Raport NATO: Romania, pe al patrulea loc la banii alocati pentru Aparare, dupa SUA, Grecia si Marea...

,,Astazi publicam estimari ale cheltuielilor pentru aparare pentru 2020. Acestea arata ca anul acesta va fi al saselea an consecutiv de crestere a cheltuielilor de aparare de catre aliatii europeni si Canada. Cu o crestere reala de 4,3%. Ne asteptam ca aceasta tendinta sa continue", a afirmat, miercuri, secretarului general al Aliantei, Jens Stoltenberg, intr-o conferinta de presa, potrivit caleaeuropeana.ro.

Conform raportului publicat de NATO, cu un procent estimat la 2,38% din PIB, Romania este tara care aloca al patrulea cel mai mare buget pentru aparare in termeni procentuali, dupa SUA (3,87% din PIB), Grecia (2,58% din PIB) si Marea Britanie (2,43% din PIB). Pe al cincilea loc este Estonia, care aloca din bugetul Apararii acelasi procent ca si Romania.

Alte cinci state care s-au incadrat in cei 2% alocati din PIB pentru Aparare sunt Letonia (2,38%), Polonia (2,3%), Lituania (2,28%), Franta (2,11%) si Norvegia (2,03%). Germania aloca doar 1,57%, motiv pentru care este criticat constant de Statele Unite.

Romania a anuntat ca va continua sa respecte criteriile stabilitate in cadrul NATO privind bugetarea apararii cu 2% din PIB, din care minim 20% pentru inzestrare si modernizare, respectiv 2% pentru cercetare, dezvoltare si inovare. Cu un an inainte, tara noastra a alocat pentru Aparare aproximativ 2% din PIB, iar in 2018 - 1,82% din PIB.

Romania aloca si in 2020 peste 20% din bugetul sau de aparare pentru inzestrare si modernizare a echipamentelor si a tehnicii de lupta. Cu un procent de 25,6% din bugetul apararii destinat cheltuielilor pentru echipamente, Romania este pe locul al 11-lea in NATO, dupa Luxemburg, Turcia, Ungaria, SUA, Slovacia, Norvegia, Franta, Lituania, Letonia si Polonia. Romania a investit aproape la fel pentru inzestrare - 25,7%.

Bugetul apararii pentru anul 2020 va fi distribuit astfel: un procent de 53,1% - cheltuieli pentru personalul militar, 25,6% - inzestrare cu echipamente, 16,4% - operatiuni, 4,9% - infrastructura.

Raportul publicat de NATO vine la o saptamana dupa ce ministrul apararii nationale Nicolae Ciuca, aflat in vizita oficiala in SUA, a semnat, la Washington, cu omologul sau american Mark Esper o foaie de parcurs pe urmatorii zece ani, document ce cuprinde obiectivele si interesele comune in domeniul apararii, precum modernizarea sectorului apararii si securitatea in regiunea Marii Negre.

Ca aliat NATO, Romania gazduieste pe teritoriul sau scutul antiracheta de la Deveselu, Comandamentul Multinational Sud-Est de la Bucuresti, Brigada Multinationala NATO Sud-Est de la Craiova si Unitatea NATO de Integrare a Fortelor.

Comments