PREVIZIUNILE SAPTAMANII 21 - 27 IANUARIE

PREVIZIUNILE SAPTAMANII 21 - 27 IANUARIE

Principalele evenimente care vor avea loc în săptămâna 21 - 27 ianuarie:

*** Un nou termen în dosarul DGASPC Teleorman, în care preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat în primă instanţă la 3 ani şi 6 luni închisoare cu executare, este programat pentru luni la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Pe 19 decembrie 2018, ÎCCJ a amânat pentru 21 ianuarie acest dosar. Completul de 5 judecători la care a fost repartizat dosarul a admis cererea de amânare formulată de avocatul unui inculpat, care nu s-a putut prezenta la proces din motive medicale.

În data de 21 iunie 2018, Înalta Curte l-a condamnat pe Liviu Dragnea la 3 ani şi 6 luni închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la abuz în serviciu în dosarul DGASPC Teleorman, care viza angajarea fictivă a două persoane - Adriana Botorogeanu şi Anisa Niculina Stoica. Decizia a fost atacată cu apel.

Potrivit procurorilor, cele două angajate nu s-au prezentat la serviciu şi nici nu au prestat vreuna dintre activităţile înscrise în contractul lor de muncă semnat cu DGASPC Teleorman, desfăşurându-şi de fapt activitatea la sediul organizaţiei PSD Teleorman.

*** Recordul mondial stabilit la finalul anului 2018 de Teatrul Excelsior cu cea mai mare gradenă rotativă din lume, construită special pentru spectacolul "Vlaicu Vodă", va fi oficializat luni, la Sala "Ion Lucian", printr-un eveniment special, după cum anunţă organizatorii.

Vor participa actori şi tehnicieni din echipa spectacolului "Vlaicu Vodă", alături de reprezentanţi ai instituţiilor care au făcut posibilă realizarea superproducţiei, şi vor fi acordate certificatele emise de Guinness World Records care atestă performanţa stabilită de Teatrul Excelsior.

În premieră, publicul va avea ocazia să urmărească imagini din "Making Of Vlaicu Vodă" şi să vadă momente memorabile din spectacol ce surprind universul fascinant şi rolul esenţial al gradenei rotative în conceptul regizoral şi scenografic.

Teatrul Excelsior a devenit, la finalul anului trecut, primul teatru din România care a obţinut un titlu în Cartea Recordurilor.

*** Părinţii elevilor cu deficienţe care vor susţine în acest an Evaluarea naţională trebuie să depună documentele necesare în perioada 21 ianuarie - 28 februarie la Registratura Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti. Este vorba despre o cerere tip, un referat de expertiză medico-pedagogică şi copia certificatului de naştere sau a cărţii de identitate a elevului. Potrivit IŞMB, referatul de expertiză medico-pedagogică se obţine de la Comisia medicală municipală de orientare şcolar-profesională.

Conform calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei Naţionale, prima probă a Evaluării naţionale, cea de Limba română, se va desfăşura pe 18 iunie, iar cea la Matematică pe 20 iunie. Proba de limbă maternă va avea loc pe 21 iunie. Rezultatele vor fi afişate pe 25 iunie şi în aceeaşi zi vor putea fi depuse contestaţiile. Pe 29 iunie vor fi afişate rezultatele finale după contestaţii.

*** Preşedintele Klaus Iohannis va participa marţi, la Aachen, în Germania, la invitaţia omologului său francez, Emmanuel Macron, şi a cancelarului german Angela Merkel, la ceremonia de semnare a Tratatului de cooperare şi integrare franco-german.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, ceremonia semnării tratatului de către preşedintele francez şi cancelarul german va avea loc în Sala Încoronării a Primăriei oraşului Aachen, iar cu acest prilej Klaus Iohannis, care reprezintă România în calitate de preşedinţie în exerciţiu a Consiliului Uniunii Europene, va susţine o alocuţiune. La ceremonie vor mai participa preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, şi preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Tratatul bilateral de la Aachen are ca fundament politic şi juridic Tratatul franco-german de la Elysée, din 1963, care a pus bazele reconcilierii istorice dintre Germania şi Franţa, şi va urmări adaptarea relaţiilor dintre cele două state la provocările secolului XXI, cu accent pe sporirea coeziunii acţiunii celor două state la nivel european.

