Putin ii sperie pe investitori. ,,Toti vom plati, iar Europa de Vest este partial de vina"

Putin ii sperie pe

Putin ii sperie pe investitori. ,,Toti vom plati, iar Europa de Vest este partial de vina"

Potrivit casei de brokeraj pe burse internationale XTB Romania, potentiala invazie a Ucrainei de catre Rusia este pe ordinea de zi. Vom plati cu totii pentru conflictul dintre Ucraina si Rusia?

Tensiunile persista de aproape un deceniu

Trebuie amintit ca tensiunile din jurul Ucrainei persista deja de 8 ani. A inceput cu schimbari democratice in tara dupa rasturnarea presedintelui Victor Ianukovici. Desi Ucraina si-a declarat independenta in 1991, Rusia inca vede tara ca o zona de influenta strategica si cea mai importanta dintre republicile ex-sovietice. Situatia a dus la anexarea Peninsulei Crimeea, decizie pe care Europa si Statele Unite nu au reusit sa o opreasca, si la actiunile militare rusesti ulterioare din partea de est a Ucrainei. Tensiunile dintre Rusia si Ucraina nu au fost "cap de afis" in media in ultima perioada, dar incercarile Kievului de a crea relatii mai stranse cu Occidentul au provocat Rusia sa ia din nou masuri.

Probleme la cerere?

Adevarul este ca Europa de Vest este partial de vina pentru situatia actuala. Politica energetica ambitioasa combinata cu o abordare naiva a politicii externe a Rusiei, a facut Europa din ce in ce mai dependenta de importurile de produse energetice din Rusia. In timp ce 30% din importurile europene de gaze naturale veneau din Rusia in urma cu un deceniu, acum ponderea Rusiei in importurile europene de gaze a crescut la aproape 47%. Aceasta este o carte puternica pe care Rusia o poate folosi in jocurile sale politice. Acest lucru este valabil mai ales acum, cand cresterea preturilor marfurilor alimenteaza inflatia, ceea ce face situatia inconfortabila pentru liderii europeni.

Pietele incep sa includa in preturi riscul de razboi

Pietele au inceput sa trateze in serios potentialul razboi dintre Rusia si Ucraina. Reactia actuala a pietelor a depasit-o deja pe cea din 2014, cand a fost anexata Peninsula Crimeea. Principalul indice bursier rusesc RTS50 a scazut cu 30%, chiar si in ciuda cresterii preturilor marfurilor care sustin in mod traditional actiunile rusesti. Printre companiile care se depreciaza cel mai tare se numara institutii financiare care risca sa fie vizate de sanctiuni, (adica interzicerea bancilor rusesti din sistemele financiare globale), precum si Gazprom, care a beneficiat pana acum de turbulentele de pe piata gazelor naturale.

Trebuie remarcat faptul ca riscurile geopolitice sunt de obicei foarte binare. Reactia pietei tinde sa fie pe termen scurt si situatia revine rapid la normal odata ce investitorii vad ca scenariile cele mai pesimiste au fost evitate. Cu toate acestea, nu suntem inca in acel punct.

Toata lumea va plati pretul unui potential conflict

Conflictele militare sunt negative aproape de fiecare data. Este greu de justificat pierderea de vieti omenesti sau pagubele cauzate civililor, mai ales daca este facuta doar de dragul ambitiilor liderilor. Din pacate, asa stau lucrurile de obicei. Cu toate acestea, invazia rusa asupra Ucrainei va duce si la pagube economice majore. In timp ce China este cel mai mare partener comercial al Ucrainei, Polonia si Germania s-au clasat pe locul 2 si, respectiv, pe locul 4, in ceea ce priveste importurile. Exporturile sunt de asemenea importante, mai ales acum cand economia globala se lupta cu deficite. Polonia, Germania, Italia, Tarile de Jos si Spania se afla toate pe locuri fruntase in ceea ce priveste exporturile.

Rezervele de gaze naturale joaca, de asemenea, un rol major in conflict. Rusia limiteaza de luni de zile aprovizionarea cu gaze naturale catre Europa. Statele Unite incearca sa ofere Europei surse alternative de materie prima dar o schimbare completa de la gazul rus pare nerealist. Exporturile suplimentare de GNL (gaz natural lichefiat) din SUA catre Europa ar putea ajuta la scaderea preturilor, dar SUA nu poate inlocui pe deplin gazul rusesc, mai ales pe termen scurt. In primul rand, contractele privind furnizarea de gaze naturale sunt de obicei pe termen lung, in special in Asia, prin urmare, Statele Unite pot sa nu aiba suficiente marfuri pentru a satisface cererea clientilor actuali si a Europei. Chiar daca ar fi avut-o, Europa s-ar putea sa nu aiba infrastructura adecvata pentru a sprijini exporturile crescute de GNL din SUA. Pe partea buna, este foarte putin probabil ca Rusia sa ia actiuni atat de radicale. 75% din exporturile rusesti sunt directionate catre Europa, prin urmare, un all-in va provoca daune semnificative pe termen lung economiei Rusiei. Scenariul mai probabil este ca partile in conflict vor incerca sa se ,,tatoneze" reciproc, ceea ce, totusi, poate insemna preturi destul de mari la gaze in Europa pana cand situatia se va calma.

Comments