Rafila, dupa un an la Ministerul Sanatatii: "Mi-as fi dorit un acces mai bun la medicamente al pacie...

Ministrul Sanatatii spune ca centrele ambulatorii deschise anul trecut in pandemie pentru pacientii cu COVID- 19 si finalizarea listei celor 25 de spitale care vor fi reabilitate cu fonduri prin PNRR se regasesc printre aceste realizari, relateaza G4Media.ro.

Exista insa si capitole unde si-ar fi dorit sa poata face mai mult, si aici a dat ca exemplu accesul mai bun la medicamente al pacientilor si modul de achizitie al vaccinurilor pentru copii.

Ministrul spune ca atunci cand a ajuns la minister nu existau documente legate de Programul National de Redresare si Rezilienta (PNRR) si ca, in acest moment, sunt atinse toate tintele privind proiectele care vor fi facute prin intermediul acestui program, cel mai important dintre ele fiind legat de modernizarea a 25 de spitale. Potrivit ministrului, lista concreta a acestor spitale va fi anuntata la finalul anului.

Referitor la modul cum s-ar putea rezolva deficitul de resursa umana in sanatate, ministrul a vorbit despre parteneriatul dintre Ministerul Sanatatii si Ministerul Educatiei, pe de o parte, si despre rolul autoritatilor locale, pe de alta, care trebuie sa gaseasca modalitatea de a atrage medici in localitatile lor.

Dupa un an la MS, Alexandru Rafila a explicat si ce proiecte si-ar fi dorit sa fie mai bine realizate si a precizat si motivele pentru care ele nu au putut fi realizate asa cum ar fi vrut.

El a dat ca exemplu accesul pacientilor la medicamente si accesul la timp al copiilor la vaccinurile special create pentru ei sunt printre lucrurile la care mai este de lucrat. In plus de asta, ministrul Sanatatii a anuntat ca MS ia in calcul un fond de inovatie separat de cel al CNAS pentru medicamentele inovative.

,,Noi avem de lucrat, si aici as incerca sa schimb lucrurile in mod radical, trebuie sa existe o structura specializata in achizitia de vaccinuri, pentru copii, vedeti, vaccinurile care sunt produse biologice care se produc cu mare dificultate, procesul tehnologic dureaza cel putin doi ani la unele dintre vaccinurile complexe, achizitiile de vaccinuri trebuie sa fie mai flexibile si sa permita un mecanism care sa impiedice sincopele care exista pe piata. Daca un vaccin lipseste lucrul asta descurajeaza vaccinarea pentru ca parintii merg odata cu copilul la medic sa-l vaccineze daca nu este vaccin disponibil poate a doua oara nu mai vine", a declarat Rafila, pentru News.ro.

Distrugerea a 6 milioane de doze de vaccin anti-COVID, o situatie greu de acceptat, spune ministrul Sanatatii.

Rafila spune ca totusi a reusit sa economiseasca sume importante de bani prin vinderea unor cantitati de vaccin catre tari interesate, dar si prin faptul ca tara noastra nu a mai cumparat anul acesta numarul de vaccinuri prevazute in contractul initial stabilit prin mecanism european.

,,Chiar daca noi am reusit sa economisim circa 300 de milioane de euro din faptul ca am vandut o parte dintre vaccinurile impotriva infectiei cu noul coronavirus sau am redus contractul la care eram obligati sa cumparam de exemplu pana la sfarsitul anului inca 11, 2 milioane de doze si am cumparat doar 3 milioane de doze din vaccinul cu formula noua, imi pare rau ca ajungem sa distrugem milioane de doze de vaccin care nu au fost utilizate.

In total pana la sfarsitul anului vor fi circa 6 milioane de doze care expira, o parte din ele au fost distruse, restul probabil vor intra in aceeasi procedura, este o situatie greu de acceptat, s-a intamplat in multe alte tari europene, atunci cand discuti de bani publici, de contracte care implica sume mari de bani trebuie sa existe foarte multa transparenta astfel incat lumea sa inteleaga ce se intampla iar opacitatea in elaborarea si desfasurarea acestor contracte nu este un lucru bun", a explicat acesta.

Comments