*** Miercuri este aşteptată pronunţarea în dosarul Hexi Pharma.

La ultimul termen, desfăşurat joi, procurorii au cerut condamnarea directorului general al companiei Hexi Pharma, Flori Dinu, la o pedeapsă maximă cu executare pentru săvârşirea infracţiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată şi participaţie improprie la infracţiunea de zădărnicirea combaterii bolilor, dar şi aplicarea unei amenzi penale companiei Hexi Pharma.

În ultimul cuvânt, Flori Dinu a cerut judecătorului care se ocupă de acest caz să fie achitată, susţinând că a fost pusă sub acuzare în acest dosar pentru că trebuia găsit un vinovat după moartea patronului companiei, Dan Condrea.

În martie 2017, compania Hexi Pharma a fost trimisă în judecată de Parchetul General pentru săvârşirea a 340 de infracţiuni de înşelăciune (dintre care şapte având consecinţe deosebit de grave), uz de fals (61 acte materiale), precum şi pentru participaţie improprie la infracţiunea de zădărnicire a combaterii bolilor. În acelaşi dosar au fost deferiţi justiţiei directorul general al Hexi Pharma, Flori Dinu, pentru săvârşirea infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată (49 de acte materiale) şi participaţie improprie la infracţiunea de zădărnicire a combaterii bolilor, precum şi Mihai Leva, şef de producţie al companiei, pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată (33 acte materiale) şi complicitate la participaţie improprie la infracţiunea de zădărnicirea combaterii bolilor.

Procurorii susţineau că, în perioada 1 iunie 2010 - 16 mai 2016, Hexi Pharma a indus în eroare reprezentanţii a 340 de unităţi sanitare "prin prezentarea ca adevărată a unor calităţi mincinoase ale produselor proprii", referitoare la concentraţia substanţelor active şi la eficienţa biocidă, precum şi prin utilizarea de mijloace frauduloase constând în etichete şi alte înscrisuri ce atestă elemente de conformitate nereale, determinându-i în acest mod să încheie contracte de achiziţie de produse biocide şi pricinuindu-le o pagubă.

*** Secţia pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii ar putea lua în discuţie miercuri două rapoarte întocmite de Inspecţia Judiciară cu privire la săvârşirea unor abateri disciplinare de către fosta şefă a DNA Laura Codruţa Kovesi. Discutarea acestor rapoarte a fost amânată pe 5 decembrie 2018 pentru data de 23 ianuarie.

Potrivit Inspecţiei Judiciare, una dintre abaterile disciplinare se referă la manifestări care aduc atingere onoarei sau probităţii profesionale ori prestigiului Justiţiei, săvârşite în exercitarea sau în afara exercitării atribuţiilor de serviciu. În cadrul unei şedinţe de lucru, fosta şefă a DNA ar fi avut astfel de manifestări, aşa cum rezultă din înregistrări audio apărute în spaţiul media la data de 18 iunie 2017. De asemenea, Kovesi ar fi folosit faţă de colegii procurori un ton superior şi agresiv, inadmisibil în raport cu standardele minimale de etică şi deontologie ale unui magistrat, de natură a genera în rândul opiniei publice un sentiment de indignare şi un dubiu legitim cu privire la respectarea principiilor supremaţiei Constituţiei şi a legilor, precum şi a imparţialităţii procurorilor, preciza Inspecţia Judiciară.

Al doilea raport al Inspecţiei Judiciare susţinea că Laura Kovesi a inserat într-un comunicat de presă pasaje din înregistrările discuţiilor purtate la sediul DNA Ploieşti, care constituiau probe într-un dosar care îi viza pe membrii familiei Cosma.

