PUSI PE TREABA – Prioritatile Coalitiei pentru Baia Mare: curatenie, intretinerea zonelor verzi si t...

PUȘI PE TREABĂ Odată ce și-au depus jurământul în calitate de consilieri locali, aleșii Coaliției pentru Baia Mare s-au apucat de treabă în folosul cetățenilor municipiului. În cadrul unei conferințe de presă organizate astăzi, 5 iulie, reprezentanții alianței politice au arătat care sunt principalele priorități din această perioadă. Păstrarea salubrizării la condiții de calitate europeană, amenajarea spațiilor verzi, proiectul prin care Baia Mare să devină Capitală Europeană a Culturii în 2021, dar și alte proiecte importante de dezvoltare care urmează a fi implementate din fonduri europene sunt doar câteva dintre prioritățile reprezentanțiilor Coaliției pentru Baia Mare. 

„La nivelul municipiului Baia Mare discutăm despre rolul legislativ pe care îl au consilierii locali, un număr de 11 consilieri locali, dar alături de partenerii din UDMR și ceilalți parteneri alături de care am format majoritatea ne vom asigura de faptul că standardul de calitate care a fost impus la nivelul municipiului Baia Mare în ultimii patru ani va fi respectat. Este foarte important de înțeles faptul că orașul nu trăiește nici din politică și nici din frică. Noi mergem înainte și de aceea Coaliția pentru Baia Mare dorește să transmită un semnal tuturor celor care au funcții de conducere în aparatul executiv al municipiului Baia Mare să aducă onoare acestui oraș, să nu blocheze proiectele municipiului Baia Mare și nicidecum să le saboteze. Noi ne vom asigura de faptul că tot ceea ce este important pentru acest oraș, salubritate, investiții, proiecte din fonduri europene dar cel mai important, proiectul de Capitală Europeană a Culturii merge înainte”, a spus Mihaela Pușnava, purtătorul de cuvânt al Coaliției pentru Baia Mare.

Condiții de calitate pentru desfășurarea activităților de salubrizare și întreținere a zonelor verzi

Principalele priorități ale Administrației Publice Locale pentru această perioadă au fost prezentate de către Marinel Rob, primarul interimar al municipiului Baia Mare. Pentru a remedia eventualele deficiențe create în domeniul salubrizării sau a întreținelor zonelor verzi unicipalitatea a făcut deja primele demersuri imediat după ce a fost investit noul Consiliu Local dar și odată ce Marinel Rob și-a preluat funcția de conducere în cadrul executivului Primăriei Baia Mare.

„Prioritatea numărul unu constă în analiza veniturilor și cheltuielilor în vederea pregătirii proiectului de rectificare bugetară. La acest capitol sperăm ca până la finele săptămânii viitoare să putem veni în fața Consiliului Local cu un proiect de hotărâre de rectificare bugetară pe care să-l supunem aprobării. Tot în cadrul priorităților se înscriu și activitățile cu privire la salubrizare. Aici doresc să aduc la cunoștiința opiniei publice faptul că avem inspectori care se deplasează în toate cartierele. Încercăm să remediem din mers toate deficiențele sau eventualele deficiențe legate de salubrizare stradală sau menajeră. În ceea ce privește întreținerea spațiilor verzi, această activitate a fost preluată de către Serviciul Public Ambient Urban și aproape zilnic se fac angajări de zilieri în ideea de a acoperi acestă diferență de personal în vederea asigurării curățeniei spațiilor verzi. Mai mult, se pare că nici vremea nu ține cu noi. Dacă în cursul anului trecut, pe un fond secetos, pe perioadă de caniculă au fost două-trei cosiri pe toată perioada de vegetație, acum avem deja zone în care doar în această perioadă avem deja trei intervenții de cosire. Ne așteptăm la o perioadă de vară secetoasă și va trebui să intervenim cu utilaje pentru a asigura irigarea gazonului și a florilor. Vom apela și la societatea Vital pentru a ne sprijini cu utilajele specifice”, a declarat Marinel Rob, primarul interimar al municipiului Baia Mare.

În calitate de viceprimar al municipiului Baia Mare, Noemi Vida deja și-a preluat atribuțiile. Secundul din Primăria Baia Mare se va ocupa de domeniul asistenței sociale, de comisiile de locuințe sociale, dar va coordona și activitatea Teatrului Municipal și a Spitalului de Pneumoftiziologie.

„În legătură cu proiectele sociale aș vrea să vă spun doar că dorim continuarea proiectelor începute. Avem pe asistență socială câteva proiecte începute foarte bine dar se lucrează și la câteva proiecte noi care apar de diverse linii de finanțare. Este vorba despre incluziunea socială a copiilor prin acces la educație sau programul de creșe care știm foarte bine că le continuăm pentru că în Baia Mare avem nevoie de creșe”, a spus Noemi Vida, viceprimarul municipiului Baia Mare.

PUȘI PE TREABĂ Noemi Vida coalitia pt baia mare

Și pentru a nu-i lua iarna pe nepregătite, în ceea ce privește deszăpezirea, reprezentanții Administrației Publice Locale lucrează în acest moment la caietul de sarcini, astfel încât la începutul sezonului rece să fie finalizae toate demersurile. De asemenea, în cursul acestei săptămâni, odată cu desfășurarea ședinței extraordinare a Consiliului Local, vor fi constituite comisia de buget-finanțe, comisia de urbanism și comisia de sport, cultură și juridic.

