Raport Oxfam: Cei mai bogati 2000 de oameni din lume au mai multi bani decat cei mai saraci 4,6 mili...


Inegalitatile din lume sunt frapante, iar aportul financiar adus de munca neplatita a femeilor este de trei ori mai mare decat cel al industriei tehnologice, arata un raport al organizatiei caritabile Oxfam, dat publicitatii luni, inainte de reuniunea liderilor politici si economici de la Davos, potrivit Reuters.


Cei mai bogati 2153 de oameni din lume controleaza mai multi bani decat cei mai saraci 4,6 miliarde luati la un loc, arata raportul Oxfam, publicat sub titlul "E vremea sa ne pese".


Raportul, care subliniaza inechitatea financiara, vine in chiar ziua in care bogatii si puternicii lumii se strang in Elvetia, la Forumul Economic Mondial de la Davos.


In acelasi raport, Oxfam atrage atentia asupra unei alte probleme: munca neplatita a fetelor si femeilor. Potrivit organizatiei, munca neplatita a femeilor a contribuit la economia mondiala cu 10,8 trilioane de dolari pe an, de trei ori mai mult decat industria tehnologica.


Pentru a evidentia problema, Oxfam a oferit exemplul unei femei din India, Buchu Devi, care petrece in jur de 16-17 ore pe zi aducand apa in gospodarie de la o distanta de trei kilometri, gatind, pregatind copiii pentru scoala, numai pentru a lucra mai apoi intr-un job prost platit.


"Pe de alta parte, ii putem vedea pe miliardarii lumii in timp ce se aduna la Davos cu avioanele lor private", a declarat CEO-ul Oxfam India, Amitabh Behar.


Buchu Devi nu este o singura persoana. Am intalnit in India zilnic astfel de cazuri, iar povestea este valabila pentru intreaga lume. Trebuie sa schimbam asta si trebuie sa oprim aceasta explozie de miliardari.

Amitabh Behar, CEO-ul Oxfam India

In acest scop, a subliniat Behar, liderii politici trebuie sa se asigure ca bogatii platesc taxe, care apoi vor putea fi folosite pentru finantarea sistemului de sanatate, a unor scoli de calitate.


"Daca ne uitam in jur, vedem proteste in peste 30 de tari. Oamenii sunt in strada, dar ce spun? Ca nu vor sa accepte aceasta inegalitate, ca nu vor sa traiasca in astfel de conditii", a mai spus CEO-ul Oxfam India.


Comments