REPORTAJ. ,,Domnilor, ce vreti de la niste saraci care nu inteleg?!". Vaccinarea in comunele suceven...


Nici macar oamenii care fac antigripalul nu au venit la vaccinul anti-COVID in Suceava. Primul judet in care epidemia s-a extins, in primavara lui 2020, Suceava este ultimul in clasamentul vaccinarii, cu o rata de imunizare de doar 16,29%. Iar zonele rurale sunt si mai afectate. Reporterii Libertatea au luat la pas cinci localitati.


Eradicarea unor boli precum variola ar fi fost imposibila in conditiile actualei dezinformari despre vaccinuri.

Dr. Anthony Fauci:

Doar Bulgaria ne intrece in clasamentul esecului vaccinarii, potrivit datelor la zi transmise de Centrul European pentru Prevenirea si Controlul Bolilor. Nu avem nici macar o treime dintre adulti vaccinati cu ambele doze.


Cel mai rau o duce judetul Suceava, unde pana la 5 iulie s-a vaccinat doar 16,29% din populatia eligibila. Si nu poate fi vorba de lipsa memoriei. Caci la inceputul pandemiei aici a fost suferinta si a izbit necazul cel mai mare.


Harta Sucevei e acoperita de mai multe zone rosii, unde nici macar 5% din populatia eligibila nu este imunizata.


Pana-n ultima localitate, declaratiile nefericite ale politicienilor au fost repetate de localnici ca un laitmotiv al neincrederii in pandemie si-n vaccin. Caci ce altceva ,,vreti de la niste saraci care nu inteleg?!", a punctat un batran din comuna suceveana Iaslovat, prima oprire a reporterilor Libertatea.


Iaslovat: 1,99% rata de vaccinare. Nici viceprimarul Olari nu s-a vaccinat


Pe strazile din Iaslovat e mai multa agitatie dimineata decat ziua intr-un targ de oras. La aproape 5.000 de locuitori, comuna are 94 de persoane vaccinate. O rata de imunizare de 1,99%.


Este al cincilea cel mai mic ,,scor" din judetul Suceava.


George e unul dintre cei 94. A mers cu masina 15 kilometri sa-si faca rapelul la Radauti, iar acum se lupta s-o convinga pe sotia lui. ,,N-am stat pe ganduri, ca sunt bolnav", ne spune barbatul, luand mana din fata ochilor si plimband-o pe pantece. ,,Am fost operat de fiere, am mai avut una-alta". Sotia lui a vrut sa se vaccineze cand a venit o caravana in sat, dar n-a mai ajuns. Au fost multe ratari in ziua aia: doar cinci persoane s-au dus sa se vaccineze la echipa mobila.


George, unul dintre cei 94 de locuitori din Iaslovat care s-au imunizat la COVID

IPentru rata vaccinarii el da vina pe oameni. ,,Daca aud la televizor 99 de specialisti care vorbesc ca ar fi bun vaccinul, poate nu-i asculta, dar il asculta pe-al 100-lea care zice <>. O asculta pe Sosoaca".


Satul nu e impartit doar de parerile pro si contra vaccinare, dar si dupa confesiune. Mai bine de jumatate sunt penticostali, iar viceprimarul spune ca, din ce stie el, niciunul nu e vaccinat si nici n-o sa se vaccineze.


,,La noi, la ortodocsi, mai merge, dar la ei, nu. Au aparut fel si fel de zvonuri, dar in final oamenii se tem. Eu nu ma tem, dar nu ma grabesc, am tot timpul", puncteaza Gheorghe Olari, care nici el nu s-a vaccinat.


,,Stim noi ce lichid era acolo?"


,,Domnilor, ce vreti de la niste saraci care nu inteleg", rezuma situatia nea Solovat, un batran care astepta sa intre in farmacia din Iaslovat.


Nea Solovat nu s-a vaccinat

INu s-a vaccinat si nici nu are de gand sa o faca. Nu l-a convins nici stirea ca presedintele a avut incredere sa se vaccineze, caci ,,l-am vazut la televizor, dar stim noi ce lichid era acolo?", spune Solovat.


In aceeasi paradigma a conspiratiei traiesc si alti locuitori din Iaslovat.


,,Vaccinurile asta, pe-auzite, in urma lor sunt si necazuri", povesteste Ion Prichici, trecut bine de 80 de ani. Batranul ne spune ca sufera cu inima, ficatul, plamanii si crede sincer ca se vede pe figura lui ,,ca aproape-s gata".


