PwC: Razboaiele comerciale au luat locul terorismului

PwC: Razboaiele comerciale au luat locul terorismului

PwC: Razboaiele comerciale au luat locul terorismului

Aproximativ 30% dintre liderii de afaceri consideră că ritmul creşterii economice globale va scădea  în următoarele 12 luni. Procentul este de aproape 6 ori mai mare faţă de nivelul de 5% înregistrat anul trecut - un salt record în ceea ce priveşte pesimismul. Acesta este unul dintre rezultatele cheie a celei de-a XXII-a ediţii a raportului anual CEO Survey derulat de PwC la nivel global, pe un eşantion de peste 1.300 de executivi şi lansat în cadrul întâlnirii anuale a Forumului Economic Mondial de la Davos. Rezultatul este în antiteză cu recordul de optimism privind perspectivele de creştere ale economiei mondiale, înregistrat în ediţia de anul trecut a raportului, de la 29% la 57%. 

Cu toate acestea, nu toate concluziile  sunt sumbre: 42% dintre executivi văd în continuare o îmbunătăţire a perspectivelor economice, deşi procentul este semnificativ mai mic comparativ cu cel de 57% înregistrat în 2018. Per ansamblu, aşteptările executivilor cu privire la creşterea economică globală sunt mai polarizate anul acesta, dar tendinţa generală este de a previziona scăderi ale ritmului de creştere. Cea mai pronunţată schimbare a fost observată în rândul directorilor executivi din America de Nord, unde optimismul a scăzut de la 63% în 2018 la 37%, cel mai probabil din cauza estompării efectelor stimulentelor fiscale şi a tensiunilor comerciale tot mai crescute. Executivii din Orientul Mijlociu se aşteaptă de asemenea la o scădere a ritmului  creşterii economice, cu cei care se declară optimişti în privinţa perspectivelor economiei globale scăzând de la 52% la 28%, datorită incertitudinilor economice tot mai crescute în regiune. 

La nivel local, 38% dintre executivii români consideră că economia globală îşi va încetini creşterea. Procentul este aproape de trei ori mai mare faţă de cel înregistrat anul trecut (13%). La polul opus, 33% dintre directorii generali din România au declarat că văd o accentuare a acesteia. Gradul de optimism a scăzut, raportat la anul trecut când 49% se aşteptau ca economia globală să aibă o creştere mai mare.  

De asemenea, scăderea optimismului directorilor executivi a influenţat  planurile de creştere pe care aceştia le aveau, dincolo de graniţele propriilor ţări. Statele Unite ale Americii rămân, cu o marjă mică, în continuare pe prima poziţie în topul ţărilor cele mai importante pentru creşterea afacerilor companiilor,  cu 27% dintre  executivi indicând acest lucru, o scădere semnificativă totuşi de la 46% care declarau acest lucru în 2018. A doua cea mai atractivă piaţă, China, a înregistrat de asemenea o scădere, 24% comparativ cu 33% în 2018. Per ansamblu, India este performera ediţiei de anul acesta, depăşind recent China în clasamentul economiilor majore cu cea mai rapidă dezvoltare . 

„Părerile exprimate de executivi reflectă perspectivele economice majore, care îşi ajustează în scădere previziunile pentru 2019”, a spus Bob Moritz, Global Chairman, PwC. „Odată  cu escaladarea tensiunilor comerciale şi a protecţionismului, este normală scăderea încrederii.”  

Încrederea în creşterea veniturilor companiilor pe termen scurt a scăzut dramatic

Neliniştea legată de creşterea economică globală contribuie la scăderea încrederii executivilor în privinţa perspectivelor pe care propriile companii le au pe termen scurt. Astfel, 35% dintre respondenţi afirmă că sunt foarte încrezători în perspectivele propriei organizaţii de a-şi creşte veniturile în următoarele 12 luni, în scădere de la 42% în raportul de anul trecut.

Şi în România procentul executivilor care sunt „foarte încrezători” în perspectivele propriilor companii a scăzut uşor, de la 38% în 2018, la 32% anul acesta. 

