Recomandari culturale. Teatru radiofonic cu Andreea Esca si Vlad Petreanu

Recomandari culturale. Teatru radiofonic cu Andreea Esca si Vlad Petreanu

Recomandari culturale. Teatru radiofonic cu Andreea Esca si Vlad Petreanu


Ajuns faimos odata cu filmul ,,Fight Club", Edward Norton revine cu un film pe care l-a scris si regizat si in care joaca rolul principal, acela al unui detectiv care sufera de sindromul Tourette si care incearca sa rezolve o crima misterioasa, candva in anii 1950.


In plus:


spectacol de teatru radiofonic, cu Alexandru Potocean si Ada Gales, dar si Andreea Esca si Vlad Petreanu;romanul ,,Anul fugarilor" despre migranti ilegali;filmul ,,Bombshell" inspirat de cazurile reale de hartuire sexuala la televiziunea Fox;Shakespeare si Marcel Iures in spectacolul ,,Furtuna";cartea ,,Invata cu inima" despre tipuri mai omenesti de educatie;filmul ,,La Belle Epoque" cu Fanny Ardant;spectacolul ,,Fetita din bolul pestelui auriu" de Radu Afrim;noua carte de poezii, ,,Sint alta", a Svetlanei Carstean.

,,Motherless Brookyn", regie Edward Norton, HBOgo.ro


Un detectiv care sufera de sindromul Tourette incearca sa afle cine l-a ucis pe seful sau, un detectiv respectat, dar si mentorul si prietenul sau. E 1950 si suntem intr-un New York rascolit de coruptie, fata de care cetatenii protesteaza.


Alec Baldwin si Edward Norton in ,,Motherless Brookyn"

Filmul e proiectul personal al actorului Edward Norton, care a scris scenariul - o adaptare dupa romanul cu acelasi nume de Jonathan Lethem -, a regizat filmul si joaca si rolul principal. Devenit faimos odata cu filmele ,,American History X" (1998) si ,,Fight Club" (1999), Norton a debutat in regie, in 2000, cu ,,Keeping the Faith".


Alaturi de Norton joaca si Alec Baldwin, in rolul unui politician corupt si un dezvoltator imobiliar fara scrupule, Willem Dafoe, in rolul un arhitect idealist, Bruce Willis, in rolul mentorului detectiv, si actrita Gugu Mbatha-Raw, o tanara de culoare care lupta sa faca dreptate pentru cetatenii nedreptatiti, personaj adaugat de Edward Norton in poveste.


Filmul e disponibil pe HBOro.ro.


,,Happiness, loading. It might take a while", Teatrul Improbabil, online


Un nou spectacol de teatru audio cu actori cunoscuti ca Alexandru Potocean si Ada Gales, alaturi de jurnalistii Andreea Esca si Vlad Petreanu, in propriile roluri.



,,Happiness, loading. It might take a while" e un spectacol de teatru radiofonic, produs de compania independenta Teatrul Improbabil, despre ,,fericire in rol de razvratire".


In distributie, actorii Alexandru Potocean, Istvan Teglas, Ada Gales, Sabina Lazar si Luca Radulescu. Jurnalistii Andreea Esca, Adelin Petrisor, Vlad Petreanu si Tudor Musat vor aparea in spectacol in propriile roluri.


Premiera are loc duminica, 24 ianuarie, de la ora 20:00, pe contul de YouTube al teatrului. Va fi disponibil, gratis, timp de 24 de ore.


Spectacolul este regizat de Alin Negutoiu dupa un text de Laura Ivancioiu, ambii la inceput de drum.


,,Ne aflam intr-o tara in care nimeni nu mai stie sa fie fericit. Cu o mie de ani in urma, toate exprimarile bucuriei au fost ascunse si incuiate in Spatiul Interzis. Ce facem insa cand cineva descopera zambetul si ne arata viata asa cum ar putea ea sa fie? Putem invata sa fim fericiti? Avem sau nu o datorie fata de noi insine sa ne construim, caramida cu caramida, zambet cu zambet, fericirea?", spune prezentarea spectacolului.


,,Anul fugarilor", de Sunjeev Sahota, Editura Art


Noul roman, care a primit Premiul Uniunii Europene pentru Literatura in 2017 si a fost pe lista scurta a nominalizarilor la Booker Prize in 2015, spune ,,povestea a trei indieni din caste diferite - Tochi, Avtar si Randeep - care, plecand din India, isi amaneteaza vietile, fiecare cu alt pret". De exemplu, unul dintre ei alege sa-si vanda un rinichi - operatia e intr-o cocioaba mizera - pentru a obtine banii de care are nevoie pentru emigrare.



