RENUNtA LA PROTEST Tariful RCA, inghetat

RENUNtA LA PROTEST – Tariful RCA, inghetat pentru sase luni

RENUNŢĂ LA PROTEST. Guvernul ar fi fost de acord cu modificarea proiectului proiectului de Ordonanţă de Urgenţă publicat recent de Ministerul Finanţelor. A acceptat să îngheţe tarifele asigurărilor auto obligatorii (RCA) timp de şase luni.

Preşedintele Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR), Vasile Ştefănescu, a precizat că transportatorii renunţă la protestul din 15 septembrie după ce Guvernul a luat această decizie.

Citeşte şi: PROTEST – Transportatorii vor “încurca” circulaţia în Maramureş

Senatul a adoptat, marți, propunerea de lege privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule.

Președintele Comisiei pentru buget, Viorel Arcaș, a declarat că nu exista până acum un cadru legislativ care să reglementeze contractul RCA. Principalele modificări vizează introducerea tarifului de referință și înființarea unei societăți cu capital de stat. Aceasta trebuie să asigure piața concurențială. Sarcina stabilirii tarifului de referință pentru RCA revine ASF, iar toate firmele asigurătoare sunt nevoite să îl respecte.

Citeşte şi: ACTUALIZARE1/PROTESTE ÎN BAIA MARE – Transportatorii maramureșeni au ieșit pe străzi

„Principala modificare este acel tarif de referință, de acolo urmează mai multe modificări. Modul cum se stabilește tariful, sarcina dată ASF de a stabili un tarif de referință care duce la limitarea creșterilor la tariful RCA. A doua este o sarcină dată Guvernului de a se ocupa într-un anumit termen de înființarea unei societăți sau crearea unei activități în cadrul societăților de stat — cum este Eximbank — ca să încheie asemenea asigurări. Intrând pe piață, concurența va fi alta. Bineînțeles cu asigurarea unui profit sau chiar fără profit, dar acoperirea costurilor, pentru că nu trebuie să facă societățile de stat profit, trebuie să asigure bunăstarea populației. Oricum, se ajunge la un mediu concurențial mult mai sănătos. La ora actuală nu avem decât niște operatori privați care sunt cam toți străini, statul nu are”, a afirmat Arcaș.

Sursa info

Comments