Ministerul Educatiei.

Comments