PROIECT – Prima Casa pentru persoanele cu venituri mici

PROIECT – Prima Casa pentru persoanele cu venituri mici

PROIECT Persoanele cu venituri mici ar putea beneficia de programul „Prima Casă”, acest lucru deoarece Guvernul vrea să modifice programul, potrivit unei strategii elaborate de Ministerul Dezvoltării.

PROIECT Potrivit noului proiect de lege, pus în dezbatere publice de Ministerul Dezvoltării, venitul ar deveni un criteriu important pentru „Prima Casă” pentru ca mai multe persoane cu venituri reduse să poată beneficia de program, transmite Digi 24.

Ministerul propune și TVA diferențiat pentru locuințe în funcție de venituri. În prezent, la locuințele sub 86.000 de euro se plătește un TVA de 5%. Acum, ministerul propune TVA diferențiat, iar banii în plus să fie folosiți pentru construirea de noi locuințe și pentru reabilitare seismică.

O altă propunere cuprinsă în Strategia de Locuire elaborată de Ministerul Dezvoltării este aceea ca dezvoltatorii să fie obligați ca o parte din casele pe care le construiesc să fie la preț redus, respectiv sub 50.000 de euro. Procentul dat ca exemplu de minister este de 20%.

Strategia de Locuire mai propune interzicerea vânzării locuinţelor ANL, în condițiile în care, în prezent,  tinerii care locuiesc cel puțin un an într-o locuință ANL cu chirie au opțiunea de a o cumpăra în rate.

O altă propunere este ca autorităţile să acorde subvenţii pentru închiriere.

Ministerul Dezvoltării mai propune mutarea forțată a persoanelor care refuză să părăsească locuințele nesigure, pentru a permite consolidarea.

Strategia pentru Locuire arată și starea în care se află locuințele din țară, respectiv o treime din cele 8,8 milioane de locuințe din România necesită reparații.

sursa info

Comments