Raport: In Romania, publicul e mentinut in afara consultarilor privind planul de redresare verde. ,...


Romania, asemenea statelor membre din estul si centrul Europei, a oferit foarte putine informatii despre felul in care intentioneaza sa cheltuiasca banii pe care ii va primi prin Mecanismul de Redresare si Rezilienta, destinat reconstructiei economiilor in spiritul Pactului Verde European, arata un raport realizat de CEE Bankwatch Network, o confederatie de asociatii civice, ecologice si pentru drepturile omului, citat de publicatia Emerging Europe.


Romania va primi 13,6 miliarde de euro prin Mecanismul de Redresare si Rezilienta, destinat reconstructiei economiilor intr-o forma mai buna si in spiritul Pactului Verde European, insa discutiile privind cheltuirea banilor s-au purtat in spatele usilor inchise si au fost tinute la secret in raport cu publicul, se arata in raportul CEE Bankwatch Network.


,,Romania nici macar nu a propus inca un plan clar de eliminare graduala a combustibililor fosili, in timp ce masurile vizand eficienta energetica sunt grav neglijate", arata raportul.


Investigatiile facute in opt tari - Romania, Bulgaria, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Polonia si Slovacia - arata ca nici cetatenii si nici alte parti interesate nu au fost implicati in redactarea planurilor de cheltuieli, fapt care contravine principiului UE al parteneriatului, cel care obliga statele sa consulte publicul atunci cand formuleaza asemenea strategii.


In Polonia, spre exemplu, care va primi 23 de milioane de euro, Bankwatch spune ca niciunul dintre ministerele responsabile pentru propunerile de proiecte nu a oferit informatii publicului.


In plus, nu au aparut pana acum propuneri care sa respecte agenda de reforma. In schimb, banii sunt folositi pentru a finanta proiecte care nu au fost acoperite pana acum de fondurile UE. Riscul este ca tintele stabilite prin Pactul Verde sa nu fie atinse pana in 2030.


Nici in Estonia nu a existat o consultare publica, iar 70% din fondurile obtinute prin Mecanismul de Redresare si Rezilienta au fost alocate.


Raportul noteaza totusi ca exista unele masuri bune in cadrul planului propus de guvernul eston.


Si Letonia are propuneri care se aliniaza cu Pactul Verde European, dar, la randul ei, tara a facut propunerile de alocare a banilor fara consultari publice.


Schimbarile climatice si degradarea mediului sunt o amenintare existentiala pentru Europa si pentru intreaga lume.


Pentru a gasi solutii la aceasta amenintare, Europa are nevoie de o noua strategie de crestere, care sa transforme Uniunea intr-o economie moderna, competitiva si eficienta din punctul de vedere al utilizarii resurselor.


Intre altele, Pactul Verde European stimuleaza utilizarea eficienta a resurselor prin trecerea la o economie circulara si urmareste sa reduca poluarea.


Cercetarea constata ca planurile de cheltuieli propuse nu reflecta ambitia necesara pentru atingerea tintelor climatice si energetice ale UE pentru 2030, un reper istoric esential dupa care se ghideaza si Pactul Verde European.


Guvernele trebuie sa faca tot posibilul pentru a asigura controlul cetatenesc. Dar noi nu vedem nicio garantie ca aceste planuri vor contribui la realizarea Pactului Verde European. Mai este timp pentru a fi imbunatatite, astfel incat ele sa raspunda la urgenta climatica si sa reconstruiasca ceva mai bun.

Raphael Hanoteaux, responsabil politici de finantare UE la CEE Bankwatch Network:

Comments