Relatii tensionate intre cele trei partide de guvernare

Relatii tensionate intre cele trei partide de guvernare

In timp ce PNL pare sa se fi impacat cu ideea ca nu se poate face mare lucru pentru a stavili cresterea preturilor la energie si combustibil, mizand totul pe compensari, PSD insista in continuare pe reglementarea preturilor.

Marea problema care framanta acum toate tarile din Uniunea Europeana sunt preturile. La inceputul acestei saptamani pretul de referinta la energia electrica a depasit pragul de 500 de euro. Costurile continua sa creasca. Consecintele furnizarii de gaze din Rusia incep sa se resimta pe toate pietele. Toate tarile vor fi afectate mai ales la iarna. Se iau in calcul toate variantele, inclusiv rationalizarea, ca in Romania din vremea lui Ceausescu.

Gazprom anunta ca va creste la iarna pretul gigacaloriei cu peste 60%. Un aport la accentuarea crizei si-a dus si natura, seceta prelungita a condus la scaderea debitelor de apa. Sanctiunile impotriva Rusiei s-au intors impotriva tarilor care se bazau pe materiile prime, mai ieftine, rusesti.

tarile europene se vor descurca fiecare dupa capacitatea de adaptare la noile conditii, la fel cum au facut in pandemie. Solidaritatea atat de mult clamata nu se prea vede decat in teorie. Dar ce calcule isi face PSD din moment ce sustine ca singura solutie este reglementarea?

Dupa unele sondaje PSD ar fi scazut in sondaje sub 30%. O masura sustinuta impotriva PNL, ar salta partidul lui Marcel Ciolacu la nivelul deja consacrat de aproximativ 35%.
Chiar daca PNL ar ajunge la concluzia ca reglementarea preturilor este singura solutie, din calcule politico-electorale nu va sustine o propunere venita din partea social-democratilor.
Compensatiile propuse si sustinute de premierul Nicolae Ciuca afecteaza credibilitatea PNL, pun sub semnul intrebarii capacitatea guvernului condus de Nicolae Ciuca de a gasi solutii viabile.

Dupa adoptarea masurii de compensatie, furnizorii de energie au umflat preturile, iar pe deasupra mai asteapta si bani de la guvern. Este vorba despre miliarde de euro. Sapte miliarde de euro pana in iunie si alte miliarde in semestrul doi al acestui an.

PSD probabil nu vrea sa fie partas la aceasta schema de ajutor din care castigati ies doar furnizorii de energie. Mai vorbeste PSD de o supraimpozitare a agentilor economici. O lovitura neasteptata au primit persoanele si in regim part time, cand se stie foarte bine ca extrem de multe firme si-au redus productia.

Ajutoarele pentru firme in aceasta perioada abia daca se ridica la 0,43% din PIB, in timp ce in UE nu exista tara care sa nu fi acordat de la 1% la 2 sau 3%. Deci declaratiile despre ajutorarea cetatenilor afectati de cresterea preturilor, precum si sprijinirea firmelor sunt doar povesti.

Avand in vedere diferentele de viziuni dintre PSD si PNL este posibila o rupere a aliantei? Cu fiecare zi care trece incep sa apara tot mai multe lucruri care indeparteaza cele trei partide aflate la guvernare. UDMR este somat sa se dezica de declaratiile lui Viktor Orban, desi pe fond premierul Ungariei are dreptate. Exista o criza demografica in Europa. Insasi Romania suporta consecintele migrarii populatiei, a fortei de munca dinspre tarile mai slab dezvoltate spre tarile dezvoltate.

In acelasi timp comertul in tarile mai slab dezvoltate, cum este si Romania, este la cheremul multinationalelor. Se produce un dezechilibru demografic si economic ale carui consecinte nu sunt greu de prevazut.

Ce pozitie oficiala are Romania in acest nou context international, european? Are PSD un cuvant de spus in politica externa? Nu prea. Este un domeniu aproape exclusiv al presedintelui.

In disputa cu PNL, social democratii arata ca este permisa de Comisia Europeana reglementarea preturilor la energie, dar PNL se face ca nu stie acest lucru.

Chiar si fara sa descalcim toate itele incurcate de situatia interna si internationala, devine din ce in ce mai clar ca relatiile dintre PNL, PSD si UDMR sunt din ce in ce mai tensionate. Se va sparge si aceasta coalitie, la fel ca PNL-USR-UDMR?

The post Relatii tensionate intre cele trei partide de guvernare first appeared on Informatia Zilei.

Comments