N-a vorbit nimeni cu el despre vaccinare, dar nici nu-si doreste s-o faca cineva. ,,In ce privinta ajuta asta?", se-ntreaba batranul, impreunandu-si mainile in dreptul pieptului, ca la rugaciune.I


Ion Prichici se adaposteste de soare la umbra Postei

COVID-19 vindecat cu zeama de varza


,,Da' de ce asmutiti lumea?", striga din poarta Aurelia, o femeie de 83 de ani, care imparte un gard cu medicul de familie din comuna. Isi sufleca manecile capotului si se arunca intr-o lupta a cuvintelor, inspirata de-o viata cu multe greutati.


Anul trecut s-a tratat cu varza murata cand, spune ea, a fost infectata cu COVID-19. Nu s-a mai testat pentru confirmare.


I-a fost mai rau ca niciodata si dupa doua saptamani de baut zeama sau moare de varza, cum se zice pe aici, ,,mi-a fost bine si atunci, mi-e bine si astazi".


,,Oamenii se uita la televizor si vad teoria conspiratiei"


Aurelia zice ca s-a tratat cu varza murata de COVID

ILa cabinetul medical din sat nu se vaccineaza, caci e greu sa stranga 5 oameni pentru a consuma o singura doza primita de la DSP.


,,Eu i-am spus doamnei medic daca sa aducem si noi doze, dar ca sa facem asta trebuie sa avem macar cinci doritori aliniati si e greu. Asta a fost concluzia noastra. Aici e o problema ca oamenii se uita la televizor si vad teoria conspiratiei", incheie asistenta si incaleca din nou saua bicicletei, ca sa fuga din calea urletelor Aureliei.


Cajvana, 1,84% rata de vaccinare&


In Cajvana, unde deasupra pamantului si a imaginatiei colective aproape ca pluteste stejarul secular al lui Stefan cel Mare, oamenii se lauda cu munca neobosita si spiritul antreprenorial. Asa au ajuns sa impanzeasca drumul principal, dintr-un capat pana-n celalalt, cu vile, una mai mandra decat vecina.


Dar nu se lauda si nici nu-i intereseaza rata de vaccinare. Rata e de 1,84% si Cajvana, ridicat la rang de orasel, se plaseaza pe ultimul loc in randul centrelor urbane din judetul Suceava.


Cel mai apropiat centru de vaccinare se gaseste la 21 de kilometri distanta, la Radauti. Prin oras nu a trecut nicio caravana mobila de vaccinare si imunizarea nu-i posibila nici la cei doi medici de familie din Cajvana.


In Cajvana s-au vaccinat mai putin de 2% din locuitori

Unde-s medicii de familie?


Pana si asistenta medicala crede ca distanta e o problema. ,,Majoritatea nu are cu ce sa mearga. Sunt oameni in varsta si nu au cu ce sa se duca la centru. Poate unii s-ar vaccina daca ar veni o caravana mobila. Daca ar organiza cineva asa ceva, probabil s-ar vaccina mult mai multi", spune femeia inainte sa arate spre iesirea din dispensar, unde cei doi medici de familie nu sunt de gasit.


Primarul, Gheorghe Tomascu, spune ca nu au existat suficiente solicitari din partea locuitorilor. ,,Cei care au vrut s-au dus oricum", rezuma pe scurt situatia edilul PSD.


Insa rata de vaccinare redusa e determinata si de faptul ca multi sunt in strainatate, crede primarul, lucru care e valabil pentru aproape orice localitate din Romania.


,,La noi in sat probabil au fost bolnavi 90%. O stat acasa. Tusit. O baut ceai"


,,Aici vaccinul e tabu, nu mai vrea nimeni sa discute despre asta. Parerea mea e ca oamenii si-au luat panica la inceput, iar apoi a devenit o obisnuinta. Adica ce e si boala asta. Ce e!", spune Vasile, care detine o cafenea in centrul Cajvanei.


Nici el nu s-a vaccinat, dar spune ca are intentia sa o faca. Problema e ca ar trebui sa sacrifice jumatate de zi de munca pentru un drum dus-intors la Radauti. Si pentru multi, cei 42 de kilometri sunt un efort de neinteles pentru a se proteja de o boala prin care cred ca au trecut deja. ,,La noi in sat probabil au fost bolnavi 90%. O stat acasa. Tusit. O baut ceai. Au mai fost batrani care s-au prapadit", completeaza Vasile.


