Procesul privind presupusa colaborare cu

Procesul privind presupusa colaborare cu Securitatea a lui Mugur Isarescu incepe pe 18 septembrie

In cererea trimisa in instanta, Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii sustine ca guvernatorul Mugur Isarescu a activat ca informator in perioada 1979-1989, furnizand fostei Securitati informatii prin care se denuntau activitati potrivnice regimului totalitar comunist, precum comentarii negative la adresa nivelului de trai din Romania.CNSAS citeaza mai multe documente privind colaborarea lui Isarescu cu fosta Securitate comunista, careia i-ar fi semnalat, in note informative, activitati sau atitudini potrivnice regimului totalitar comunist, relateaza Agerpres.In dosar este exemplificata o astfel de nota. "In legatura cu atitudinea din ultimul timp a I.D., sursa poate relata: 1. "Are rabufniri destul de dese de nemultumire fata de aspecte sociale precum: transportul in comun din Drumul Taberii (acuzat ca ii rapeste mai mult de o ora); incalzirea locuintei in care traieste; aprovizionarea cu alimente; programele de televiziune. Are tendinta de a face comparatii cu situatia din alte tari. (...) Sursa a constatat o accentuare evidenta a manifestarilor de nemultumire dupa ce a divortat (...).".In alte note sunt "reclamate" persoane care puneau la indoiala cifrele legate de economia Romaniei comuniste. In legatura cu aceste informatii furnizate de Isarescu, CNSAS explica faptul ca Securitatea monitoriza cu atentie orice comentariu negativ la adresa nivelului de trai sub regimului comunist, cunoscut fiind faptul ca acesta urmarea promovarea ideii ca statul comunist era forma superioara de organizare politica si sociala, in care toate persoanele aveau un nivel de viata ridicat, iar meritul pentru aceasta stare de fapt se datora in exclusivitate partidului.In baza tuturor acestor informatii, Consiliul pentru Studierea Arhivelor Securitatii considera ca informatiile furnizate de Mugur Isarescu au ingradit drepturile si libertatile fundamentale ale omului.

In replica, pozitia BNR este ca "Mugur Isarescu nu a colaborat cu Securitatea. Aceasta pozitie este sustinuta de trei documente ale CNSAS prin care confirma ca nu a colaborat cu Securitatea", a declarat Adrian Vasilescu pentru Libertatea.

La primul termen din septembrie, partile din proces pot cere amanarea judecarii cauzei din varii motive precum depunere de inschisuri noi sau pregatirea apararii.

Comments