Presa din China: tinerii se schimba, mesajul Partidului trebuie sa-i urmeze. Generatia Z fata cu com...


Timp de un secol, Liga Tineretului Comunist din China i-a invatat pe tinerii natiunii sa iubeasca partidul. Dar este dispusa noua generatie sa asculte? Intrebarea o ridica, intr-un articol, publicatia chineza de limba engleza Sixth Tone, care prezinta experientele a patru studenti, nascuti la inceputul secolului, despre experientele lor in cadrul pepinierei de cadre a Partidului Comunist Chinez.



Liderii Partidului Comunist Chinez au propus infiintarea unei ligi a tineretului socialist in 1921, la primul Congres National. Organizatia a inceput sa functioneze un an mai tarziu, cu scopul de a forma cadrele de conducere ale partidului.


Dupa ce comunistii au preluat puterea, Liga s-a integrat in tesatura societatii chineze, infiintand celule in fiecare scoala, universitate si intreprindere importanta din tara. In decembrie 2021, avea peste 73 de milioane de membri cu varste cuprinse intre 14 si 28 de ani, scriu jurnalistii din China.


Tineri cu tricouri care marcheaza 100 de ani de la infiintarea Partidului Comunist Chinez | Foto: Shutterstock

Generatii intregi de chinezi au crescut participand la intalnirile regulate ale Ligii Tineretului, unde studiaza discursurile liderilor de partid, urmaresc filme revolutionare si iau parte la alte activitati ideologice.&


Pana in prezent, partidul considera Liga ca fiind ,,armata sa de rezerva" - un instrument crucial pentru modelarea tinerilor natiunii in patrioti si socialisti loiali si pentru identificarea tinerilor promitatori.


Cu toate acestea, la 100 de ani de la infiintare, Liga se lupta sa ramana relevanta. Tinerii chinezi de astazi, nascuti intr-o lume diversa si conectata digital, sunt mult mai putin receptivi la metodele organizatiei decat generatiile anterioare, noteaza publicatia.


Generatia Z, mai individualista si in China


,,Atunci cand Liga interactioneaza cu tinerii de astazi, forma este depasita, discursul este jenant, iar efectele sunt slabe", au scris, intr-o lucrare recenta, Guo Guangliang si Zou Qiao, doi cercetatori care studiaza interactiunile Ligii cu chinezii nascuti dupa anul 2000.


La fel ca Generatia Z din alte parti, generatia chineza de dupa 2000 este mai individualista si mai dispusa sa puna la indoiala autoritatea decat generatiile mai vechi.


Intr-un sondaj realizat de Academia de Stiinte Sociale din Shanghai in randul persoanelor nascute intre 2000 si 2006, peste 80% dintre respondenti au declarat ca autoritatea parentala poate fi pusa la indoiala. Mai mult de jumatate au declarat ca au semnalat direct greselile facute de parintii si profesorii lor.


De asemenea, membrii Generatiei Z au un spirit mai critic. In loc sa preia primele informatii care le parvin prin diverse surse, cei de dupa anii 2000 prefera sa analizeze mai multe surse si sa-si formeze propriile opinii. Aproape noua din zece au spus ca ,,folosesc mai multe canale pentru a obtine si verifica informatiile". Doar 7,5% au spus ca ,,judeca pe baza de sentimente, intuitie si experienta personala".


Poate Liga sa-si adapteze mesajul pentru a ajunge la aceasta noua generatie?


Sixth Tone a discutat cu patru studenti nascuti la inceputul secolului despre experientele lor ca membri ai Ligii Tineretului si despre opiniile lor despre organizatie.


1. Clio Du, 18 ani, studenta la istorie in Shanghai


Du si-a depus candidatura pentru a deveni secretar al filialei Ligii clasei sale dupa ce a inceput facultatea. Motivul a fost simplu: un prieten a sfatuit-o sa obtina aceasta pozitie, deoarece o va ajuta sa gaseasca oportunitati de dezvoltare academica si profesionala.


