Raed Arafat: Nu am scapat inca de primul val. Sper sa scadem numarul cazurilor si sa ramanem la un p...

,,La acest moment suntem in ultimele zile de la 1.300 si ceva de cazuri de un platou. Sper ca macar sa pastram acest platou si sa scadem numarul cazurilor. Dar depinde de noi toti. Clar ca in ultima perioada lumea s-a sesizat ca exista un numar mai mare (de cazuri - n.red.). (...) Pana nu de mult, nu ziceau ca exista (COVID - n.red.). (...) Acum, foarte multi oameni cunosc pe cineva, unii care fie au fost infectati, fie, din pacate, au decedat.

Acum sunt multi care respecta regulile pana la o limita, dar mai avem mult de convins. (...) Trebuie respectate (regulile - n.red.) si cand nu ne vede nimeni, si cand suntem intre noi.

La acest moment este foarte greu de spus daca trendul va ramane platou si va incepe sa scada sau sa creasca. Trebuie sa urmarim in urmatoarele zile. Cu cat intra mai multi in Terapie intensiva, creste numarul deceselor. In ultima perioada n-a fost o zi fara 400-500 de cazuri grave la Terapie intensiva, am avut chiar si 500 de cazuri in ATI, normal se traduce prin cresterea numarului deceselor.

Nu am scapat total de primul val. (...) Noi am inceput sa scadem la primul val, dar din pacate inainte sa ajungem la un nivel de siguranta, cum au ajuns alte tari, noi am inceput sa crestem", a explicat seful DSU, intr-o interventie telefonica la ,,Lupta pentru Romania", de la Realitatea PLUS.

Raed Arafat spune ca numarul crescut de cazuri la care s-a ajuns nu se datoreaza faptului ca nu au fost testate destul de multe persoane la inceput.

,,Nu cred ca e o singura cauza. Si testarile au crescut, am inceput cu 3.000 si am ajuns la 24.000. Era imposibil sa creasca de la inceput. Testarea inseamna si personal, si aparate. (...) Dar au fost foarte multi factori care au dus la acest lucru, in primul rand foarte multe dezbateri care nu erau la locul lor. Am inceput sa schimbam toata legislatia si sa scadem increderea in timpul bataliei cu virusul. Nu cred ca e vreo tara..., nu cred ca celelalte tari au legislatii atat de perfecte. (...) Campaniile care s-au facut, sa convinga tinerii ca nu trebuie sa poarte masca, sa reduca increderea in autoritatile medicale. Acum, populatia a sesizat, multi erau indusi in eroare. Sper ca populatia a sesizat ca nu este doar o biata gripa, se dovedeste ca nu e o biata gripa. Da efecte pe alte organe, cu probleme cardiace, nu numai pe plamani. Unii au minimalizat, au indus in eroare populatia. Si asta este unul din motivele pentru care am ajuns unde suntem. Nu s-a putut actiona corect. Vidul legislativ... (...) Acum din nou asistam la atacarea legislatiei, cand aude lumea ca legea carantinarii este atacata la CCR, care nu e dedicata numai COVID-ului", a declarat Arafat.

Despre transmiterea virusului de catre asimptomatici, Arafat a declarat ca el este de parere ca asimptomaticii transmit, fapt confirmat de unele studii sau sustinut mai putin de altele.

,,Aceasta boala este noua. Sunt foarte multe studii. Este un studiu din Coreea care zice ca 27% din infectii vin de la asimptomatici, altul ca 70%. Studiul din Coreea zice ca transmiterea e limitata la asimptomatici, dar la sfarsit zice ca inca mai trebuie investigat. E o boala care evolueaza. Unele informatii noi sunt de calitate, altele mai slabe. E normal sa apara multe pareri, iar omul de rand incepe sa fie derutat. Niciun domeniu medical nu a fost atat de dezbatut cum a fost acest virus, unele studii sustin un lucru, altele il combat. Aceste studii sunt discutate in spatiul public, de multe ori interpretarea poate fi dificila pentru cei care nu sunt din domeniul medical. Asimptomaticul, eu spun ca transmite. Asimptomaticul nu e o persoana sanatoasa care poate circula printre ceilalti, macar in primele 14 zile in care se descopera infectia. (...) S-ar putea la un moment sa vina un studiu care sa schimbe regulile de acum. Dar nu va fi destul. Va trebuie la un moment dat ca OMS, Centrul european de control al bolilor si cel din SUA sa transmita ca asimptomaticul trebuie sa se comporte asa sau asa. La acest moment ramanem la ideea ca asimptomaticul transmite, presimptomaticul transmite si trebuie sa ramana la domiciliu o perioada pana cand nu mai transmite boala", a explicat Raed Arafat.

Seful DSU a mai prezentat principalele masuri pe care trebuie sa le ia oricine pentru a se feri de infectarea cu noul coronavirus: ,,este cel mai simplu - masca, distantare, igiena. Sa faca nu numai la vedere, ci si intre ei, prietenii. Inclusiv in interiorul casei, mai bine poarta masca, ca nu stii cu cine s-au intalnit. Ca acolo este mediul de transmitere al virusului".

El a adaugat ca masca trebuie purtata in spatiile publice ,,in zonele aglomerate sau cand trebuie sa ramanem o perioada intre oameni pe care nu-i cunosti. De asta am lasat la nivelul comitetelor judetene, ca stiu mai bine zonele aglomerate. Din cauza asta, decizia nu e la nivel de CNSU, ci la nivelul comitetelor judetene".

In comparatie cu perioada starii de urgenta, Arafat a declarat ca si acum se iau masuri de control in zonele afectate de virus, masuri de carantinare a unor localitati ,,chiar daca primarii se supara, ne dau in judecata". Carantinarea ,,este vazuta ca o pedeapsa, nu ca o masura de prevenire. Ne asteptam ca primarii sa colaboreze cu noi", a mai spus Arafat.

Intrebat daca vor fi luate si masuri mai dure, Arafat a raspuns ca spera sa nu se ajunga acolo si ca in final depinde cum evolueaza boala, ce impact are, pentru ca ,,se pot lua oricand masuri mai dure". ,,Nimeni nu poate sa nege ca unele masuri mai stricte pot fi luate oricand, in toamna, in iarna, dar incercam sa evitam. Daca nu avem cooperarea populatiei, normal ca aceste masuri sunt in pericol", a mai precizat seful DSU in emisiunea ,,Lupta pentru Romania", de vineri seara, de la Realitatea PLUS.

Comments