„Directorii generali au în continuare încredere în tendinţele de creştere economică atât la nivel mondial, cât şi în ceea ce priveşte propriile companii. Există premise bune pentru dezvoltarea afacerilor, dar pentru ca acest lucru să fie posibil este nevoie de un mediu economic stabil şi predictibil. Această din urmă caracteristică este elementul pe care mulţi executivi îşi planifică creşterea şi dezvoltarea afacerilor. Este important dialogul permanent între factorii decizionali în politica economică şi fiscală şi mediul de afaceri astfel încât dezvoltarea afacerilor din România şi continuarea programelor investiţionale să poată fi planificate pe baze solide.” a declarat Ionuţ Simion, Country Managing Partner, PwC România.  

Dacă privim mai atent la rezultatele specifice ale câtorva ţări, observăm faptul că sentimentul executivilor este similar cu cel privind  perspectivele economiei globale: 

În China, se înregistrează o scădere a încrederii în privinţa perspectivelor de creştere a propriilor companii, de la 40% în 2018 la 35% anul acesta, din cauza războiului comercial, tarifelor instituite de Statele Unite ale Americii şi scăderii producţiei industriale;

În Statele Unite, se înregistrează o scădere a încrederii de la 52% la 39% în 2019, din cauza tensiunilor comerciale şi a încetinirii creşterii  economice;

În Germania, se înregistrează o scădere a încrederii de la 33% în 2018 la 20% anul acesta din cauza tensiunilor comerciale, a frânării economiei şi a riscului unui Brexit fără acord între Marea Britanie şi Uniunea Europeană;

În Argentina se observă o scădere a gradului de încredere al executivilor, de la 57% la 19%,  pusă pe seama recesiunii şi a colapsului monedei naţionale;

În Rusia scăderea de la 25% la 15% este pusă pe seama declinului exportului, volatilităţii cursului de schimb şi a creşterii şomajului.

Pentru a genera venituri în creştere în acest an, executivii se vor baza în proporţie de 77% pe eficienţa operaţională şi 71% pe creşterea organică. 

Topul pieţelor pentru creştere: Se păstrează încrederea în Statele Unite drept cea mai importantă piaţă pentru perspectivele de dezvoltare a companiilor, în ciuda scăderii semnificative a nivelului de optimism

Statele Unite îşi păstrează, pentru următoarele 12 luni, prima poziţie  în topul pieţelor care vor genera creştere pentru companii. Cu toate acestea, mulţi directori generali se uită, de asemenea, şi către alte pieţe. Acest fapt este reflectat şi de semnificativa scădere, de la 46% în 2018 la 27% în 2019, pe care Statele Unite o resimt în topul ţărilor cu potenţial de creştere. China a redus din decalajul faţă de Statele Unite, suferind, de asemenea, o scădere a încrederii de la 33% în 2018 la 24% în 2019. 

Drept rezultat al războiului comercial cu Statele Unite, directorii executivi din China şi-au diversificat opţiunile privind pieţele pe care pot obţine creştere. În această situaţie, doar 17% mizează pe Statele Unite, în scădere de la 59% faţă de anul trecut. 

Celelalte trei ţări care completează topul primelor cinci teritorii care oferă potenţial de creştere sunt: Germania cu 13%, în scădere de la 20%; India cu 8%, în scădere de la 9% şi Regatul Unit cu 8%, în scădere de la 15% în 2018.  

Ameninţări la adresa creşterii: generate de economie, nu existenţiale

Pe măsură ce indicatorii previzionează o încetinire a economiei globale, executivii şi-au îndreptat atenţia spre modul în care companiile se pot adapta la creşterea populismului  din ţările în care îşi desfăşoară activitatea. Războaiele comerciale , incertitudinile privind politicile publice, precum şi protecţionismul au înlocuit terorismul, schimbările climatice şi creşterea poverii fiscale în topul primelor zece ameninţări la adresa creşterii economice. 

Din rândul directorilor executivi „extrem de preocupaţi” de războaiele comerciale, 88% sunt în mod deosebit neliniştiţi de disputele dintre China şi Statele Unite ale Americii. 98% dintre executivii americani şi 90% dintre cei chinezi şi-au exprimat aceste îngrijorări. 

Dintre directorii generali din China care s-au arătat „extrem de preocupaţi” de războaiele comerciale,  majoritatea a adoptat o abordare  reactivă. 62% dintre ei au declarat că îşi vor ajusta strategia şi lanţurile de aprovizionare, iar 58% au spus că îşi vor adapta strategia de creştere şi se vor uita către alte ţări.  

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

Comments