Raport ingrijorator UNICEF: Aproape 70% dintre copiii cu varsta scolara nu au acces la internet acasa

Raport ingrijorator UNICEF: Aproape 70% dintre copiii cu varsta scolara nu au acces la internet acasa

Raport ingrijorator UNICEF: Aproape 70% dintre copiii cu varsta scolara nu au acces la internet acas...

Raportul "How Many Children and Youth Have Internet Access at Home?" ("Cati copii si tineri au acces la Internet acasa?") mai indica si ca numarul tinerilor cu varste intre 15 si 24 de ani care nu au conexiune la internet acasa se ridica la 759 de milioane, reprezentand 63% din total.

Directorul executiv al UNICEF, Henrietta Fore, a subliniat ca lipsa accesului la internet ii izoleaza pe copii si tineri de lume si, evident, le ingradeste dreptul la educatie."Faptul ca atat de multi copii si tineri nu au Internet acasa reprezinta mai mult decat un decalaj digital - este o falie digitala. Lipsa de conectivitate nu limiteaza doar capacitatea copiilor si tinerilor de a se conecta online. Ii impiedica sa concureze in economia moderna. Ii izoleaza de lume. Iar in cazul inchiderii scolilor, ca in situatia cu care se confrunta in prezent milioane de persoane din cauza Covid, le ingreuneaza accesul la educatie. Spus mai direct, lipsa accesului la Internet ii va costa viitorul pe cei din urmatoarea generatie", a spus reprezentantul UNICEF.

Din concluziile raportului reiese si ca decalajul digital adanceste inegalitatile deja existente intre tari si comunitati, copiii si tinerii din tarile sarace avand astfel mult mai putine sanse la educatie si dezvoltare. In zonele urbane, procentul copiilor de varsta scolara care nu au acces la internet acasa este de aproximativ 60%, in timp ce in mediul rural in aceasta situatie se afla trei sferturi dintre copii. Cei mai afectati sunt cei din Africa subsahariana si Asia de Sud, unde aproximativ noua din zece copii se afla in aceasta situatie.

In Africa de Vest si Centrala nu au internet acasa 95% (194 de milioane) dintre copiii cu varste intre trei si 17 ani, In Africa de Est si de Sud - 88% (191 de milioane), in Asia de Sud - 88% (449 de milioane), in Orientul Mijlociu si Africa de Nord - 75% (89 de milioane), in America Latina si Caraibe - 49% (74 de milioane), in Europa de Est si Asia Centrala - 42% (36 de milioane), in Asia de Est si Pacific - 32% (183 de milioane).

UNICEF mai subliniaza ca exista si situatii in care, desi au internet acasa, multi copii nu il pot accesa din cauza unor factori precum presiunea de a face treaba sau de a lucra, lipsa dispozitivelor sau a intelegerii privind accesarea oportunitatilor online.

Fondul International pentru Urgente ale Copiilor al Natiunilor Unite a fost creat de Adunarea Generala a Natiunilor Unite in 1946. In 1953, numele sau a fost prescurtat in Fondul pentru Copii al Natiunilor Unite, dar este mai cunoscut sub acronomimul sau popular UNICEF.

Comments