Dupa jumatate de an de la preluarea functiei, Du a organizat intalniri pentru a studia rapoarte guvernamentale, teste despre istoria partidului si a Ligii, vizite la muzeele revolutionare din Shanghai si discutii despre evenimente si politici actuale. Cu toate acestea, reactia colegilor nu a fost foarte calduroasa.&


,,Colegii nostri de clasa nu sunt foarte entuziasti", spune Du. ,,Este mai mult ca o sarcina care trebuie indeplinita".


Elevii rareori se ofera voluntari pentru a participa la activitati. Problema poate fi ca activitatile nu sunt atractive, dar Du spune ca organizatorii Ligii nu au timp sa vina cu idei mai creative.


Dar atunci cand elevii simt ca un subiect este relevant pentru viata lor, ei se vor lansa in conversatie, spune studenta. Un exemplu recent a fost o dezbatere despre politica de ,,dubla reducere" a Chinei, care are ca scop reducerea numarului de teme pentru acasa si a meditatiilor extrascolare pe care le primesc elevii chinezi.


Du se descrie ca fiind patriota, dar spune ca acest lucru nu a venit din cauza faptului ca face parte din Liga. In schimb, ea a fost inspirata de faptul ca a vazut cum organizatiile de baza ale partidului ofera sprijin persoanelor vulnerabile.


La ultima Sarbatoare a Primaverii, s-a intors in orasul natal din provincia Sichuan (sud-vest) si a constatat ca un vecin in varsta s-a imbolnavit. Acesta a putut primi tratament doar dupa ce comitetul satului a fost de acord sa ii plateasca facturile medicale. Acest incident a lasat o impresie de durata asupra ei.


,,Simt ca grupurile defavorizate sunt ingrijite si ca indivizii sunt apreciati", spune ea.


Cu toate acestea, exista si momente in care ea si colegii ei au indoieli. Cand Du a vazut stirile despre ,,femeia inlantuita" - o victima a traficului de persoane care fusese tinuta inlantuita in interiorul unei colibe de catre sotul ei in comitatul Feng, provincia Jiangsu - a fost ingrozita.


,,M-am intrebat daca oamenii sunt cu adevarat aparati", spune ea.


2. Cai Xintong, 20 de ani, studenta la jurnalism in Shanghai


In calitate de organizator al Ligii Tineretului Comunist, Cai a condus eforturile de a reaseza lucrurile. Cel mai mare succes al ei a fost crearea unui joc cu tematica comunista.


Subiectul jocului este acesta: in Shanghaiul anilor '40, un ofiter japonez organizeaza un banchet fastuos pentru un oficial pro-japonez din Kuomintang, in speranta de a incheia un acord de pace secret.&


Dar la intalnire se infiltreaza agenti de informatii din Kuomintang si din Partidul Comunist. Cand oficialul este ucis, soseste un serif care trebuie sa il deconspire pe faptas.


,,Totul se bazeaza pe istorie", spune Cai. ,,Am facut multe cercetari si am petrecut in jur de o luna pentru a scrie".


Cai, care candideaza pentru a deveni membru al partidului, considera ca evenimentele traditionale ale Ligii sunt ,,putin cam seci". La un pranz organizat de Liga, multi membri au spus ca doresc sa introduca activitati mai inovatoare, spune ea.


Acest lucru a dus la crearea unui ,,escape room" pe tema comunismului, in care studentii intra intr-o camera in stilul anilor '40 si pentru a gasi iesirea trebuie sa rezolve o serie de provocari legate de istoria partidului. Cai spune ca prietenii ei care au luat parte la activitate au dat un feedback pozitiv.


,,Obisnuiam sa vorbim despre <> a lui Marx, dar acum putem sa ne jucam", spune ea.


Cai si echipa sa lucreaza la crearea mai multor jocuri si la perfectionarea activitatii. ,,Suntem increzatori ca ar putea fi o activitate speciala, poate chiar permanenta pentru educatia patriotica", spune ea.


