REALITATE DUREROASA – Intr-o suta de ani, Romania ramane fara medici

REALITATE DUREROASA – Intr-o suta de ani, Romania ramane fara medici

REALITATE DUREROASĂ. În maximum o sută de ani, România nu va mai avea nici măcar un singur medic, dacă doctorii continuă să plece aşa cum o fac acum. Nu e doar o statistică îngrijorătoare, ci realitatea.

În fiecare an intră în spitale 3.000 de doctori, dar ies 3.500. Mulţi aleg să lucreze în străinătate. Cea mai recentă analiză arată că motivele pentru care iau această decizie sunt, pe lângă salariile mici, şi condiţiile groaznice din spitale.

“Aş provoca pe oricine să îşi dedice timpul pe care eu l-am dedicat acestei profesii şi aş provoca orice cetăţean al acestei ţări să investească în copilul lui atât cât au investit părinţii mei în mine şi apoi, probabil, putem discuta. Aş putea numi acest sistem de lucru un sistem feudal bazat de multe ori pe aroganţă. Accesul la sala de operaţii şi la multe aparaturi de diagnostic şi tratament sunt de cele mai multe ori limitate”, spune Andrei, medic rezident.

Andrei spune ca acesta este răspunsul pe care îl are pentru cei care îl condamnă că a învăţat medicină în România, dar va face performanţă în Germania.

“Îţi laşi în urmă prietenii, familia, dar în contextul atât financiar, cât şi medical şi sanitar, din nefericire, e cea mai bună soluţie. Cei care au deja zeci de ani de experienţă în spitalele româneşti nu mai au cum şi de ce să plece, dar îi înţeleg pe tinerii care aleg Occidentul”, a adaugat tanarul.

La randul sau, Emanoil Ceasu, vicepresedinte al Colegiului Medicilor din Romania, spun ca diferentele de salarizare sunt uriase.”În ceea priveşte salarizarea, diferenţa este foarte mare, se poate ajunge şi la 15 -20 de mii de euro pe lună. Tările în care au plecat cei mai mulţi medici sunt Germania, Franţa, Anglia.

Ultimele date de la Fundaţia Colegiului Medicilor din Bucureşti arată că peste 80% dintre rezidenţi vor să părăsească ţara după terminarea studiilor. Salariile mici nu sunt singurul punct sensibil pentru viitori medici, ci şi condiţiile din spitale. Datele din aceeaşi statistică arată căcei mai mulţi dintre studenţii la Medicină nici măcar nu se pot întreţine fără sprijinul apropiaţilor.

Deocamdată, statul român nu are nicio strategie pentru a-şi ţine doctorii în ţară.

observator.tv

Comments