Raport FAVORABIL pentru Romania in Schengen! Concluziile echipei din care face parte si Olanda - Rea...

Echipa mixta de experti formata din reprezentanti ai CE si ai unor state membre, printre care si Olanda, care a vizitat recent Romania pentru a colecta informatii cu privire la implementarea normelor privind politica de vize, protectia datelor si cooperarea judiciara in materie penala a constatat ca tara noastra respecta toate normele europene in vigoare, iar personalul autoritatilor romane evaluate aplica la cele mai inalte standarde procedurile europene. Concluzia vizitei este ca Romania continua sa indeplineasca toate conditiile necesare pentru aplicarea integrala a acquis-ului Schengen.

Principalele concluzii ale raportului, prezentate de Ministerul Afacerilor Externe:

- Misiunea suplimentara de constatare confirma rezultatele misiunii voluntare de constatare care a avut loc in octombrie 2022.

- Echipa de constatare considera ca Romania continua sa indeplineasca conditiile necesare pentru aplicarea tuturor partilor relevante ale acquis-ul Schengen in intregime.

Referiri specifice pe tema politicii de vize (competenta a MAE) - implementare acquis, sistem IT, comunicare publica/ site, personal

1. Romania implementeaza in mod adecvat acquis-ul in materie de vize.

2. Infrastructura IT este exemplara.

3. Sistemul informatic national romanesc este bine structurat, iar fluxul de lucru corespunde logicii impuse de Codul de Vize.

4. Echipa de experti a confirmat ca sistemul informatic national romanesc (n.a. de gestiune a vizelor) contine campurile necesare pentru inregistrarea datelor in Sistemul Central de Informatii privind Vizele.

5. Romania respecta prevederile din Codul de vize (n.a. cel care reglementeaza procedurile de acordare a vizelor, inclusiv vize Schengen) privind timpul de procesare a vizelor.

6. Consulatul examineaza cererile (n.a. de vize) intr-o maniera solida si deciziile sunt bine intemeiate, iar factorii de decizie au cunostinte solide cu privire la riscurile si tendintele migratorii.

7. Informatia (n.a. privind procedura de acordare a vizelor) este oferita publicului intr-o maniera structurata.

8. Site-ul Ministerului Afacerilor Externe al Romaniei (si portalul de aplicatii ,,eViza", in special) ofera informatiile necesare procesului de acordare a vizelor intr-o maniera structurata si demonstreaza ca Romania aplica deja partile majore ale acquis-ului in materie de vize.

9. In cazul Romaniei, aceste functionalitati (de exemplu, consultare prealabila/informatii ex-post/VIS Mail/determinarea valabilitatii teritoriale a vizelor - n.a. functionalitati necesare pentru eliberare vize Schengen) sunt deja incorporate in sistemul informatic, chiar si Tabelul documentelor de calatorie, precum si lista de sanctiuni UE.Procesarea vizelor este sustinuta si de portalul de aplicatii online (,,eViza").

10. Romania verifica sistematic cerintele legate de valabilitatea/caracteristicile documentelor de calatorie si consulatele sunt echipate corespunzator.

11. Membrii personalului (n.a. care gestioneaza politica de vize) sunt corect sunt instruiti si au acces la legislatia UE si la instructiunile nationale relevante intr-o platforma dedicata.

12. (cu referire la Consulatul general de la Istanbul) Personalul este considerat suficient.

13. Autoritatile romane au informat ca sunt in proces de recrutare a 120 de angajati consulari suplimentari, inclusiv ofiteri de vize pentru a consolida activitatea Centrului de vize din Capitala si pentru a fi detasati la nivel mondial pentru a consolida procesarea vizelor de scurta si lunga sedere, ceea ce a fost apreciat de catre echipa de experti.

14. Centrul National de Vize aplica aceleasi reguli de protectie a datelor pentru sistemul national de vize pe care tarile Schengen le aplica pentru Sistemul de Informatii privind Vizele/ VIS.Acelasi lucru este valabil si pentru informatiile pe care Centrul National de Vize le furnizeaza pe site cu privire la prelucrarea datelor si drepturile persoanelor vizate legate de sistemul national de vize.

15. Romania are o abordare integrata a serviciilor consulare oferite cetatenilor romani si cetatenilor straini, cu un interes puternic pentru interoperabilitate si usurinta de acces, inclusiv la serviciile de viza.

16. La angajarea in Ministerul Afacerilor Externe din Romania se efectueaza o pregatire obligatorie privind Regulamentul general privind protectia datelor.

17. Mai mult, inainte de a fi trimis la o misiune diplomatica sau la un oficiu consular al Romaniei, fiecare angajat trebuie sa urmeze un training specific privind Regulamentul general privind protectia datelor. Aceasta pregatire se finalizeaza printr-un test teoretic si practic.

18. Furnizarea de catre Romania a materialelor informative privind aspectele Schengen si nivelul de instruire in domeniul protectiei datelor oferit personalului relevant din autoritatile romane sunt pozitive.

19. Centrul National de Vize din Romania aplica aceleasi reguli de protectie a datelor pentru sistemul sau national de vize pe care tarile Schengen le aplica pentru Sistemul de informatii privind vizele.

Comments