Puterile sporite ale Sectiei Speciale, declarate neconstitutionale de judecatorii CCR, printre care...

Decizia vine in urma admiterii unei exceptii de neconstitutionalitate, ridicate de Inalta Curte de Casatie si Justitie, formulate impotriva articolelor din legea 304/2004 privind organizarea judiciara, care privesc infiintarea si functionarea SIIJ.

Mentionam ca unul dintre judecatorii constitutionali care au analizat sesizarea Inaltei Curti este chiar fostul sef al Sectiei Speciale - Gheorghe Stan. Acesta a condus, din ianuarie 2019, alaturi de Adina Florea, Sectia speciala pentru investigarea magistratilor si a fost procuror-adjunct al Inspectiei Judiciare. El a devenit judecator al CCR pe 18 iunie 2019, dupa votul primit in Parlament.

,,Dispozitiile legale criticate atribuie SIIJ un statut special, preeminent fata de celelalte structuri de parchet din Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (Directia Nationala Anticoruptie, Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, Sectia Judiciara) si, totodata, o pozitie supraordonata in ierarhia Ministerului Public, cu incalcarea art.132 din Constitutie, care consacra principiul controlului ierarhic in cadrul acestei autoritati publice", explica judecatorii CCR, in comunicatul de presa publicat marti.

Conform CCR, este neconstitutional alineatul conform caruia orice referire la ,,procuror ierarhic superior" din Codul de procedura penala sau din alte legi vizeaza procurorul-sef al Sectiei, ,,inclusiv in cazul solutiilor dispuse anterior operationalizarii acesteia", in cauzele inregistrate pe rolul unui anumit parchet.

Curtea a constatat ca este neconstitutionala si prevederea care permite SIIJ exercitarea si retragerea cailor de atac in cauzele de competenta sa, inclusiv in cauzele aflate pe rolul instantelor sau solutionate definitiv anterior operationalizarii acesteia.

Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica celor doua Camere ale Parlamentului, Guvernului si instantei de judecata care a sesizat Curtea Constitutionala, respectiv Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Reamintim ca Guvernul a decis desfiintarea Sectiei Speciale la sfarsitul anului trecut. Deocamdata, OUG de desfiintare a SIIJ a fost respinsa de deputati in urma cu o saptamana, urmand sa fie dezbatuta in Senat, for decizional in acest caz.

Comments