Presedintele CNCD despre legea privind hartuirea psihologica la locul de munca: E jale, sub orice cr...

Asztalos Csaba enumera, printre neregulile criticate, faptul ca legea nu respecta directivele europene, incoerenta textului, neclaritatea obligatiilor care revin persoanelor fizice si juridice si lipsa criteriilor in baza carora poate avea loc hartuirea.

"In zadar am aratat in Comisia de munca a Camerei Deputatilor ca proiectul de lege este sub orice critica, nu si nu! Ne-am oferit expertiza, nimic, nu e nevoie! Mai bifeaza cineva o initiativa legislativa votata!", scrie presedintele CNCD.

Acesta critica "supralegiferarea", care are ca rezultat legi ineficiente, si transmite ca noile modificari legislative nu pot fi aplicabile.

"Dupa hartuirea stradala, psiholgica, mobbing si bullyng, avem si aceasta modificare - in cea mai mare parte inaplicabila in practica! Hartuirea sub toate aspectele ei era deja definita si sanctionata prin art. 2 alin. (5) din O.G. 137/2000. Total conforma definitia din directivele in domeniu! Orice fapta de hartuire are un element psihologic! Nu era necesara definitia hartuirii psihologice - un fel de pleonasm! Si daca se face, nu asa de prost! Cand nu ne concentram pe interpretarea si aplicarea corecta si eficienta a legii, supralegiferam - si o facem prost! Cum s-a intamplat si cu modificarea Codului penal pe infractiunile de viol, pedofilie si trafic de persoane! Si lipsesc din definitie cu desavarsire criteriile pe baza carora poate avea loc hartuirea!", conchide presedintele CNCD.

Legea care sanctioneaza hartuirea psihologica la locul de munca a fost promulgata vineri de presedintele Klaus Iohannis. Printre altele, legea prevede amenzi pentru angajatori de pana la 200.000 de lei si de pana la 15.000 de lei pentru angajatii care comit fapte de hartuire psihologica la locul de munca. Stresul si epuizarea fizica intra sub incidenta hartuirii morale la locul de munca. Actul normativ este disponibil integral AICI.

Comments