Profesorul Mircea Dutu: Fenomenele meteo extreme vor creste in intensitate. Impact deosebit de mare...

"La sfarsitul unltimei veri, meteorologii avertizau asupra unui fenomen mai rar, dar care s-a produs in acest an - acela de canicula meditaereana a marii cu acelasi nume, care anunta o serie de fenomene viitoare tinand de caracterul extrem, respectiv faptul ca apele Marii Mediterane au inregistrat temperaturi de peste 31 de grade Celsius, ceea ce putea sa provoace pe termen scurt o serie de furtuni deosebit de violente, asa cum s-a intamplat la 26 august in Corsica, sau ca pe termen relativ scurt aceasta cantitate imensa de energie care a fost inmagazinata avea sa se exprime sub forma unor manifestari meteo-climatice extreme.

Aceasta deja incepe sa se manifeste. O parte importanta a continentului nostru s-a bucurat de fenomenul Verii indiene deosebit de persistent (peste 2 saptamani), si iata acum in aceleasi context mediteranean. Mai toata Europa de sud-est cunoaste aceste ploi puternice, inundatii, iar semnalul pentru perioada imediat urmatoare este acela al unor temperaturile mult mai ridicate decat normalele multianuale ale perioadei", a declarat Mircea Dutu.

Referitor la schimbarile climatice, profesorul a spus ca principala actiune consta in reducerea emisiilor de gaze cu efecte de sera, dar importante sunt, de asemenea, si adaptarea si rezilenta societatii asupra efectelor schimbarilor climatice.

Mircea Dutu a dat ca exemplu cele mai recente date obtinute in urma unui studiu care ne arata cat emite un locuitor din principalele tari ale planetei. Mai exact, potrivit datelor, un roman emite tip de 1 an - 4,3 tone de dioxid de carbon, un bulgar - 6,2 tone, un spaniol - 5 tone, un francez - 4,5 tone, un polone - 8,7 tone.

"Ca atare, trebuie sa continuam eforturile de dezv a energiilor renovabile si a acelei atitudini de sobrietate in consumarea energiei termice, electrice saud e alta natura, a resurselor naturale, a alimentelor pentru ca de acum inainte vom trai intr-o societate in care cumpatarea, grija si adaptarea la mediu vor produce efecte", a aratat Mircea Dutu.

Potrivit expertului, sub impactul incalzirii globale generalizate, fenomenele meteo extreme, respectiv valurile de caldura extreme, inundatii, secetele persistente, mega incendiile, se vor inmulti ca numar, vor creste in intensitate, ceea ce va duce la un impact deosebit de mare asupra societatii umane si a conditiei fiecaruia dintre noi.

Ela dat ca exemplu episodul canicular din Franta care, potrivit statisticilor, s-a dovedit extrem de sever, avand ca efect 2.800 de cazuri de decese premature.

Este de asteptat ca numarul deceselor premature anuale sa depaseasca cifra de 90.000 si sa creasca numarul bolilor infectioase si a celor generate de poluarea aerului, mai spune specialistul.

Comments