Premierul Scotiei aduce din nou in discutie

Premierul Scotiei aduce din nou in discutie independenta, pentru ca tara sa ramana in UE dupa Brexit

Intr-un discurs rostit in localitatea Stirling, ea a apreciat ca declararea independentei Scotiei este “singura modalitate de protejare” a intereselor acesteia in contextul iesirii Marii Britanii din Uniunea Europeana.

Cred ca a sosit momentul ca partidul nostru sa conduca o noua dezbatere despre independenta”, a insistat Nicola Sturgeon, care este si liderul Partidului National Scotian (SNP), evocand posibilitatea unui nou referendum pentru separarea de Marea Britanie, astfel incat Scotia sa poata ramane in Uniunea Europeana.

La referendumul desfasurat cu doi ani in urma, votul majoritar al scotienilor a fost impotriva independentei. Insa sefa guvernului de la Edinburgh considera ca referendumul de anul acesta prin care britanicii au ales iesirea din UE ar putea sa fi schimbat optiunea scotienilor, care au votat majoritar pentru ramanerea in blocul comunitar.

'Nu dau nimic ca sigur, dar am impresia ca sprijinul fata de independenta va creste daca va fi clar ca este cea mai buna formula, singura de fapt, de a ne proteja interesele', a argumentat Sturgeon.

“Regatul Unit in care Scotia a votat sa ramana s-a schimbat substantial si prin urmare s-au schimbat si argumentele pentru a vota pentru sau impotriva independentei”, a estimat ea admitand ca scotienii nu se tem doar ca vor fi scosi din UE impotriva vointei lor, ci si de faptul ca nu vor mai fi in piata comuna a blocului comunitar.

Premierul scotian a mentionat de asemenea ca odata ce guvernul de la Londra va activa articolul 50 din Tratatul de la Lisabona - prin care se declanseaza formal procesul iesirii unei tari din Uniunea Europeana si care stabileste un termen legal de doi ani pentru negocierea termenilor parasirii blocului comunitar - aceasta decizie a Londrei va fi valabila pentru toate entitatile Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord, deci si pentru Scotia.

Ca premier, nu voi sta cu bratele incrucisate si nu voi permite ca acest lucru sa se intample fara sa ne luptam”, a mai spus Nicola Sturgeon.

Totusi, intr-un sondaj publicat tot vineri, 54% dintre scotienii intervievati s-au pronuntat impotriva independentei Scotiei, in timp ce 46% ar opta pentru separarea de Marea Britanie.

Comments