Romania, a treia cea mai corupta tara din

Romania, a treia cea mai corupta tara din UE. Doar doua tari vecine ne depasesc la acest capitol

Potrivit raportului, Ungaria este perceputa ca cea mai corupta tara din blocul comunitar format din 27 de state. Clasamentul este completat de Bulgaria si Romania, tari care nu au inregistrat nicio imbunatatire semnificativa in ultimul deceniu.

Cu scoruri cuprinse intre 42 si 46 din 100, Ungaria, Bulgaria si Romania se afla la mare distanta de primele trei tari scandinave din UE. Danemarca, spre exemplu, a obtinut 90 de puncte, urmata de Finlanda cu 87 de puncte si Suedia cu 83.

In ceea ce priveste situatia tarii noastre la nivel global, aceasta ocupa locul 63, avand o schimbare nesemnificativa fata de datele din anul precedent. In 2021, Romania a inregistrat 46 de puncte, cu doar un punct mai mult decat in 2022. In ultimii 10 ani, Romania a pendulat intre 43 si 48 de puncte, noteaza adevarul.ro.

Raportul Transparency International reflecta modul in care este perceputa coruptia din sectorul public din 180 de state si este facut prin acordarea de puncte, de la 0 la 100, in care 0 inseamna foarte corupt, iar 100 deloc corupt.

Indicele de perceptie a coruptiei din acest an arata ca 124 tari au inregistrat niveluri de coruptie stagnante, in timp ce numarul tarilor aflate in declin este in crestere. Deloc surprinzator, majoritatea tarilor aflate la baza clasamentului, adica cele considerate foarte corupte, se confrunta in prezent cu conflicte armate sau au facut-o recent.

Danemarca si Finlanda sunt, de asemenea, in fruntea clasamentului mondial, aceasta din urma la egalitate cu Noua Zeelanda (87), datorita ,,institutiilor lor democratice puternice si a respectului fata de drepturile omului", in timp ce Siria si Sudanul de Sud (13) si Somalia (12), ,,implicate in conflicte prelungite", sustin lista de la coada clasamentului, mai scrie sursa citata.

Cu un punctaj de 28, Rusia are unul dintre cele mai slabe rezultate din Europa de Est, ocupand locul 137 din 180, iar invazia Ucrainei este o ,,reamintire clara a amenintarii pe care coruptia si absenta responsabilitatii guvernamentale o reprezinta pentru pacea si securitatea globala", potrivit unui comunicat de presa al Transparency International.

Comments