Prognoza sumbra a Rusiei: pretul gazului se va dubla anul acesta

Prognoza sumbra a Rusiei: pretul gazului se va dubla anul acesta

Prognoza sumbra a Rusiei: pretul gazului se va dubla anul acesta


Rusia estimeaza ca pretul mediu de export al gazelor naturale va fi mai mult decat dublu in 2022, ajungand la 730 de dolari pentru 1.000 de metri cubi, inainte de a scadea gradual pana la finalul lui 2025, pentru ca exporturile prin gazoducte sunt in declin, arata o prognoza a Ministerului rus al Economiei consultata de Reuters si citata de Agerpres.


Fluxurile de gaze din Rusia, principalul furnizor al Europei, s-au situat la un nivel redus anul acesta, dupa ce o ruta a fost inchisa cand Moscova a trimis trupe in Ucraina, in luna februarie, iar unele state europene nu au mai primit gaze rusesti, dupa ce au refuzat sa plateasca pentru ele in ruble. De asemenea, sanctiunile occidentale au dus la o disputa privind echipamentul folosit pentru gazoductul Nord Stream 1. Ca rezultat al acestor evolutii, pretul gazelor a crescut.


Ministerul rus al Economiei prevede ca exporturile de gaze prin gazoducte ale Gazprom vor scadea la 170,4 miliarde de metri cubi in acest an, fata de prognoza sa publicata in luna mai, de 185 miliarde de metri cubi, si fata de nivelul de 205,6 miliarde de metri cubi exportate in 2021.


Oficialii rusi se asteapta ca declinul volumelor de gaze sa continue si dincolo de anul acesta, dar nu au oferit nicio explicatie pentru acest lucru.


Ca rezultat al reducerii livrarilor, pretul mediu al gazelor furnizate de Gazprom e estimat la 730 de dolari pentru 1.000 de metri cubi anul acesta, mai mult decat dublu fata de nivelul din 2021, de 304,6 dolari pentru 1.000 de metri cubi, reprezentand o crestere de 40% comparativ cu precedenta estimare, de 523,3 dolari pentru 1.000 de metri cubi.


Rusia a inceput in mod gradual sa-si majoreze productia de titei, dupa ce sanctiunile au dus la scaderi ale productiei, cumparatorii din Asia majorand achizitiile. Astfel, Moscova a majorat previziunile privind productia si exporturile pana la finalul lui 2025, mai arata previziunile Ministerul rus al Economiei.


Si Gazprom a anuntat ca si-a majorat livrarile de gaze spre China, dar nu a furnizat detalii, iar Europa ramane de departe o piata mai importanta pentru gazul rusesc.


Volumele mai ridicate de export de petrol, cuplate cu majorarea preturilor gazelor, vor ajuta Rusia sa obtina 337,5 miliarde de dolari din exporturile de energie anul acesta si, respectiv, 255,8 miliarde de dolari anul viitor.


Foto: EPA


Urmareste pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informatii despre razboiul din Ucraina, declansat de Rusia


Comments