Romania cere Frantei ,,o perspectiva clara" pentru aderarea la Spatiul Schengen, asteptata de 10 ani...

Tara noastra cere o ,,perspectiva clara" de aderare la spatiul Schengen, a anuntat secretarul de stat pentru Afaceri Europene, Iulia Matei, intr-o declaratie de presa comuna cu omologul francez, Clement Beaune.

Desi autoritatile comunitare au spus, la nivel declarativ, de acum 10 ani ca Romania indeplineste conditiile pentru a intra in Spatiul Schengen, acest lucru nu s-a intamplat. In aceasta perioada, Olanda, Franta sau Finlanda au fost rezervate in legatura cu aderarea Romaniei la Schengen, invocand coruptia si monitorizarea din cadrul MCV pe Justitie.

Anuntul despre cererea Romaniei a fost facuta in contextul vizitei oficialului francez la Bucuresti si inainte ca Franta sa preia presedintia semestriala a Consiliului Uniunii Europene, pentru sase luni, de la 1 ianuarie 2022.

Ministrul afacerilor externe , Bogdan Aurescu, l-a primit marti, 14 septembrie 2021, pe Clement Beaune, secretarul de stat pentru afaceri europene in cadrul Ministerului pentru Europa si al Afacerilor Externe al Republicii Franceze, aflat in vizita de lucru in Romania.

,,Am discutat, desigur, despre Schengen si aderarea Romaniei la spatiul Schengen. Am retransmis asteptarea Romaniei ca o decizie favorabila privind aderarea la spatiul Schengen sa fie luata cat mai curand, avand in vedere ca Romania indeplineste toate criteriile de aderare, iar criza pandemica ne-a aratat cat este de important sa avem un spatiu Schengen eficient, care sa nu mai mentina fragmentari si care sa valorizeze contributia reala a statelor care participa de facto printr-o serie de mecanisme care tin de angrenajul cooperarii la nivel european din perspectiva Afacerilor Interne, precum Romania", a afirmat Matei, dupa intrevederea cu Beaune, informeaza Agerpres.

Diplomatul francez a declarat ca ,,Romania trebuie sa adere la Schengen, asteapta de un deceniu".

,,In ceea ce priveste Schengen, stiu ca vorbim de un punct sensibil si important pentru Romania, de mai multi ani, pentru ca, de aproape de un deceniu, Romania asteapta aderarea la Schengen. Trebuie sa adere. Nu stiu sa va spun exact cand. Cred sincer ca s-a adancit criza din domeniul migratiei, chiar in timpul pandemiei de COVID, cand am avut restrictii la frontiere. Daca o tara e serioasa, iar Romania este serioasa in ceea ce priveste apararea frontierelor, este un atu al Schengen, pentru ca astfel controleaza mai bine frontierele Europei", a spus oficialul francez.

,,Ne dorim sa construim impreuna, pentru ca largirea spatiului Schengen nu inseamna fragilizarea acestuia, ci fiecare tara care intra in spatiul Schengen nu face altceva decat sa consolideze, sa intareasca acest spatiu si securitatea sa", a mai spus Clement Beaune.

Cea mai recenta recomandare de integrare a Romaniei la Schengen este din aceasta vara, cand Parlamentul European a adoptat raportul anual de functionare a Spatiului Schengen. Documentul recomanda integrarea cu drepturi depline a Romaniei si Bulgariei, in plus e mentionata si Croatia, care indeplineste cerintele tehnice. Raportul a fost adoptat la 8 iulie 2021, cu 505 voturi pentru, 134 impotriva si 54 abtineri. In plus, si Comisia Europeana a prezentat in iunie o noua strategie pentru un spatiu Schengen mai puternic si mai rezilient, printre obiective fiind si acceptarea tarilor pregatite de aderare: Romania, Bulgaria si Croatia.

Recunoasterea oficiala a indeplinirii de catre Romania a criteriilor prevazute in acquis-ul Schengen a fost la 9 iunie 2011, dupa ce Parlamentul European a avizat favorabil proiectul Deciziei privind aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen.

Spatiul Schengen este format din 26 de state europene, fiind incluse toate tarile UE, cu exceptia Bulgariei, a Romaniei, a Croatiei, a Ciprului si a Irlandei. Din afara UE sunt incluse in Schengen Islanda, Norvegia, Elvetia si Liechtenstein.

Comments