PROSTIA DUSMANILOR – Comisia p_lii

PROSTIA DUSMANILOR – Comisia p_lii

PROSTIA DUSMANILOR – Comisia p_lii

PROSTIA DUSMANILOR Basescu va muri liber si bogat, amuzat de prostia dusmanilor sai. Asa suna, in traducere, concluzia comisiei parlamentare de ancheta a alegerilor din 2009.

Sezonul de vinatoare la despoti s-a incheiat inainte de a incepe. Adevarul are deja burta si rate la banca, se intoarce pe partea cealalta, cu fata buhaita de somn.

Sa ne amintim ca aceasta comisie s-a format cu scopul de a lamuri ce cautau in sufrageria mafiotului Oprea sefii DNA si SRI. Era un moment in care voturile se numarau, datele erau transmise prin STS, operatiunile de colectare din ambasade erau in toi, iar soarta regimului Basescu atirna intr-un fir de epolet. In tara, Geoana incepuse topaiala, numaratoarea paralela il dadea invingator, iar povara egalarii era de acum o sarcina externa. Basescu a luat un al doilea mandat impotriva aparentelor electorale, printr-o rasturnare iscusita de scor, inversind istoria, modificind destine si schimbind sensul unei democratii in care toata lumea s-a straduit sa creada.

Ce cautau sefii institutiilor de forta impreuna la ceasul fatal? La aceasta intrebare trebuia sa raspunda comisia. Pe acest subiect trebuia sa formuleze suspiciuni rezonabile, daca ar fi gasit.

In schimb, comisia s-a preocupat de altele. Dupa cum reiese din raport, comisia a insailat un mecanism de fraudare despre care rid astazi si primarii chemati in instanta sa dea declaratii despre votul multiplu. Comisia a tras concluzia ca in 2009 s-au fraudat alegerile prezidentiale fiindca Boc a demis prefectii PSD - partid retras de la guvernare - si a numit in loc prefecti PDL - partid ramas la guvernare. Ca Basescu si Boc au comis fals intelectual, uz de fals si abuz in serviciu adoptind hotariri si punind in circulatie hirtii legale. Ca Presedintia si Guvernul ,,s-au asociat in vederea comiterii de infractiuni care sa aiba drept consecinta favorizarea comiterii de infractiuni electorale, cu scopul de a-l avantaja pe candidatul Traian Basescu".

Asta e tot ce a putut comisia. Atit a produs ea dupa luni de geamat si de zbucium. A scufundat in ridicol o institutie sobra (o comisie parlamentara de ancheta) si a compromis un tip de actiune (ancheta parlamentara) de care societatea noastra, macinata de neincredere, avea nevoie ca de aer.

Concluzia comisiei de ancheta enunta, pe larg, practica electorala unanima. Nu rezulta de nicaieri ca Guvernul Boc sau presedintele Basescu sa fi comis vreo fapta ilegala. Dimpotriva, au aplicat legea, permitindu-i sa actioneze in favoarea lor. Ca in umbra acestor hotariri s-a derulat votul multiplu, ca masinaria electorala si-a facut de cap, astea n-au de-a face cu complotul politic, ci cu obiceiul generalizat. Toti actorii politici au beneficiat de aceste consecinte, dar putini au facut-o incalcind legi, fiindca nu era nevoie. Libertatea pe care legea a lasat-o furtului la nivel local a fost intotdeauna destula.

Asa cum s-a nascut ea din denuntul unui martor ocular, aceasta comisie trebuia sa fie interesata nu de furtul local, ci de furtul national, de furtul filozofic, de furtul la nivel inalt, institutionalizat, secret si nedemonstrabil.

Ca ,,s-au furat" alegerile stie toata lumea. Era o buna ocazie sa aflam si cine le-a furat. Dar a trecut.

Doru Buscu

&

The post PROSTIA DUSMANILOR – Comisia p_lii appeared first on actualmm.ro.

Comments