Raluca Turcan: ,,Sporurile din sistemul de sanatate pot sa fie incluse in salariile de baza"

Raluca Turcan ,,Sporurile din sistemul de

Raluca Turcan: ,,Sporurile din sistemul de sanatate pot sa fie incluse in salariile de baza"

,,Este vorba despre un set de principii, in baza carora ministerele de linie sa reaseze politicile salariale astfel incat unele sporuri inventate doar pentru majorari salariale si nu ca o compensatie sau ca o stimulare sa fie introduse in salariul de baza. Lucrul acesta l-am explicat si il mai explic: in momentul in care ai niste sporuri generalizate pentru toti angajatii dintr-o categorie socio-profesionala este evident pentru toata lumea ca acelea nu sunt sporuri. Sunt niste majorari salariale mascate.

Un spor il dai fie ca o compensatie pentru o munca in conditii extreme, pentru risc extrem sau pentru conditii mai periculoase, fie ca o motivatie pentru o performanta mai buna. Aceste sporuri care in sistemul de sanatate ajung si la 85% pot sa fie incluse in salariile de baza, iar astfel sunt reasezate salariile pe grile si chiar unii angajati cu salarii mici acum, sa beneficieze mai rapid de majorari salariale decat altii carora le-au crescut salariile.

In domeniul sanatatii, avem medicii si asistentele care sunt acum salarizati la un salariu de baza raportat la nivelul anului 2022 si pentru anumite specializari sporurile merg pana la 85%. In cadrul acelorasi specializari sau tipuri de spitale, personalul precum brancardierii, infirmierele, cei care lucreaza in partea de administratie nici macar nu sunt inclusi pe grila din domeniul sanatatii, ci sunt pe grila din domeniul administratiei publice, pe grila de la nivelul anului 2019.

Noi am stabilit un set de principii: 1. Salariul in plata ar trebui sa fie acelasi pentru toata lumea. Nu poti sa ai persoane salarizate la nivel de 2019 si persoane salarizate la nivel de 2022. Am propus ca salariul sa fie cel de la nivelul anului 2020, sunt sporuri care pot fi scoase si incluse in salariul de baza", a declarat Raluca Turcan.

Comments