Proiectul Pegasus: Sute de britanici, intre care multi oficiali, pe lista de interceptari a Emiratel...


Peste 400 de britanici, printre care membri ai Camerei Lorzilor din Parlamentul britanic, apar in baza de date care a stat in centrul Proiectului Pegasus, softul israelian folosit de guverne pentru urmarirea jurnalistilor si a disidentilor, relateaza The Guardian.


Potrivit datelor analizate de presa, principalul guvern responsabil de selectarea numerelor de telefon din Marea Britanie este cel din Emiratele Arabe Unite.


EAU este unul dintre cele 40 de state care au achizitionat softul produs de compania israeliana NSO capabil sa intercepteze si sa preia in secret controlul asupra unui telefon mobil.


Dubai, principalul oras din EAU, care este si emirat, se afla de asemenea pe lista de clienti ai companiei israeliene. Numarul de telefon ale fiicei seicului Mohammed, printesa Latifa, care a incercat sa fuga din Dubai in 2018, si cel al fostei sale sotii, printesa Haya, care a fugit din tara si s-a refugiat in Marea Britanie in 2019, se regasesc si ele in baza de date.


Cei mai importanti oficiali britanici din baza Pegasus:


Lady Uddin, membra independenta a Camerei Lorzilor, al carei numar a aparut in baza de date atat in 2017, cat si in 2018. Ea a sustinut ca daca se confirma spionarea unor membri ai Parlamentului, Emiratele ar comite ,,o mare incalcare a increderii" care ,,contravine suveranitatii noastre".Un avocat care lucreaza pentru o firma de avocatura din Londra si o consiliaza pe printesa Haya. Haya este implicata intr-o batalie in instanta, privind custodia, cu seicul Mohammed.John Gosden, un antrenor de echitatie din Newmarket, care este, de asemenea, prieten cu printesa Haya. In baza de date apar si numerele unor persoane care lucreaza pentru echipa de securitate si PR a printesei Haya.John Chipman, directorul executiv al think-tank-ului de aparare al Institutului International de Studii Strategice, care organizeaza o conferinta anuala in Bahrain, unul dintre aliatii Emiratelor.Matthew Hedges, un britanic retinut in Emiratele Arabe Unite timp de sapte luni in 2018. Numarul lui apare in baza de date inca de cand se afla in Marea Britanie, inainte de a-si incepe calatoria in care a fost arestat. ,,Vreau sa stiu ce face guvernul britanic in acest sens", a spus el, dupa ce a descoperit ca s-a aflat de softul Pegasus.

In baza de date se mai afla si numarul lui Roula Khalaf, editor pentru Financial Times, care era redactor-sef adjunct in 2018, cand numarul i-a fost introdus pe lista. NSO sustine ca nu au existat tentative sau reusite de infectare cu Pegasus ale telefonului lui Khalaf.


Lista indica persoanele identificate ca fiind de interes de catre clientii guvernamentali ai NSO si include oameni care au fost ulterior vizati pentru supraveghere, arata ancheta jurnalistica.


NSO insista ca a solicitat clientilor sai guvernamentali sa foloseasca instrumentele sale puternice de spionaj doar pentru investigatii legitime asupra terorismului sau criminalitatii.


Marti, ancheta jurnalistica a aratat ca numarul de telefon al lui Emmanuel Macron si altor 13 sefi de stat si guvern se aflau in baza de date Pegasus.


Ungaria este singurul stat european care a apelat la acest soft de spionaj, guvernul lui Viktor Orban spionand astfel jurnalisti de investigatie si patronii ultimelor publicatii independente.


Cum functioneaza Pegasus


Spyware-ul a fost produs de compania israeliana NSO si vandut guvernelor din intreaga lume si poate infecta telefoanele pentru a inregistra convorbirile, copia fotografiile si extrage toate datele posibile, inclusiv mesaje si date GPS.


In momentul in care a patruns in telefonul tintelor, el se transforma intr-o unealta de supraveghere non-stop, fara cunostinta persoanelor urmarite.


O lista cu mai bine de 50.000 de numere de telefon de posibile tinte ale clientilor NSO a ajuns in mana Amnesty International si a unui ONG media din Paris - Forbidden Stories.


O ampla investigatie publicata de mai multe surse video arata ca acest soft a fost folosit de regimuri din mai multe tari, inclusiv Ungaria sau Arabia Saudita, pentru supravegherea jurnalistilor sau a activistilor si a disidentilor.


Comments