Fratii Vasile si Ioan, in fata cafenelei lor din Cajvana

ITanarul se schimba la fata cand o masina se opreste pe cealalta parte a strazii si din ea coboara un barbat ametit de acceleratie. ,,E frate-miu, el a mers 70 de kilometri sa se vaccineze la Dolhasca. Vino aici sa vorbesti cu baietii, Ioane".&


Eu m-am vaccinat pentru ca am vrut libertatea de dinainte. Adica sa ma urc in avion si sa merg la frati in Italia, in Spania, in Germania. Aici nu am cu cine sa discut. Daca stau la masa si vorbesc despre vaccin, se reped zece cu argumente impotriva mea. Oamenii cred ca vaccinul le face rau, ca-i paralizeaza.

Ioan, Cajvana:

Pe partea cealalta a strazii, un barbat vorbeste despre frica de vaccin, desi coronavirusul i-a luat o luna din viata in 2020.


,,Am fost bolnav. Am stat in spital o luna cu apa la plamani. Si am avut toata familia la spital. Dar nu ma vaccinez, ca daca am de murit, mor oricum. Ma las in mana lui Dumnezeu", spune Gavril.


Gavril a stat o luna la spital dupa ce s-a infectat cu COVID-19

La Marginea nu au venit nici macar oamenii care fac antigripalul


Pana pe 30 iunie, mii de oameni s-au imunizat la sala de sport din Marginea. Doar 526 erau localnici, asa ca, in ciuda accesibilitatii, de care nu s-au bucurat alte localitati din zonele rosii ale judetului, comuna abia a reusit o rata de vaccinare de 4,6%.& &


,,Sunt dezamagita, ca eu am avut un asa avant cand s-a deschis la noi centrul. Si nu doar eu. Am avut de munca acolo, dar nu au fost inscrisii nostri. Eu i-am sunat personal pe cei cronici, aia 100-120 carora le fac anual antigripalul. Nici astia nu au venit. Daca mi-au venit 15", spune medicul de familie Maria Dragan, care impreuna cu alti 9 doctori a asigurat permanenta la centrul de vaccinare din Marginea.


Centrul de vaccinare inchis temporar din Marginea

IFemeia nici macar nu intelege ce-i sperie pe localnici. ,,Oamenii de aici pur si simplu nu vor, refuza categoric. Nu stiu ce se intampla, cine le spune. Pana la urma, e natura umana la mijloc", insista Dragan.


O batrana de 80 de ani s-a vaccinat, fiul din Anglia, nu


In fata supermarketului, o alta locuitoare, Domnica, e mandra ca s-a intors de la Radauti, unde s-a dus cu autobuzul pentru a doua doza, desi e dependenta de un scuter electric pentru persoane cu dizabilitati. S-a dus in ciuda impotrivirii fiului din Anglia si a socului pe care l-a avut cumatra cand a aflat ca batrana de 81 de ani e vaccinata cu Pfizer.


Am un fecior in Anglia. Mi-a spus ca daca-l impusca, nu se duce sa se vaccineze. I-am zis ,,ba, dar prost esti, mai bine spui ca ti-e frica de injectie". Pe mine nu m-a convins nimeni. Ca doar nu vine nimeni acasa sa te intrebe de vaccinare. Nimeni nu-ti are de grija. Poti sa mori maine.

Domnica, Marginea:
Domnica (dreapta) ii marturiseste cumetrei ca s-a vaccinat la Radauti

Cumatra se sperie de convingerea femeii si intreaba speriata ,,is bune vaccinurile astea?", apoi isi ia geanta si dispare in magazin.&


,,Nu ai cu cine vorbi, ca-s nebuni. Astazi si maine nu o sa mai aiba alta vorba decat sa povesteasca de mine. Lumea asta nu-i deloc cuminte. Sunt inapoiati fata de strainatate nu cu 200 de ani, cam cu 400 is inapoiati romanii nostri", spune Domnica.


Pe partea cealalta a strazii, marginenii tineri isi exprima neincrederea in vaccin, care in cazul lui Ioan s-a nascut din neincrederea in medici. Anul trecut a ajuns la Boli Infectioase si se plange ca aproape a murit de la o apendicita acuta. ,,Din cauza virusului era sa mor, ca nu m-au operat pana nu am facut peritonita. Si nu vreau sa ma vaccinez ca nu am incredere in medicii de la Radauti", spune Ioan.


Ipoteza: Mortii ,,de rachiu" au fost trecuti la COVID


Ioan spune ca n-are incredere in medici

Intareste alt barbat, care spune ca vecinii morti ,,de rachiu" au fost trecuti la COVID: ,,Eu cred ca marea majoritate din lume a trecut prin boala si isi permit sa mai astepte cu vaccinul. De ce sa te vaccinezi? Sunt 20 de cazuri acum, de unde stie presedintele ca virusul e in vacanta si la toamna o sa fie 10.000. Ce face, ii numara dinainte?".