Sunjeev Sahota este un scriitor britanic ai carui bunici au emigrat in Marea Britanie, din Punjab, in 1966. A debutat in 2011 cu romanul ,,Ours are the Streets". Primul roman pe care l-a citit vreodata a fost la 18 ani (in 1999) - ,,Copiii din miez de noapte", de Salman Rushdie - in timpul unei vizite la niste rude. De atunci s-a nascut pasiunea lui pentru literatura.


Intr-un interviu pentru The Guardian despre ,,Anul fugarilor", autorul a explicat ca migratia ilegala este un subiect de conversatie important printre indieni. In bazaruri sau in alte spatii publice ,,oamenii vorbesc deschis despre diverse aranjamente de a ajunge in Australia sau UK."


Cartea costa 33 de lei pe site-ul editura-art.ro.


,,Bombshell", Netflix.com


In 2016, televiziunea americana Fox era zguduita de dezvaluiri despre Roger Ailes, CEO-ul televiziunii si membru al Partidului Republican. Totul a pornit de la procesul de hartuire sexuala intentat de jurnalista Gretchen Carlson impotriva lui Ailes. Treptat, si alte jurnaliste i s-au alaturat, cu acuzatii similare impotriva lui Ailes, dar si a jurnalistului Fox Bill O'Reilly. Printre cele 20 de femei s-a numarat si Megyn Kelly, una dintre vedetele postului de televiziune. Ailes a fost obligat sa demisioneze.



Filmul ,,Bombshell", lansat in 2019 si disponibil de luna aceasta pe Netflix Romania, porneste de la aceste intamplari reale pentru a spune povestea scandalului de la Fox si a hartuirii sexuale la locul de munca cu care se confrunta femeile.


Distributia defileaza cu un trio format din actritele Charlize Theron, Nicole Kidman si Margot Robbie. Theron o interpreteaza pe Megyn Kelly, Nicole Kidman, pe Gretchen Carlson, iar Margot Robbie joaca rolul unui personaj creat special pentru film, inspirat de povestile celorlalte femei.


,,Bombshell" are la baza un scenariu de Charles Randolph, cel care a semnat scenariul filmului ,,The Big Short", despre criza financiara din 2009, si e regizat de Jay Roach, un regizor si producator, fara un alt titlu cunoscut la nivel international.


,,Furtuna", regie Gabor Tompa, Teatrul National Cluj-Napoca, online


William Shakespeare a scris comedia ,,Furtuna" aproximativ in anul 1610. In 2019, la Nationalul din Cluj, aparea o noua montare scenica, de data aceasta in viziunea regizorului Gabor Tompa.&



In rolul principal, Prospero, este actorul Marcel Iures. Prospero, ducele de Milan, este detronat de Antonio, fratele sau, si de Alonso, regele de Napoli. Prospero si fiica lui, Miranda, sunt trimisi pe o insula pustie. Acolo, gasesc doua spirite, Ariel (jucat de actrita Anca Hanu) si Caliban. Pentru ca il elibereaza dintr-un copac unde era intemnitat, in semn de multumire, Ariel vrea sa-i fie slujitor lui Prospero. Dupa 12 ani, timp in care invata vraji, Prospero produce o furtuna care face ca vasul pe care se aflau Antonio si Alonso, cei care l-au detronat, sa esueze pe insula lor. Urmeaza mai multe povesti, cu comploturi, iubiri si razbunari.


Muzica pentru spectacolul de la Cluj-Napoca e semnata de faimosul pianist Lucian Ban.


,,Din punctul meu de vedere, <> este piesa lui Shakespeare care se apropie, ca structura, cel mai mult de muzica. Muzica are o forma precisa, abstracta. Si de aceea pentru mine bagheta magica este si o bagheta de dirijor, cu care Prospero orchestreaza furtuna de la inceput. Cand Prospero rupe bagheta, in teatru nu mai ramane nimic. Dispare totul. Chiar si proiectiile pe care el le orchestreaza...", spune regizorul.


Spectacolul se va transmite duminica, 24 ianuarie 2021, de la ora 19:00. Dureaza doua ore si 30 de minute. Un bilet costa 30 de lei si se cumpara pe eventim.ro.


,,Invata cu inima", de Tony Wagner, Editura Publica


Tony Wagner este, in prezent, unul dintre expertii mondiali in educatie. A predat la toate nivelurile, de la liceu la facultate, a lucrat la Harvard, a dezvoltat proiecte pentru Fundatia Bill & Melinda Gates. Dar nu a fost asa dintotdeauna. In gimnaziu, a fost dat afara, a fost exmatriculat din liceu si a renuntat la doua facultati.



