REPERE SI IDEI – Cine vine, Sfantul sau Mosul Nicolae?

REPERE SI IDEI – Cine vine, Sfantul sau Mosul Nicolae?

REPERE SI IDEI – Cine vine, Sfantul sau Mosul Nicolae?

REPERE SI IDEI Odata cu proslavirea Sfantului Ierarh Nicolae debuteaza si asa-numitele sarbatori de iarna. Braduti impodobiti, feerie, milioane de luminite sclipitoare in bezna noptii, daruri si daruitori, colinde si uratori pe la casele gospodarilor.

Tablou obisnuit de sfarsit de an, totusi mereu proaspat, asteptat cu nerabdare. Insa, la fel ca in cazul sarbatorilor pascale, societatea consumista incearca sa ne rapeasca atentia si lucrarea duhovniceasca de la sensurile profunde, mantuitoare, ale acestora, inlocuindu-le cu felurite surogate ademenitoare.

Daca tot am pomenit de Sfantul Nicolae, vreau sa va imparta-sesc o nedumerire. Am observat o efervescenta comerciala deosebita pretutindeni: ni se propun dulciuri, nuieluse, papucei de ciocolata, alaturi de multe altele cu care poporul trebuie sa-l astepte pe ,,Mosul".

Tancii sunt pacaliti, ademeniti prin fel de fel de anunturi ca ,,vine Mosul".

Unii parinti, chiar daca nu dispun de posibilitati financiare deosebite, fac eforturi mari ca sa tina pasul cu moda impusa de cei mai instariti ale caror odrasle isi vor etala cu emfaza darurile extravagante primite de la Mosul, chiar daca nu s-au dovedit cu-minti sau nu au invatat prea bine.

Dar daca parintii unui copil linistit, stralucitor la carte, nu au aceleasi posibilitati financiare, ce vina au ei sau el ca Mosul nu va fi atat de generos?

Si uite cum, de mici, ii educam anapoda pe copii, facandu-i sa considere ca Sfantul Nicolae e partinitor cu cei bogati.

Eronat, nu? Noi ii cunoastem din viata lui generozitatea, blandetea fata de cei sarmani, neajutorati.

Revenind la intrebarea: cine vine, Sfantul sau Mos Nicolae, se va obiecta: cei doi constituie, de fapt, un singur personaj.

Drept spus, dar contemporaneitatea se straduieste sa-i separe, plasmuind doua persoane distincte. La urma urmei, pe copii nu-i prea preocupa aceasta chestiune.

Ei doresc sa vina Mosul cu dulciuri caci, se stie, in general, cei mici nu apreciaza oamenii dupa stiinta lor, dupa rangul social ori dupa averea detinuta, ci dupa bunatatea pe care le-o arata.

De aceea, sa-i invatam pe micuti ca nu doar jucariile sunt cadouri extraordinare.

Asadar, un posibil raspuns la chestiunea ridicata ar fi aceasta: vine, il asteptam pe Sfantul Nicolae, caruia copiii ii pot spune si ,,Mosul".

Dar sa nu cerem de la el numai dulciuri, ci sa-l rugam sa ne daruiasca bucurii mult mai mari.

Sa fii sanatos este un cadou nemaipomenit; sa ai parintii pe langa tine, de asemenea; sa te rogi, sa mergi la Biserica, este o mangaiere nespusa.

Cand Sfantul te sprijina sa-i ajuti pe cei aflati in suferinta, in nevoi, iti daruieste liniste si multumire sufleteasca. Oare nu sunt acestea adevarate bucurii?!

Daca Sfantul Nicolae ar aduce doar jucarii, cred ca ar fi zgarcit. Nu ne-ar oferi darul suprem: secretul prin care el a ajuns in Cer, mijloacele de a deveni si noi locatari in Imparatia lui Dumnezeu, alaturi de toti sfintii.

El ne invata sa fim milostivi ca dansul, caci luam in viata vesnica numai cat am daruit altora.

Ce am adunat doar pentru noi insine nu are insemnatate spirituala, ci numai valoare biologica sau economica. Insa darurile oferite celorlalti, din iubire milostiva, se preschimba in lumina a sufletului nostru, facandu-ne asemanatori cu Dumnezeu Cel Milostiv.

Asadar, ,,Mosul" despartit de Sfantul Nicolae apartine acele-iasi specii de personaje, parca intentionat plasmuite pentru a provoca uitarea sensului real al sarbatorilor.

In aceasta categorie mai includem iepurasii de ciocolata de la Pasti, strigoii de la Sfantul Andrei, Mos Craciun de la praznicul Nasterii Domnului.

Daca nu vom intelege corect sem-nificatia sarbatorilor noastre, vom ajunge sa serbam un Pasti fara Hristos Inviat, un Craciun fara Pruncul Dumnezeiesc, pe Sfantul Andrei il vom inlocui cu strigoii, pe Sfantul Nicolae cu un batran necugetat, ce imparte cu nonsalanta tuturor dulcegarii.

Se va obiecta: sunt traditii, trebuie sa le pastram! Asa-i, dar sa nu le transformam in norme de credinta.

Putem sa-l asteptam pe Mos Craciun, fara sa-L marginalizam ori sa-L uitam pe Sfantul Prunc Dumnezeiesc.

Asijderea, copiii il pot astepta pe Mosul, numai sa stie ca el nu este un alt Nicolae, ci Sfantul, chipul blandetilor, dupa cum il numeste cantarea bisericeasca.

El nu savarseste binele, nu ofera daruri din dorinta de a capata popularitate, de a-si castiga capital de imagine, cum se spune astazi.

Bunatatea Sfantului Nicolae, personificat de traditia populara in Mosul, nu este una naiva. Biruitorul de popor, caci aceasta inseamna numele sau, vrea sa arate astfel atotbunatatea si milostivirea lui Dumnezeu.

In viata sa pamanteasca, atunci cand ajuta, nu se facea vazut, ci ramanea un anonim, pentru ca se considera instrumentul lui Dumnezeu, Preamilostivul, Care ii ajuta pe sarmani prin intermediul lui.

Poate ca astfel se explica de ce traditia a evidentiat amanuntul tainicei lucrari a ,,Mosului" atunci cand aduce cadouri.

Spre deosebire de Mos Craciun, pe care cei mici il vad, caruia ii scriu scrisori expunandu-si doleantele, ,,Mosul" Nicolae soseste misterios, lasand daruri in papucii copiilor. Nu se arata ca sa ne invete ca marinimia lui este, de fapt, generozitatea lui Dumnezeu Tatal.

Vasazica, Sfantul Nicolae, personificat de traditia populara in ,,Mosul" prin pilda vietii sale, este un invatator si calauzitor catre sarbatoarea Craciunului. Fiind buni, oferind daruri ca el, vom sti sa primim Darul dumnezeiesc, pe Iisus Hristos Mantuitorul nostru.

Arhim. Mihail Daniliuc

The post REPERE SI IDEI – Cine vine, Sfantul sau Mosul Nicolae? appeared first on actualmm.ro.

Comments