Dar neincrederea oamenilor nu penetreaza zidurile Primariei, unde edilul Gheorghe Lazar (PMP) crede ca a facut suficienta campanie pe pagina de Facebook. Au existat fix doua postari, una cand s-a deschis centrul, iar a doua cand s-a inchis, iar Primaria a primit o vaza in semn de multumire de la DSP Suceava.


,,Campania ce am facut-o pe adresa de Facebook a Primariei. Dar si la sedintele de consiliu, care sunt transmise live. I-am anuntat ca e centru de vaccinare, ca nu putem sa-i obligam. La un moment dat, si bisericile au facut campanie antivaccinare, zic ca per ansamblu, nu neaparat la Marginea. Dar noi avem oameni in varsta, va dati seama, pentru ei e sfanta Biserica", spune Lazar.


Primarul din Marginea, Gheorghe Lazar, de la PMP

IAltfel, edilul e mandru ca defunctul centru de vaccinare a mers o luna cel mai bine din judetul Suceava. ,,Doar ca nu se vaccinau cei din comuna. Veneau din alte localitati. Problema e ca jumatate dintre oameni nu sunt acasa. Din 10.000, as spune ca vreo 4.000 sunt in strainatate. Aici e marea problema", puncteaza primarul din Marginea.


Vicovu de Sus, cu 2,55% rata de vaccinare si doze care asteapta sa expire


Vicovu de Sus se aseamana cu o comuna ale carei margini au fost intinse prea mult, asa ca a ajuns oras in acte. Ca sa-l strabati ai nevoie de prietena credincioasa a localnicilor, bicicleta. Dar nu distanta ii impiedica pe oameni sa se imunizeze, ci convingerea ca si-a varat cineva coada in viata lor fara sa le explice prea multe lucruri.


Mihaela Stoica lucreaza de multi ani ca medic de familie in oras si spune ca avea incredere ca oamenii se vor vaccina. De aceea a cerut 50 de doze de Johnson & Johnson, cel administrat in doza unica, singurul ser administrat de medicii de familie din judetul Suceava.


Centrul orasului Vicovu de Sus

,,Din experienta mea, au fost cativa care s-au vaccinat in centre, au avut reactii adverse, simptome mai mici si probabil ca s-au speriat. Nici eu nu-i inteleg. Eu am luat vaccin si-i astept sa vina. Dar nu vin. Nu stiu daca am vaccinat mai mult de 30 de persoane, iar restul cred ca se tem, asta ar fi explicatia", explica dr. Mihaela Stoica.


Invoca teama medicilor de a se vaccina


Pe strada, frica oamenilor capata o voce incarcata de confuzie.


Pe bicicleta, la peste 30 de grade, Valentin, un barbat trecut de 40 de ani, se plimba urmat indeaproape de fiul sau. Lucreaza in Belgia si nu vrea sa ia in calcul sa se vaccineze decat atunci cand nu se va mai putea trece granita cu PCR, ci cu certificat de vaccinare.


,,Am avut pe aici un coleg, nepotii lui munceau frumos, la fan, era totul normal, mancau de pe munca lor, pana s-a dus unul, asa, sa-si faca testul. L-au adus acasa in sac negru. Si a mers sa se testeze, nu sa se vaccineze! Eu am avut COVID, mi-am facut de vreo 4 ori teste, ca tot plec in Belgia si vin, dar nu mi-a dat nimeni niciun medicament! Nu ma tem, dar nu vreau sa fac, pentru ca nu vad rostul lui. Doctorii de ce sunt jumatate asa, jumatate asa?", spune Valentin.


Valentin nu vrea sa faca vaccin, pentru ca nu-i vede rostul

Un alt barbat spune ca e reticent sa se vaccineze, fiindca nu a venit nimeni sa explice, negru pe alb, ce inseamna si de ce e bun vaccinul. ,,La ce ajuta vaccinul asta? Eu nu cred ca ajuta", repeta acesta obsesiv si apoi trece strada nervos.


In schimb, Adriana si colegul ei de la aprozar s-au vaccinat. E mai degraba surprinsa sa afle de reticenta vecinilor ei din Vicovu de Sus.


