RAMAN ACASA Zeci de sportivi rusi acuzati de

RAMAN ACASA - Zeci de sportivi rusi acuzati de dopaj si eliminati de la JO 2016

www.antena3.ro

RĂMÂN ACASĂ  Un număr de 68 de sportivi din Rusia nu vor partcipa la Olimpiada de la Rio. Curtea de Arbitraj Sportiv de la Lausanne a respins apelul Moscovei în cazul sportivilor dopaţi. Este vorba despre lotul de atletism. Decizia nu este finală – ultimul cuvânt îl va avea Comitetului Internațional Olimpic. 

Cei 68 erau deja în lista oficială cu mai bine de 300 de sportivi care urmau să reprezinte Rusia la Jocurile Olimpice. Decizia a fost luată la Lausanne după ce au fost respinse apelurile făcute de aceştia, în condițiile în care aceștia au fost prinşi dopaţi. Duminică, Comitetul Internaţional Olimpic urmează să anunţe dacă va elimina complet Rusia de la Jocurile Olimpice de la Rio.

Un raport a dezvăluit faptul că în Rusia, statul şi Ministerul Sporturilor, în mod organizat, falsificau rezultatele controalelor antidoping. În raportul juristului canadian Richard McLaren se arată că laboratoarele antidoping din Moscova și Soci au protejat sportivii ruși dopați, în cadrul unui „sistem de dopaj de stat securizat”, „condus, controlat și supervizat” de ministerul rus al Sporturilor, „cu ajutorul activ al FSB”.

Evocând foarte precis cazul Jocurilor Olimpice de la Soci, ancheta independentă condusă de Richard McLaren arată că între 10 septembrie și 10 decembrie 2013, adică în perioada dinaintea Jocurilor, când sunt efectuate controale țintă, eșantioanele stocate în laboratorul din Moscova au fost schimbate.

Mai mult, ministrul rus al Sportului a coordonat, controlat şi supravegheat personal schimbarea probelor de urină, astfel încât sportivii ruşi să nu fie depistaţi pozitiv. Deja mai mulţi responsabili din olimpismul rus au fost suspendați. În urma publicării raportului McLaren, autoritățile de la Moscova au denunțat „o recidivă periculoasă a ingerinței politicului în sport”, după apelurile mai multor țări de excludere a sportivilor ruși de la Jocurile Olimpice 2016, programate între 5 și 21 august la Rio de Janeiro.

„Evenimentele recente, atmosfera neliniștitoare care planează asupra sportului internațional și a mișcării olimpice ne reamintește, fără să vrem, de începutul anilor ’80”, arăta un comunicat al Kremlinului în care se făcea referire la boicotarea de către statele occidentale a JO de la Moscova, din 1980, ca urmare a invadării Afganistanului de către trupele sovietice. Țările din blocul socialist, cu excepția României, au boicotat apoi la rândul lor Olimpiada de la Los Angeles, din 1984.

Sursă info.

Comments