*** Fostul ministru al Agriculturii Daniel Constantin urmează să fie audiat, miercuri, ca martor, la Curtea de Apel Bucureşti, în dosarul în care fostul ofiţer SRI Daniel Dragomir a fost condamnat în primă instanţă la un an de închisoare cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Pe 7 decembrie 2018, el a fost chemat în instanţă pentru a fi audiat ca martor, însă nu s-a prezentat. CAB a decis, în acest context, să fie adus cu mandat cu însoţitor pe 23 ianuarie, următorul termen al procesului.

Într-o declaraţie acordată în acea zi AGERPRES, Daniel Constantin a precizat: "În primul rând, în cauza aceasta am fost citat o singură dată, pe 14 noiembrie. O singură dată citaţia a ajuns la mine. Înţeleg că au fost mai multe citaţii, dar care nu mi-au parvenit. În al doilea rând, pe 14 noiembrie m-am prezentat, am stat mai bine de trei ore acolo, au fost foarte multe cauze şi nu s-a ajuns la cauza respectivă şi nu am fost audiat atunci. Pentru data de astăzi am o deplasare externă, o să o prezint pe 23 ianuarie judecătorului şi atunci înţeleg că nu există o amendă, amenda se aplică, din câte am citit, doar dacă nu prezint dovada că am fost plecat din ţară. Pentru data de 7 decembrie, în mod oficial, nu am primit nicio citaţie, am văzut doar în presă că o să fie, oricum nu puteam să mă prezint. O să mă prezint pe 23 ianuarie fără niciun fel de problemă, nu am niciun motiv să nu mă prezint".

*** Curtea Constituţională a României ar urma să discute miercuri mai multe sesizări:

* sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis asupra Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 8/2016 privind înfiinţarea mecanismelor prevăzute de Convenţia privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi

* sesizarea USR privind numirea Ancuţei Opre în funcţia de preşedinte al Autorităţii Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP)

*** Tot miercuri, CCR ar urma să se pronunţe pe sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis privind modificările aduse Legii 35/1997, prin care funcţia de Avocat al Poporului este asimilată ca rang cu cea de ministru, beneficiind în mod corespunzător de toate drepturile acestuia, printre care şi pensie specială.

*** Sâmbătă ar urma să fie luată o decizie în ceea ce priveşte negocierile în vederea participării la alegerile europarlamentare dintre USR şi PLUS, partidul format de fostul premier Dacian Cioloş.

Întrebat în legătură cu aceste negocieri, liderul USR, Dan Barna, a precizat: "Negocierile sunt într-un stadiu foarte avansat. Foarte probabil, undeva pe finalul lunii, probabil pe 26 ianuarie, vom avea şi un rezultat într-un fel sau altul". "Decizia va fi luată de organele de conducere ale celor două partide, respectiv de Comitetele politice şi comitetele naţionale ale fiecărui partid. Şi, la finalul lunii, vom avea cu siguranţă un răspuns care va fi comunicat. (...) Obiectivul nostru este acela de a crea o alternativă competentă, credibilă şi cu forţă politică pentru a fi în cea mai bună poziţie politică în 2020 la alegerile naţionale şi la toate ciclurile electorale de până atunci. Aceasta este direcţia în care noi negociem", a spus Barna.

*** Sub sloganul "Împlineşte visul!", seria selecţiei naţionale pentru desemnarea reprezentantului României la Eurovision 2019 debutează duminică, la Sala Polivalentă din Iaşi, unde vor fi stabiliţi primii finalişti. Spectacolul Eurovision va continua la Arad pe 10 februarie, unde juriul şi telespectatorii vor califica alte şase piese pentru finală, în decorul de la Sala Sporturilor "Victoria".

Marea finală în care se va decide reprezentantul României la Eurovision 2019 va avea loc pe 17 februarie. Dintre cele 126 de piese înscrise în concurs, doar 23 au rămas în cursa pentru un loc pe scena de la Tel Aviv.

Eurovision Song Contest 2019 va avea loc la Tel Aviv, cu semifinalele pe 14 şi 16 mai şi finala pe 18 mai. AGERPRES/(redactor: Andreea Rotaru, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Adrian Dădârlat)

Comments