Primul oras din Romania care va folosi energie 100% regenerabila anul viitor

Primul oras din Romania care va folosi

Primul oras din Romania care va folosi energie 100% regenerabila anul viitor


Iluminatul public, semaforizarea, unitatile de invatamant, institutiile publice si de cultura din Brasov au trecut pe consum de energie electrica verde 100%, dupa ce municipalitatea si furnizorul de electricitate au incheiat un acord in acest sens, potrivit Spotmedia. Anuntul a fost facut de Allen Coliban, care a sustinut ca Brasovul este primul municipiu care are energie 100% regenerabila pentru urmatorul an.


Intr-un comunicat de presa, edilul a anuntat ca a negociat cu Electrica Furnizare ca toata energia electrica pentru cele 525 de puncte de consum ale municipalitatii sa fie din surse sustenabile.


"Brasovul isi propune sa ajunga Capitala Verde a Romaniei, iar pentru aceasta este foarte importanta atitudinea pe care o aratam fata de sustenabilitate. Sustenabilitatea se transpune inclusiv in zona energiei si a curentului electric pe care il consumam pentru toate institutiile publice din oras. Va pot anunta ca& Brasovul este primul municipiu care are energie 100% regenerabila pentru urmatorul an", a anuntat primarul Allen Coliban.


Potrivit edilului, toate unitatile de invatamant, institutiile subordonate Primariei Brasov - inclusiv iluminatul public sau domeniul schiabil - sunt alimentate exclusiv din surse regenerabile incepand cu ultimul trimestru al anului, "in urma unei negocieri reusite cu furnizorul, o negociere care nu se transpune in tarife majorate pentru a avea doar energie verde".


Conform sursei citate, desi toata energia primita de catre municipalitate este verde, tariful platit nu este mai mare decat cel pentru energia din surse conventionale.


Electrica Furnizare asigura energia din surse regenerabile pentru cele 21 colegii si licee, cele 16 scolii gimnaziale, 29 de gradinite, cele 8 crese, institutiile de cultura, primaria si serviciile publice din subordinea Consiliului Local, centralele si punctele termice, piete, parcarile multietajate, bazele sportive, sistemul de iluminat public si sistemul de semaforizare din oras, energia electrica necesara domeniului schiabil (sistemele de producere a zapezii artificiale, cele de pompare etc).


Conform actului aditional incheiat de Primaria Brasov cu furnizor, pretul unitar fara TVA, compus din pretul propriu al energiei electrice + tarife reglementate (transport, sistem, distributie) + acciza necomerciala + certificate verzi + contributie cogenerare pentru toate este de 915,54 lei/MWh.


In cazul iluminatului public, pretul unitar fara TVA este de 840,29 lei/MWh, iar pentru domeniul schiabil, pretul unitar fara TVA este de 912,92 lei/MWh, a mai mentionat sursa citata.


Comments