Procurorul Robert Mueller incheie investigatia privind ingerintele electorale rusesti din timpul cam...

Raportul cuprinzător, încă confidenţial, marchează sfârşitul anchetei lui Mueller, dar anticipează adevărate bătălii şi dezbateri în spaţiul public. Mingea revine în terenul procurorului general William Barr, al Congresului şi al instanţelor federale care se vor pronunţa asupra raportului.

Departamentul de Justiţie a spus că Mueller şi-a prezentat raportul final către procurorul general William Barr. Acesta a încheiat oficial investigaţia privind intervenţiile ruseşti în alegeri şi o eventuală coordonare a acestora cu asociaţii lui Trump. Raportul va fi revizuit acum de Barr, urmând ca acesta să-şi formuleze constatările pe care le va comunica ulterior Congresului şi publicului american.

„Sunt pe cale să revizuiesc raportul şi cred că voi fi în măsură, chiar în acest weekend, să vă înştiinţez cu privire la concluziile principale formulate de procurorul special Robert Mueller", a declarat Barr, citat de Reuters, în scrisoarea adresată către comisiile parlamentare juridice formate din republicani şi democraţi. 

Cu toate acestea, nu se ştie dacă raportul lui Mueller răspunde la întrebările esenţiale ale investigaţiei: A avut campania republicanilor vreo legătură cu Kremlinul pentru a influenţa alegerile prezidenţiale din 2016 în favoarea omului de afaceri Donald Trump? De asemenea, a încercat Trump să împiedice ancheta prin concedierea directorului FBI ?

Prezentarea raportului înseamnă că ancheta încheiată nu conduce la niciun fel de acuzaţii publice cu privire la o conspiraţie ilegală ţesută între campania prezidenţială şi servicii din Rusia sau despre presupusele încercări ale preşedintelui de a împiedica investigaţiile.

Nu este clar ce măsuri vor fi luate de procurorul Mueller, dacă acesta ar fi descoperit ceea ce se crede a fi o faptă ilicită săvârşită de Trump, mai ales în lumina avizelor juridice ale Departamentului de Justiţie care susţin că preşedinţii în funcţie nu pot fi acuzaţi.

Procurorul general Barr a spus că doreşte să facă transparente dezvăluirile raportului şi că orice efort de a masca detaliile anchetei va provoca o răfuială între Departamentul de Justiţie şi parlamentari democraţi care pot cere lui Mueller şi celor asociaţi investigaţiilor să depună mărturie în faţa Congresului. O asemenea mişcare a democraţilor ar fi probabil contestată viguros de administraţia Trump.

Concluzia investigaţiei lui Mueller nu elimină însă pericolul din punct de vedere juridic pentru preşedinte. Trump se confruntă cu o investigaţie separată condusă de Departamentului de Justiţie din New York, pentru că a plătit, în timpul campaniei, pentru tăcerea a două femei care spun că au întreţinut, cu câţiva ani înainte de alegeri, relaţii sexuale cu actualul preşedinte. De asemenea, Trump a fost implicat în dosarul în care a fost judecat fostul său avocat, Michael Cohen, acuzat de încălcarea legilor privind finanţarea campaniei electorale. Cohen a pledat vinovat şi a susţinut că Trump i-a cerut să aranjeze tranzacţiile. Procurorii federali, de asemenea, la New York, investighează donaţiile străine făcute comitetului inaugural al preşedintelui.

Indiferent de constatările din raportul lui Mueller, ancheta a identificat deja agresiunea Rusiei asupra sistemului politic american, şi a sugerat promptitudinea campaniei Trump să exploateze episodul email-urilor democratei Clinton. În cursul anchetei desfăşurate timp de 21 de luni, Mueller a adus acuzaţii împotriva a 34 de persoane, printre care şase colaboratori şi consilieri ai preşedintelui, precum şi trei companii.

Procurorul special a mai formulat şi acuzarea faţă de ofiţeri militari ruşi responsabili, în timpul alegerilor din 2016, de infracţiunea de hacking în cadrul campaniei democratei Hillary Clinton şi a altor grupuri democrate. El a mai acuzat un alt grup de ruşi implicaţi în strategia de dezinformare, pe scară largă, a mass-mediei, ceea ce a favorizat victoria lui Trump în detrimentul lui Clinton.

Mueller a obţinut şi condamnări împotriva unui preşedinte al campaniei, judecat pentru înşelăciune şi evaziune fiscală, un consilier de securitate naţională care a minţit despre contactele sale ruseşti şi un membru al campaniei care a făcut declaraţii mincinoase, inducând în eroare investigaţia FBI-ul asupra e-mailurile furate.

De-a lungul investigaţiilor, avocaţii şi consilierii lui Trump şi-au dezvoltat în mod repetat pledoaria. Dacă iniţial, Trump şi asociaţii săi au susţinut că nu există nicio legătură între campania electorală şi Rusia, până la finalul anchetei, avocatul Rudy Giuliani a sfârşit în cele din urmă să avanseze argumentul precum că, chiar dacă ambele părţi ar fi colaborat, acest lucru nu reprezintă neapărat o crimă, mai informează Reuters. 

La fel de important pentru munca lui Mueller este investigarea dacă preşedintele a încercat să obstrucţioneze justiţia. Din luna mai 2017, Trump a încercat din ce în ce mai mult să minimizeze acuzaţiile aduse, calificând ancheta drept o "vânătoare de vrăjitoare" şi proclamând în repetate rânduri că nu există "nicio coluziune" cu Rusia. 

Cu o săptămână înainte de numirea lui Mueller, Trump a concediat directorul FBI, James Comey, mai târziu spunând că se gândea la "chestia asta rusească". Alte acţiuni întreprinse de Trump, în cadrul strategiei sale în calitate de preşedinte,  au atras atenţia lui Mueller şi au fost examinate pentru a identifica încercările de obstrucţionare a justiţiei.

Chiar dacă Trump a criticat în numărate randuri echipa lui Mueller, reprezentanţi ai Casei Albe şi membri ai campaniei prezidenţiale  au transmis mii de documente în cadrul anchetei derulate de procurorul special, iar zeci de asociaţi ai preşedintelui au fost interogaţi. Preşedintele a trimis răspunsuri scrise lui Mueller în legătură cu investigaţia asupra implicărilor Rusiei în campanie, dar a refuzat să fie interogat.

Comments