Raed Arafat: 4.000 de cazuri pe zi - un IMPACT major pe spitale! NU vom sta linistiti pana in vara, chiar daca apare un vaccin

Raed Arafat

Raed Arafat: 4.000 de cazuri pe zi - un IMPACT major pe spitale! NU vom sta linistiti pana in vara,...

,,Cifra e mare si vreau sa se inteleaga ca o cifra de 3.000 - 4.000 de cazuri pe zi inseamna un impact major in urmatoarele zile asupra capacitatilor din spitale si din sectiile de terapie intensiva. Asta ar putea sa insemne anumite masuri speciale la nivel sanitar, la nivelul spitalelor", a avertizat Raed Arafat.

Seful DSU a vorbit si despre spitalele adaugate pentru tratarea cazurilor de COVID din Capitala pentru a face fata situatiei cresterii continue.

,,Avem Spitalul Malaxa care va intra ca spital COVID si asteptam doar unele modificari de interior. Speram ca in cursul acestei saptamani va deveni un spital operational pe problema COVID, pastrand ambulatoriul lui accesibil populatiei generale si doar in interiorul spitalului va fi destinat COVID, pentru pacientii care au nevoie de oxigen, de terapie intermediara sau de terapie intensiva. Spitalul Colentina, pe care noi l-am desemnat ca spital COVID, dar inca mai avem pana ajunge la capacitatea maxima de primire", a mai spus, duminica seara, la o televiziune de stiri, Raed Arafat.

Problema grava ramane resursa umana, mai spune Arafat, si din acest motiv se incearca formarea unui corp de medici dintre cei care au terminat speciallizarea si care nu au loc de munca. El a spus ca se cauta specialitati precum ATI, Urgenta, infectioase, epidemiologie, radiologie, pneumologie.

Raed Arafat a vorbit despre propunerea de OUG pe care a facut-o la ultima sedinta de guvern, in legatura cu primii 200 medici ATI, urgenta, pneumologie, epidemiologie si radiologie, pentru a suplimenta corpul medical in aceasta epidemie.

,,Urmeaza ca acesti medici sa ii angajam temporar pe cateva luni de zile in cadrul Spitalului Ministerului de Interne sub directa coordonare a DSU si vom reusi poate sa ii trimitem unde avem lipsa de medici urmand ca la finalul perioadei respective ei sa aleaga unde vor sa mearga si sa fie transferati pe posturi vacante pe care le aleg fara sa mai trebuiasca sa mai dea concurs asta", a mai spus Arafat.

Secretarul de Stat Raed Arafat nu este prea optimist in legatura cu stoparea epidemiei dupa aparitia unui vaccin. El a spus ca ,,pana in vara anului viitor nu vom sta linistiti".

Arafat a adaugat ca pot exista, in perioada urmatoare, momente in care lucrurile se pot agrava din nou. Despre sarbatorile de iarna, ele nu vor fi ca de obicei, mai spune secretarul de stat in MAI: ,,in ceea ce priveste Craciunul, va trebui sa ne adaptam, pentru ca nu va fi posibil sa petrecem sarbatorile de iarna ca de obicei".

,,Eu nu ma astept la o vaccinare in masa inainte de februarie-martie daca vaccinul incepe sa fie vandut si distribuit la inceput de an. Este o problema de logistica la nivel international (...) Romania va primi partea sa din fiecare transa distribuita la nivel european. Pana la primavara - vara anului viitor nu vom sta linistiti. Va trebui sa invatam sa traim cu virusul si sa respectam toate regulile pe care unii ne indeamna sa nu le respectam. Totul depinde de noi", a mai spus seful DSU.

Comments