Studenta se afla in prezent intr-un program de schimb la Universitatea din Helsinki. Faptul ca este departe de casa, spune ea, a facut-o de fapt sa se simta mai patriota.


,,Atunci cand sunt in strainatate, mi-e dor de tara mea foarte mult", spune ea.


3. Vincent Tang, 21 de ani, student postuniversitar la inginerie in Chengdu, sud-vestul Chinei


Tang inca isi aminteste ceremonia de cand s-a alaturat Ligii la varsta de 14 ani: ridicarea drapelului national, intonarea imnului Ligii, ,,Glorios! Liga Tineretului Comunist Chinez", si depunerea juramantului.


De atunci, Liga a facut parte din viata sa. In ultimul an de liceu, a facut parte dintr-un cor care sarbatorea o serie de proteste ale tinerilor din 1935. In facultate, a devenit secretarul filialei Ligii din clasa sa.


Multi dintre prietenii lui Tang sunt de parere ca studiile online obligatorii ,,Cursuri universitare pentru tineret" sunt inutile, insa Tang spune ca le vede ca pe o forma utila de propaganda. El crede ca patriotismul ar trebui sa fie neconditionat si ca tragediile izolate nu ar trebui sa determine pe cineva sa respinga eforturile tarii sale.


La inceputul acestui an, Tang a fost incantat cand a devenit membru cu drepturi depline al partidului. El isi aminteste mandria pe care a simtit-o si cand a urmarit ceremonia de ridicare a drapelului, in timpul unui eveniment care a marcat cea de-a 70-a aniversare a fondarii Republicii Populare, eveniment petrecut in 2019.


,,Cand a inceput imnul national si, mai ales, cand am depus din nou juramantul Partidului, am simtit un val de emotie patriotica", spune el.


Dar, uneori, spune Tang, ,,egoismul" sau sta in calea indatoririlor sale de membru de partid. Colegii sai de clasa ii vor cere ocazional sa schimbe echipa pentru a-i ajuta sa termine temele si alte sarcini atribuite de Liga.


,,In calitate de lider de clasa si membru al Partidului, ar trebui sa ma sacrific pentru binele colectiv", spune el. El nu este intotdeauna de acord; este un efort prea mare.


4. Jim Tian, 23 de ani, student postuniversitar la informatica in Beijing&


Cand a primit scrisoarea de acceptare de la o universitate prestigioasa din Beijing, a gasit si un pachet de informatii despre diverse activitati ale ,,Programului de conducere". A urmat cateva dintre aceste cursuri de educatie patriotica, pentru care primeste credite suplimentare.


Pentru Tian, activitatile de la universitate sunt mult mai ,,umane" decat evenimentele Ligii la care a participat la scoala. Spre deosebire de multi dintre colegii sai de clasa, el se bucura in mod activ de ele.


,,Imi plac vizitele la locurile revolutionare", spune el. ,,In plus, ofera ocazia de a socializa cu persoane din alte specializari".


In prezent, Tian solicita sa devina membru al partidului. El spune ca a fi membru al Ligii l-a facut sa se simta cu siguranta mai patriot.


,,Cand parcurgi istoria fondarii si a luptelor Partidului, vei intelege cat de ingrozitori au fost proprietarii de terenuri, conducatorii razboiului si oamenii din Kuomintang", spune el.


Inspirat de Liga, Tian se gandeste sa urmeze un stagiu de practica la o administratie locala si sa dea examenul de functionar public din China. Dar cand vine vorba de alegerea unei cariere, spune el, oamenii vor acorda in mod normal prioritate intereselor personale in detrimentul patriotismului.


,,Putini sunt cei care doresc sa lucreze in industrii care platesc putin si necesita multa munca, chiar daca sunt foarte necesare (pentru tara - n.a.)", spune el si conchide: ,,Cand individualismul si patriotismul sunt in conflict serios, Liga Tineretului nu poate face mare lucru".


Comments