,,Ne-am vaccinat in Romania, am vrut sa deschidem micul aprozar aici si am zis ca daca vine vreo lege si trebuie sa fim vaccinati, hai sa ne gaseasca deja asa. Nu m-am temut deloc, de ce? E doar un mic vaccin. Mai am o fata de 14 ani si intentionez sa o vaccinez si pe ea acum", spune Adriana.


Adriana, in fata aprozarului din Vicovu de Sus

Ulma, cu cei 36 de vaccinati de la granita cu Ucraina


Gheorghe Cega, secretarul comunei Ulma, ridica din umeri. ,,Asta e adevarul, din punct de vedere al vaccinarii stam foarte prost", spune barbatul. Si nu e departe de adevar: aici s-a vaccinat doar 1,16% din populatia eligibila, mai exact, 36 de persoane. Acest numar plaseaza comuna pe ultimul loc la imunizare in judetul Suceava.


Nici el nu s-a vaccinat. S-a programat la AstraZeneca, dar s-a speriat cand au aparut cazurile de tromboza si nu s-a mai dus la injectie. Mama lui s-a vaccinat cu ambele doze, dar a fost nevoita sa mearga cei 54 de kilometri pana la Radauti.&


Gheorghe Cega, secretarul Primariei Ulma

Pana la oras, microbuzul ulmenilor face 90 de minute, iar secretarul spune ca asta este unul dintre motivele pentru care oamenii nu sunt nici astazi vaccinati.


In Ulma, la granita cu Ucraina, unde se discuta mai mult despre micul trafic, tigarile fara timbru si munca in padure, ,,la lemne", vaccinarea n-a fost o prioritate pentru oameni.


Dar nici pentru autoritatile regionale sau centrale: nu a existat nicio campanie de informare, nu a vorbit nimeni cu oamenii si nu i-a incurajat cineva sa se imunizeze. ,,Doar ce-a fost prin media", povesteste Gheorghe Cega.


Au ajuns, in schimb, discutiile despre Bill Gates si planurile pentru depopularea planetei, care incep cu vaccinarea anti COVID-19.


La caravana s-a inscris un singur doritor, asa ca nu a mai ajuns la Ulma


In cea mai izolata si nevaccinata comuna din judet putea sa ajunga o caravana de vaccinare la care a participat si Raed Arafat. Dar Primariei i s-a transmis ca trebuie sa adune minimum 20 de doritori pentru a justifica si cei 30 de kilometri dintre Ulma si cea mai apropiata destinatie sigura de pe harta - Vicovu de Sus.


,,Am incercat de toate, am facut publicitate pe internet, prin colegi. Am avut un singur doritor, care s-a vaccinat in alta parte. Oamenii sunt reticenti. Pe internet au aparut fel de fel de lucruri, la noi este o zona mai religioasa, nici preotii nu sunt favorabili vaccinarii, zic eu, si oamenii au luat-o ca atare", spune Cega.


Mai degraba au vrut sa se vaccineze cei care sunt plecati in strainatate si vin in concedii acasa in iulie-august. Si probabil o vor face, dar nu la Ulma.


Totusi se gasesc si oameni vaccinati. Steluta si sora ei Elena s-ar bucura sa aiba cu cine sa vorbeasca despre vaccinare, sa le explice oamenilor cum a fost cand au mers sa se imunizeze impotriva COVID.


Steluta si Elena sunt printre putinele din Ulma care s-au vacccinat

Un om vrea garantii. ,,Si daca mor, cine-mi da banii?"


,,Ar fi bine sa fie o intalnire la biserica, la primarie, dar nu a fost nimeni sa ne explice ceva legat de asta. La biserica vin oameni credinciosi multi, daca s-ar explica acolo, poate ar fi bine. Oamenii se tem un pic, dar nu are cine sa le explice frumos-frumos. Unii spun ca peste 2 ani iti cresc solzi sau altele ca asta, dar nu este adevarat, daca am fi mai multi, poate am avea putere de convingere", spune Steluta.


Gard in gard cu granita, inchisa de un deceniu, o familie intoarce molcom fanul, sa se usuce sub soare. Ei nu vor sa se vaccineze, iar problema e de comunicare. ,,La noi n-a ajuns nicio informatie, poate doar prin centrul comunei sau pe la primarie. Nu stiu daca m-as vaccina nici daca am avea centru in comuna, nu suntem foarte hotarati", spune sotia, sprijinindu-se in grebla la umbra singurului copac.



Dar concluzia vine de la barbatul ei, a carui strigat se aude pana peste granita - ,,eu ma duc astazi sa ma vaccinez daca-mi semneaza ca scap. Si daca mor, cine-mi da banii?"


Comments