Consiliul Local și Consiliul Județean își unesc forțele pentru Baia Mare-Capitală Europeană a Culturii

Cel mai important proiect al Administrației Publice Locale, acela ca Baia Mare să devină Capitală Europeană a Culturii în 2021, este la un pas de a deveni realitate. La începutul lunii septembrie în municipiu se va afla comisia europeană de specialitate pentru o evaluare la fața locului.

„Acest proiect nu aparține politicului, nu este apanajul politicului și nu este despre politică. Este un proiect pentru cetățeni. Dacă echipa care dezvoltă acest proiect merge mai departe și crede în visul primarului Cătălin Cherecheș, eu sunt convinsă de faptul că ne vom bucura de un succes în septembrie. Avem nevoie de un parteneriat cât se poate de solid cu Consiliul Local și cu Consiliul Județean Maramureș. Mă bucur să văd că membrii Coaliției pentru Baia Mare, dar și partenerii lor, au demonstrat un spirit cât se poate de puternic pentru acest proiect”, a spus Mihaela Pușnava, purtător de cuvânt al Coaliției pentru Baia Mare.

PUȘI PE TREABĂ mihaela pușnava coalitia pentru baia mare

Mai mult, în această săptămână, un prim deziderat al Coaliției pentru Baia Mare a fost transformat în realitate. Astfel, Consiliul Județean Maramureș și municipiul Baia Mare și-au dat mâna pentru implementarea proiectului care prevede ca Baia Mare să devină Capitală Europeană a Culturii în 2021.

„Proiectul major pentru Consiliul Județean în această perioadă, pe lângă Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor și Aeroportul Internațional Baia Mare este și Baia Mare – Capitală Europeană a Culturii în 2021. În acest sens, de săptămâna trecută împreună cu cei care se ocupă de Fundația Baia Mare 2021 și domnul primar interimar am avut deja o primă întâlnire în care am fixat câteva obiective. Primul este predarea către municipiul Baia Mare a Castelului Pocol. Sper ca în această săptămână Casa Pocol să intre în patrimoniul municipiului Baia Mare, așa cum a fost hotărârea Consiliului Județean. Mai departe am fixat câteva protocoale pe care noi le vom semna împreună cu municipalitatea și Fundația Baia Mare 2021. Este vorba despre un protocol prin care Consiliul Județean își reafirmă sprijinul pentru ca municipiul Baia Mare să devină Capitală Europeană a Culturii și va pune la dispoziție prin instituțiile subordonate tot ceea ce înseamnă logistică, bază materială și resurse umane. Am convenit cu colegii noștri să introducem în acest parteneriat și unitățile administrativ-teritoriale din zona metropolitană a municipiului Baia Mare și cele 18 localități care au făcut parte din proiectul „Circuitul bisericilor de lemn din Maramureș”, proiect care tocmai s-a încheiat cu succes”, a explicat Doru Dăncuș,  vicepreședintele Consiliului Județean Maramureș.

PUȘI PE TREABĂ doru dancus coalitia pentru baia mare

Au fost începute deja demersurile pentru Planul de Mobilitate și alte proiecte importante care vor fi implementate din fonduri europene

În acestă săptămână, la nivelul Administrației Publice Locale au început deja lucrările pentru Planul de Mobilitate Urbană Durabilă. Este vorba despre un proiect strategic care va fi depus, alături de alte proiecte care vor fi realizate pe fonduri europene, la finele acestui an la Ministerul Dezvoltării Regionale și al Administrației Publice.Este vorba despre proiecte care vor demarate în ianuarie 2017, urmând a fi finalizate cel târziu în 2020. Mai mult, municipalitatea băimăreană și-a propus ca în acest mandat să dubleze absorbția fondurilor europene, așa cum în ultimii patru ani s-a realizat acest lucru față de perioada sub conducerea fostului edil. 

„Am să nominalizez câteva dintre proiectele care vor fi finanțate pe Axa 4 al Programului Operațional Regional și la care se lucrează. Documentațiile lor sunt în curs de aprobare, sunt aproape finalizate și este apanajul până la urmă a Consiliului Local să le aprobe și al executivului să se asigure că sunt realizate la standarde de calitate. Este vorba despre proiectele care țin de mobilitatea în zona Centrului Vechi și de spații publice și anume, reabilitarea Pieței Libertății și realizarea unui parcaj subteran în zonă, reabilitarea Pieței Păcii ca spațiu public și realizarea de piste de biciclete în toată zona centrală și reabilitarea străzilor imediat conexe. De asemenea, există alte patru proiecte la nivelul municipiului Baia Mare care vor fi finanțate din fonduri europene. Este vorba despre Sistemul integrat de piste de bicilete și reabilitarea marilor artere. Zona Ferneziu și Firiza va fi supusă aceluiași proiect în care va fi refăcut întregul traseu, încă de la intrarea din Ferneziu și până aproape de Blidari. Mai vorbim despre reabilitarea Pieței din fața Gării, despre reabilitarea integrală a malurilor râului Săsar”, a punctat Mihaela Pușnava, purtător de cuvânt al Coaliției pentru Baia Mare.

Simona Vasiac

Comments