Referendum in Elvetia - Cum au votat cetatenii "Legea Netflix" si cresterea donarii de organe

Referendum in Elvetia - Cum au votat cetatenii "Legea Netflix" si cresterea donarii de organe

Referendum in Elvetia - Cum au votat cetatenii "Legea Netflix" si cresterea donarii de organe

Astfel, 72% dintre elvetienii s-au pronuntat in favoarea continuarii finantarii Frontex si 58% pentru obligarea serviciilor de streaming sa investeasca in audiovizualul national, potrivit primelor estimari.

De asemenea, potrivit institutului de sondare a opiniei publice gfs.bern, 59% dintre alegatorii elvetieni au acceptat in mod deloc suprinzator o propunere menita sa creasca donarile de organe, datorita unui model de consimtamant prezumat.

Sustinerea finantarii Frontex constituie un motiv de bucurie la Berna si la Bruxelles, pentru ca un "nu" ar fi fragilizat si mai mult legaturile intre Elvetia si UE, care sunt tensionate dupa ce Berna a decis, in mai 2021, sa puna capat anilor de discutii in vederea unui acord-cadru cu blocul european.

Reforma Frontex vizeaza dotarea agentiei in regim permanent cu 10.000 de politisti de frontiera si de coasta, numar ce ar urma sa fie atins pana in 2027. In prezent, agentia numara peste 1.500 de agenti provenind din diverse state membre si este in mod regulat acuzata, in special de ONG-uri, de practici de respingere ilegale a migrantilor.

Este prevazut ca Elvetia sa furnizeze mai mult personal - circa 40 de posturi maxim comparativ cu cele 6 in prezent - si sa-si majoreze contributia financiara anuala la 61 de milioane de franci elvetieni (58 de milioane de euro), comparativ cu cele 24 de milioane in 2021.

Noua reglementare asupra audiovizualului, denumita Lex Netflix, va obliga platformele de streaming sa investeasca 4% din cifra lor de afaceri realizata in Elvetia in audiovizualul national, participand la productii sau platind o taxa ce va servi la sustinerea cinematografiei.

Din 2007, canalele nationale de televiziune deja erau obligate sa investeasca 4% din cifra lor de afaceri in cinematografia elvetiana. Aceasta obligatie se va aplica la canalele straine care difuzeaza spoturi publicitare specifice Elvetiei, precum TF1 si M6.

Cinematografia Elvetiana - care a beneficiat in ultimii ani de o finantare anuala medie de 105 milioane de franci (101 milioane de euro) - ar urma sa obtina 18 milioane de franci suplimentari datorita reformei, potrivit Oficiului federal al Culturii.

De asemenea, platformele de streaming vor trebui sa propuna 30% de continuturi europene, cum este deja cazul in UE.

Rezultatele definitive ale referendumului vor fi cunoscute mai tarziu duminica.

Comments