Profesor roman din Ottawa: "Teoria conspiratiei pune raul pe vina celuilalt". De ce e Romania atat d...


Sociologul Lilian Negura explica de ce negarea virusului COVID-19 prinde mai ales in tari precum Romania, "unde exista multa lume nedreptatita, umilita de institutii sau de reprezentantii acestora, de inegalitatile pe care le suporta".


Odata cu criza COVID-19 au explodat si noi valuri de teorii ale conspiratiei. Am discutat cu Lilian Negura, sociolog, profesor la Universitatea Ottawa, care a scris cateva studii pe subiectul acestui fenomen.


- Lilian Negura, in ultima perioada, odata cu amplificarea crizei COVID-19, au revenit in forta o multime de teorii ale conspiratiei. Exista o legatura intre perioadele de criza si teoriile conspiratiei?- Teoriile conspiratiei raspund unor nevoi de a intelege o situatie perceputa a fi periculoasa si sunt servite mai ales atunci cand oamenii se simt amenintati sau afectati de forte pe care nu le controleaza. In perioadele obisnuite, cand lucrurile par sa se deruleze in mod prestabilit si fara sa afecteze pe cineva anume, aceste teorii sunt mai putin populare, desi intotdeauna exista persoane care se simt amenintate. Din aceasta cauza, teoriile conspiratiei au existat si vor exista in toate timpurile si societatile.


- Spune-mi, te rog, ce este de fapt o teorie a conspiratiei? In ce consta sensul si functia ei?- O teorie a conspiratiei este o reprezentare a unei situatii prin care sunt mobilizate argumente credibile, bazate pe fapte sau realitati observabile sau aparent documentate, dar care prin mijloace logice eronate ajung sa atribuie cauzalitati, explicatii false sau nedovedite, implicand persoane sau grupuri considerate rau intentionate.


"Prin teoria conspiratiei, lumea ajunge sa dea vina pe persoane sau grupuri de persoane pentru situatia deplorabila sau periculoasa in care se afla".


- Din ce observ, eu vad ca teoriile conspiratiei prospera in perioadele de criza, in momentele in care institutiile traditionale - de la guvern la presa - au un deficit de autoritate si incredere. Crezi ca exista o legatura intre cele doua?- Ai dreptate. Teoriile conspiratiei infloresc mai ales in societatile unde oamenii nu au incredere in institutii. In societatile stabile, care au institutii care se bucura de multa autoritate in randul populatiei, ele prezinta reprezentarea pe care lumea o accepta ca fiind adevar. Atunci insa cand oamenii nu au incredere in institutii, ei cred ca institutiile mint sau manipuleaza, oamenii au tendinta sa creada in teorii care vin din alte surse si care prezinta, dimpotriva, institutiile sau pe cei care stau in spatele acestor institutii la originea situatiei deplorabile in care se regasesc.


Astfel, aceste teorii slabesc si mai mult institutiile care deja sunt slabe, producand o implozie a societatii. Din acest considerent, difuzarea acestor teorii este un instrument de predilectie al serviciilor secrete pentru a slabi societatile tarilor adverse.


- De ce oamenii cred mai usor intr-o teorie a conspiratiei decat intr-o teorie stiintifica, de exemplu?- O teorie stiintifica, pentru a fi inteleasa, necesita o pregatire ingusta in domeniul dat. Ele opereaza cu concepte specifice si abstracte care nu pot fi asimilate foarte usor de un neofit.


"Teoriile stiintifice care au devenit parte a realitatii noastre comune, cum este teoria relativitatii sau psihanaliza, au suferit schimbari importante pentru a fi utilizate de oamenii de rand".


Teoriile stiintifice iau, mai intai, o forma concreta prin imagini si exemple, pentru a fi usor manipulate in comunicarea de zi cu zi. Coronavirusul apare astfel sub forma unei sfere rosii cu niste ghimpi. Dupa care ele sunt ancorate in reprezentari deja existente. Astfel COVID-19 este vazut ca o gripa sau alta viroza. Teoriile conspiratiei sunt insa niste viziuni relativ simplu de inteles ale unor situatii foarte complexe.


Lilian Negura

- Crezi ca noile media ajuta la multiplicarea teoriilor conspiratiei sau le dizolva? Am o vaga impresie ca ele devin cumva "moi" si difuze?- Noile medii favorizeaza transmiterea oricarui tip de informatii, inclusiv ale teoriilor conspiratiei.


"Daca media traditionala avea si mai are filtre prin care o informatie era verificata inainte de a fi difuzata, aceste filtre au disparut in epoca internetului si a retelelor sociale".


Absenta filtrelor explica amploarea pe care o ia difuzarea unor informatii absolut neverificate si care pot crea multe daune pentru persoane individuale sau pentru comunitati intregi.


- Exista acum o intreaga "isterie" legata de fake news care pare o noua forma de teorie a conspiratiei: si cei care le produc, si cei care lupta cu ea au ceva elemente din teoria conspiratiei. Care e legatura intre ele? - Fake news se refera mai mult la informatii neverificate. De exemplu, ca cineva a discutat cu o persoana care ar fi primit bani de la un politist pentru a declara cauza unei morti ca fiind de COVID-19. Este un fapt fals, care ajunge sa fie difuzat ca fiind adevarat. O teorie a conspiratiei poate sa se fondeze pe fapte false, dar este mai elaborata si vizeaza o persoana (Soros sau Bill Gates, de exemplu) sau un grup de persoane (chinezi sau evrei) care ar fi la originea unui complot contra propriului grup (eu si oamenii ca mine).


"Cu alte cuvinte, aceste teorii pun pe seama <>, oameni foarte influenti, minoritati, vina pentru raul care se intampla".


- Cum se combate o teorie a conspiratiei? - O teorie a conspiratiei nu poate fi eliminata. Ele au existat, exista si vor exista intotdeauna si in toate societatile. Ceea ce se poate insa combatut este raspandirea ei. Asta se poate face prin eliminarea conditiilor in care aceste teorii prind radacini.


- De ce la noi sunt mai puternice?- O societate divizata, unde exista multa lume nedreptatita, umilita de institutii sau reprezentantii acestora, de inegalitatile pe care le suporta, lume care este la cheremul voluntarismului functionarilor, care nu au nici o putere de decizie in societate sau chiar in ce priveste propria soarta, unde cei influenti sau bogati au totul, iar cei multi, nimic sau foarte putin, aceasta societate este foarte favorabila acestor teorii.


"Pentru a combate aceste teorii e nevoie, asadar, pe termen lung, de creat conditii pentru intarirea increderii oamenilor in societate si institutii".


Nu este insa posibil de a opri raspandirea lor prin metode simple, cum ar fi, de exemplu, interzicerea. Ele oricum vor fi difuzate, luand alte forme sau utilizand alte mijloace de difuzare.


Comments