In noua lui carte de memorii, Tony Wagner isi spune povestea, cu esecurile si succesele sale care l-au transformat intr-un elev mai bun si, mai apoi, un profesor si mai bun.


,,Dupa zbuciumul prin care a trecut in ambele ipostaze, a invatat sa creeze experiente de invatare pline de sens, in pofida constrangerilor sistemului scolar conventional - initial pentru el insusi si apoi pentru studentii sai -, pornind de la intelegerea intereselor adevarate ale fiecarui elev si de la consolidarea factorilor sai motivationali."


Cartea ,,Invata cu inima" vorbeste despre subiecte foarte importante cu care se confrunta parintii si educatorii in prezent. Autorul ne aminteste ca, la baza tuturor proceselor de predare si de invatare, stau incercarea, eroarea, perseverenta si respectul pentru individ.


Cartea costa 40 de lei pe publica.ro.


,,La Belle Epoque", eventbook.ro


Cinema Arta din Cluj-Napoca continua sa transmita online filme. Din oferta de saptamana aceasta, va recomand ,,La Belle Epoque", un film frantuzesc din 2019 cu actrita Fanny Ardant.



Victor (jucat de Daniel Auteuil), un barbat de 60 de ani, si Marianne (Fanny Ardant) sunt casatoriti de mult timp. Casatoria lor nu mai e ce era odata. Victor e deziluzionat de felul in care a evoluat societatea, iar Marianne refuza sa imbatraneasca.


Viata lui Victor e data peste cap cand Marianne il paraseste si cand Antoine (Guillaume Canet), un antreprenor de succes, ii propune sa ia parte la cea mai la moda atractie: o calatorie in trecut. Folosindu-se de teatru, decoruri si reconstituiri istorice, compania lui Antoine vinde clientilor calatorii in timp, prin care sa-si cunoasca idolii. Victor, in schimb, face o calatorie in propriul trecut.


,,La Belle Epoque" a fost de trei ori premiat la Cesar 2020, pentru Cea mai buna actrita intr-un rol secundar (Fanny Ardant), Cel mai bun scenariu (Nicolas Bedos) si Cele mai bune decoruri.


Filmul e disponibil pe eventbook.ro pana pe 24 ianuarie. Un bilet costa 12 lei. Dupa cumparate, un link special pentru vizionare este trimis prin e-mail.


,,Fetita din bolul pestelui auriu", regie Radu Afrim, pagina de Facebook a Teatrului German de Stat Timisoara



Spectacolul de teatru lansat in 2012, regizat de Radu Afrim dupa un text al canadianului Morris Panych, ne poarta in Canada anilor '60. Iris, o fetita de 10 ani, traieste cu parintii ei si cu Miss Rose intr-o casa la malul oceanului. Intr-o zi, pestisorul auriu al fetitei dispare din casa chiar in ziua cand mama fetitei decide sa paraseasca familia. La scurt timp, Iris aduce acasa un naufragiat despre care crede ca este pestisorul ei reincarnat.


Pentru interpretarea fetitei Iris, actrita Silvia Toeroek a castigat, in 2013, premiul UNITER pentru debut.


Spectacolul se joaca in limba germana cu subtitrari in limba romana. Va fi transmis pe pagina de Facebook a teatrului vineri, 29 ianuarie, intre 9:00 si 21:00.


,,Sint alta", de Svetlana Carstean, Editura Nemira


Poeta romana contemporana Svetlana Carstean revine cu un nou volum de poezie. ,,Sint alta" aduna poeme care vorbesc despre ,,o abordare frontala a propriei identitati, despre apropierea de sine prin indepartare, despre deteritorializarea traumei si a spaimelor pe care oamenii le poarta cu ei peste tot, oricat de mult s-ar indeparta, in timp si spatiu, de momentul in care le-au trait", dupa cum spune poeta Anastasia Gavrilovici.



,,Sint alta" este al patrulea volum de poezie al poetei. A debutat in 1994 in volumul colectiv ,,Tablou de familie", alaturi de T.O. Bobe si Razvan Radulescu, printre altii. In volum individual, a debutat in 2008, cu ,,Floarea de menghina", tradus si in Suedia. In 2015, a lansat ,,Gravitatie" si, un an mai tarziu, ,,Trado", scris impreuna cu Athena Farrokhzad si lansat si in Suedia.


Cartea costa 27 de lei pe nemira.ro.


Comments