Reactia elevilor la masurile propuse pentru inceperea anului scolar. Cerere catre autoritatile locale

Reactia elevilor la masurile propuse pentru

Reactia elevilor la masurile propuse pentru inceperea anului scolar. Cerere catre autoritatile local...

Consideram oportun ca deciziile sa fie luate in plan local, in functie de contextul epidemiologic prezent in fiecare localitate sau judet.

In ceea ce priveste scenariile in care unitatile de invatamant preuniversitar pot fi incadrate, sunt esentiale cateva aspecte:

- Scenariul verde: cursurile vor avea loc in mediul offline, toti elevii mergand la scoala: in acest caz, este necesar ca autoritatile publice locale sa asigure dotarea corespunzatoare a unitatilor de invatamant cu materiale igienico-sanitare.

De asemenea, este important ca distantarea fizica sa fie asigurata de catre unitatea de invatamant si respectata de catre elevi, pentru ca acestia sa fie in afara pericolului de infectare.

- Scenariul galben: Elevii de scoala primara si cei aflati in an terminal vor merge la scoala. Restul elevilor va invata in format hibrid (atat offline, cat si offline): In afara masurilor precizate in cazul primului scenariu, este imperioasa dotarea salilor de clasa cu infrastructura audio-video, dar si dotarea elevilor si cadrelor didactice cu dispozitivele necesare participarii la orele online.

- Scenariul rosu: Orele de curs se vor desfasura exclusiv in mediul online: In acest caz, in afara achizitionarii si oferirii dispozitivelor electronice elevilor sau profesorilor, este importanta adaptarea materiei predate de catre fiecare cadru didactic, astfel incat aceasta sa fie usor de asimilat si de aprofundat de catre elevi.

In plus, este necesara formarea tuturor cadrelor didactice in ceea ce priveste utilizarea dispozitivelor digitale, cat si in ceea ce priveste modalitatile de predare a materiilor in mediul online, pentru a asigura calitatea informatiilor care ajung la elevi.

,,Salutam hotararea autoritatilor de a descentraliza procesul decizional privind inceperea anului scolar, aceasta responsabilitate revenind comitetelor judetene de actiune. Cu toate acestea, consideram ca decidentii trebuie sa dea dovada de responsabilitate in procesul de deschidere a scolilor, analizand cu seriozitate contextul local si consultand actorii din sistemul educational inainte de a lua o decizie. Nu in ultimul rand, indiferent de modul in care ne vom intoarce la scoala, incurajez toti elevii sa respecte cu strictete masurile de siguranta impuse de autoritati. In joc sunt sanatatea si vietile noastre si ale celor din jur", a declarat Rares Voicu, presedintele Consiliului National al Elevilor, potrivit unui comunicat de presa citat de Agerpres.

Comments