Presedintele Iohannis spune prea des "Parerea mea este ca…"

Presedintele Iohannis spune prea des "Parerea mea este ca…"

Ar fi, cred, cazul sa lasam PSD sa-si rezolve problemele si sa ne concentram asupra guvernului. Masurile pe care le ia sau le va lua acum sunt determinante pentru evolutia ulterioara a PNL si a partidelor de dreapta, in general.

De asemenea, acum se contureaza in mod clar personalitatea presedintelui Klaus Iohannis in toata splendoarea sa.

Sau, dimpotriva, acum se va vedea daca propunerile sale, prezentate in stilul „parerea mea este ca…” si nu ca directive imperioase, vor fi transpuse in practica de catre guvern.

Si nu are putine pareri. Presedintele se manifesta ca un personaj care cunoaste in amanunt si in profunzime situatia din tara. Stie ce inseamna pensiile speciale, cunoaste rolul pe care l-ar putea juca in evolutia Justitiei sectia speciala pentru magistrati, este constient de alegerea primarilor in doua tururi si de desemnarea presedintilor de consilii judetene din randul consilierilor.

Este la curent si cu masurile pe care ar trebui sa le ia guvernul pentru a reporni motorul economiei, dar a gasit timp sai raspunda si lui Dacian Ciolos despre un nou pact pe Educatie.

In politica externa se contureaza in mod clar o apropiere mai pronuntata de Statele Unite decat fata de UE. Aici mai are de lucrat. Totusi, Europa este mai aproape decat SUA.

Are si pareri politice controversate. De pilda afirma ca Paul Stanescu a lamurit-o pe Viorica Dancila sa candideze la presedintie. Secretarul general al PSD spune ca, dimpotriva, aproape a convins-o pe Dancila sa nu candideze la presedintie. De aici s-ar putea trage concluzia ca presedintele ar face bine sa lase problemele partidelor in seama partidelor.

S-ar parea ca in aceasta perioada se produce un echilibru pe scena politica. PSD este preocupat in mod real de refacere, iar PNL isi cauta un loc potrivit pentru o colaborare stransa, fara scandaluri, cu partidele care sustin guvernul.

Totusi, presedintele Iohannis spune prea des „Parerea mea este ca…” din moment ce toata lumea crede ca in fapt el conduce guvernul.

Este adevarat ca nu bate cu pumnul in masa. Este adevarat ca nu stim cum se comporta in discutiile personale cu Ludovic Orban, cu ministrii si cu liderii PNL. Nu cunoastem nici relatiile personale cu USR si PLUS. Nu stim in ce masura negociaza cu UDMR si grupul Minoritatilor. Nu stim daca are intalniri secrete cu Traian Basescu si Calin Popescu Tariceanu, lideri ai partidelor care, teoretic, sustin guvernul.

De asemenea, nu stim daca are intalniri cu oameni de afaceri, cu reprezentantii transnationalelor.
Mai putin preocupat pare presedintele de cultura, de problemele oamenilor de cultura, scriitori, artisti, jurnalisti, actori, istorici etc. De altfel, niciun presedinte nu si-a asumat rolul de sustinator suprem al culturii. Prea putine evenimente s-au desfasurat „sub inaltul patronaj al presedintelui Romaniei’. Nu este insa prea tarziu. Cand restul problemelor vor fi rezolvate, sau ca si rezolvate, presedintele va avea timp sa se aplece si spre cultura nationala profunda, trecuta si actuala.

Dupa obtinerea celui de-al doilea mandat, si ultimul, vedem un altfel de presedinte? S-a schimbat Klaus Iohannis odata cu schimbarea guvernului, cu caderea guvernului PSD si instalarea guvernului PNL?

Este prea devreme sa ne pronuntam. Vedem doar semnele unei schimbari, ale unei schimbari in bine. Deocamdata nu bate cu pumnul in masa, se limiteaza doar sa sugereze, sa spuna oarecum distant „Parerea mea este ca…”

Dar cine stie ce ne rezerva viitorul?

Comments