Raport Deloitte: Coruptia din Romania este la un nivel ridicat si va ramane ridicata si in perioada...

Principalele preocupari ale consiliilor de administratie din Romania in ultimele 12 luni au fost structura organizationala, eficienta si managementul operational. Coruptia este considerata ca fiind la un nivel ridicat si va ramane ridicata si in perioada imediat urmatoare. Temele cele mai importante pentru urmatoarele 12-24 luni sunt managementul riscului, guvernanta si strategia. Reducerea costurilor continua sa fie un subiect decisiv pe agenda membrilor consiliilor de administratie in perioada urmatoare”, a declarat Zeno Caprariu, director Deloitte Romania, citat de Agerpres.

Sondajul prezinta punctele de vedere a 271 de directori non-executivi din 20 de tari din Europa, Orientul Mijlociu si Africa (EMEA), inclusiv Romania, furnizand o perspectiva asupra problemelor cu care se confrunta consiliile de administratie din regiune.

Conform sondajului, securitatea cibernetica a devenit o tema tot mai importanta pentru directorii non-executivi din regiunea EMEA.

“Pe o scara de la 1 la 5 privind gradul de constientizare a riscului cibernetic (1 fiind punctajul cel mai mic), 48% dintre respondenti au acordat un punctaj ridicat, in timp ce 20% au acordat unul scazut (1 sau 2). In ciuda importantei sale, mai putin de jumatate dintre respondenti au mentionat ca organizatia lor are, in momentul de fata, un plan de actiune in privinta securitatii cibernetice. Doar 5% au spus ca organizatia lor a nominalizat un membru al consiliului de administratie ca expert in ceea ce priveste securitatea cibernetica, restul considerand fie ca aceasta problema nu tine de competenta consiliului de administratie, fie ca echipa executiva se ocupa de acest aspect”, se arata in document.

Potrivit acestuia, transformarea securitatii cibernetice intr-o problema majora se datoreaza, partial, vizibilitatii sale in rapoartele media, dar si din cauza riscului reputational pe care il reprezinta pentru companiile care pot fi victime ale unui atac cibernetic. Accesul neautorizat la datele personale creeaza riscuri in special pentru institutiile bancare si pentru companiile din tarile cu instabilitate politica.

“Daca ne raportam la industrii, exista cateva diferente notabile: securitatea cibernetica ocupa un loc fruntas pe agenda a 38% dintre respondenti din industria producatoare. In industria farmaceutica, desi jumatate dintre respondenti au un grad ridicat de constientizare a riscului, 33% au acordat acestui subiect un punctaj scazut. tinand cont de faptul ca majoritatea proceselor de productie depind de sisteme IT, nivelul de interes scazut este alarmant”, precizeaza sursa citata.

Rezultatele sondajului arata ca inovatia ocupa un loc important pe agenda membrilor consiliilor de administratie, 60% dintre acestia acordandu-i un punctaj de la 4 la 5.

Intrebati despre viitoarele aptitudini necesare intr-un consiliu de administratie, cel mai des mentionate au fost experienta practica in industrie (74%) si factori care au legatura cu tintele de dezvoltare ale organizatiei. Cu toate ca cerintele privind aptitudinile sunt la latitudinea consiliului de administratie, alte criterii care vizeaza diversitatea pot fi impuse de catre lege sau prin codul de guvernanta corporativa.

'In Romania, diversitatea de gen nu este un factor semnificativ in selectarea membrilor consiliilor de administratie. Am observat, totusi, ca genul este un factor important in tarile in care exista prevederi legale in acest sens sau in care au fost luate masuri puternice pentru a promova diversitatea de gen in companiile publice', a adaugat Caprariu.

Comments