PROIECT DE 18 MILIOANE DE LEI – In Baia Mare, s-au eliberat primele documente de urbanism pentru cen...

CENTRE DE COLECTARE A DESEURILOR PRIN APORT VOLUNTAR. Administratia municipiului Baia Mare si-a eliberat certificatele de urbanism pentru edificarea a doua din cele patru centre de colectare a deseurilor prin aport voluntar pe care a anuntat ca vrea sa le construiasca prin finantare nerambursabila. Cele doua centre sunt localizate in zonele Craica si Cuprom.

&

In septembrie 2022, prin hotararea Consiliului Local Baia Mare (nr. 387) s-a stabilit ca aceste centre de colectare a deseurilor prin aport voluntar vor fi amplasate in zonele Ferneziu, Craica, Cuprom si Europa, proiectul necesitand o finantare totala de 18,23 milioane de lei (exact: 18.235.146,07 lei – toate sumele din articol includ TVA), pe care autoritatea publica din municipiu spera sa o obtina prin Planul National de Redresare si Rezilienta (in acest tip de proiect, autoritatea de management este in subordinea Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor).

&

Prin construirea acestor centre de colectare a deseurilor prin aport voluntar este vizata asigurarea colectarii separate a deseurilor reciclabile si biodeseuri care nu pot fi colectate in pubelele individuale (deseuri voluminoase, textile, deseuri din lemn/mobilier, anvelope, echipamente electrice si electronice, baterii uzate, deseuri periculoase, cadavre animale, deseuri de gradina, deseuri din constructii).

&

Platformele de colectare a deseurilor prin aport voluntar din Baia Mare au fost proiectate cu dotarile: container de tip baraca pentru administratie-supraveghere; container de tip baraca, frigorific, pentru cadavre de animale mici de casa (pisici, caini, pasari); container de tip baraca pentru colectarea de deseuri periculoase (vopsele, bidoane de vopsele sau diluanti, medicamente expirate, baterii); 3 containere prevazute cu presa pentru colectarea deseurilor de hartie/carton, plastic, textile; 3 containere inchise pentru colectarea deseurilor electrice/electronice, a celor de uz casnic (electrice mari – frigidere, televizoare, masini de spalat etc.) si a mobilierului; 2 containere deschise pentru deseuri de sticla (geam, sticle, borcane, recipiente; 3 containere deschise pentru anvelope, deseuri metalice, deseuri de curte/gradina (crengi, frunze etc); 3 containere deschise pentru deseuri din constructii; un separator de hidrocarburi pentru platforma carosabila; 2 scari mobile metalice pentru descarcarea deseurilor in containerele deschise inalte; stalpi de iluminat si camere supraveghere (8 bucati).

&

La nivel national, decizia finantarii acestui tip de centru de colectare prin aport voluntar a fost motivata prin obligatia Romaniei de a reduce procentul de deseuri abandonate in locuri neamenajate, de crestere a procentului de recuperare, reciclare si reutilizare a diferitor materiale si de a tine sub control eliminarea finala in conditii de siguranta pentru mediu si sanatatea umana a deseurilor care nu pot fi reciclate/reutilizate.

&

In acest moment, in municipiul Baia Mare nu exista niciun astfel de centru de colectare al vreunei entitati publice, cetatenii si firmele putand duce aceste tipuri de deseuri doar la operatori privati, cu costuri mari, fapt care contribuie la depozitarea necontrolata pe domeniul public a deseurilor, implicit si la cresterea costurilor pentru salubrizare stradala.

&

Catalin VISCHI

Articolul PROIECT DE 18 MILIOANE DE LEI – In Baia Mare, s-au eliberat primele documente de urbanism pentru centrele de colectare a deseurilor prin aport voluntar apare prima data in 2mnews.

Comments