Presedintele Klaus Iohannis a atacat la CCR legea care interzice orice referire la identitatea de ge...

Seful statului considera ca actul normativ incalca mai multe prevederi constitutionale, inclusiv pe cele care consacra principiul bicameralismului. In opinia sa, documentul are caracter discriminatoriu si conditioneaza accesul la educatie prin impunerea unor constrangeri.

Legea instituie o norma de natura sa determine restrangerea dreptului la libera exprimare si ingradeste libertatea de gandire si opiniile, se precizeaza in comunicatul Administratiei Prezidentiale.

Presedintele Iohannis s-a declarat in repetate randuri un sustinator al drepturilor si libertatilor individuale si s-a opus initiativelor de limitare a acestora. La referendumul pentru familie, sustinut de PNL in 2018, seful statului a refuzat sa indemne cetatenii la vot si s-a prezentat la urne seara tarziu, pentru a nu-si mobiliza simpatizantii.

Actul normativ, in forma transmisa la promulgare, modifica si completeaza articolul 7 din Legea educatiei nationale nr. 1/2011, in sensul interzicerii in unitatile, in institutiile de invatamant si in toate spatiile destinate educatiei si formarii profesionale, inclusiv in unitatile care ofera educatie extrascolara, a activitatilor ,,in vederea raspandirii teoriei sau opiniei identitatii de gen, inteleasa ca teoria sau opinia ca genul este un concept diferit de sexul biologic si ca cele doua nu sunt intotdeauna aceleasi".

Pe 16 iunie, Senatul a adoptat, in calitate de for decizional, proiectul de lege privind modificarea Legii educatiei. Initiativa legislativa apartine senatorului PMP Vasile-Cristian Lungu si deputatului PMP Marius Pascan. Proiectul a fost trimis la promulgare pe 22 iunie.

Comments