ROMANIA SUVERANA | Pensiile majorate, pomeni intinse romanilor in pregatirea alegerilor din 2024?

ROMANIA SUVERANA | Pensiile majorate, pomeni intinse romanilor in pregatirea alegerilor din 2024?

ROMANIA SUVERANA | Pensiile majorate, pomeni intinse romanilor in pregatirea alegerilor din 2024?

Pachetul anuntat de carmuitorii tarii ne costa 17,5 miliarde de lei din bugetul peticit al acestei tari. Dar stim cu totii ca noaptea ni se promite ceva, iar dimineata vedem ca alesii patriei se razgandesc. Iar romanii s-au cam prins de anunturile pompoase, facute cu fast, dar care nu se concretizeaza nici macar pe jumatate.

Totusi, imediat dupa anuntul de aseara, casuta de email a redactiei s-a umplut de mesaje trimise de telespectatorii nostri, carora vreau sa le multumesc. Prea putini sunt multumiti de anuntul coalitiei, iar majoritatea se simt tradati de aceste masuri. Desi pe hartie ele arata bine, in realitate nu vor avea efecte benefice decat pe termen foarte scurt. Multi romani, printre care ma numar si eu, si-ar fi dorit ca decidentii sa anunte investitii in sectoare-cheie, care sa produca plus valoare pe termen mediu si lung.

In agricultura, energie, infrastructura si educatie este nevoie de o directionare constanta si bine administrata de fonduri. Fac o mica paranteza legata de sistemul de invatamant: elevii olimpici la mai multe discipline la concursurile nationale sau internationale obtin o singura data bursa de performanta. Ministerul Educatiei a stabilit anul trecut prin ordin ca prima de 500 de lei nu se poate cumula ca in cazul pensiilor speciale. Este cazul multor copii care se straduie sa invete azi, totul pentru ca maine sa poata schimba ceva in bine in aceasta tara.

Nu vreau sa fiu carcotasa, dar mi se pare ca aceste pachet de masuri impotriva saraciei nu reprezinta decat pomeni intinse romanilor, in pregatirea alegerilor din 2024. Am spus-o si o repet: noi vrem respect! Si o arata mesajele venite de la dumneavoastra, dragi telespectatori ai Realitatea Plus. Sunt atat de multe incat nu am reusit sa le citesc pe toate, dar as vrea sa citez doua dintre cele care mi-au atras atentia:

"Referitor la aceasta bataie de joc cu pensiile: De cand cei care au muncit 2-10 ani, au mai multe drepturi decat cei care au muncit si au cotizat la fondul de pensii 30-40 de ani? Acestia au de fapt niste indemnizatii sociale si nu vad de ce sunt amestecati cu pensionarii cu stagiul complet de cotizare, din moment ce legea stabileste clar un prag minim de cotizare pentru a deveni pensionar. Multi dintre cei care au o pensie de 1000-1200 lei sunt cei care dupa revolutie nu au mai muncit in tara, deci implicit nu au mai contribuit cu nimic la fondul de pensii. S-au dus in diferite state in occident si au lucrat care pe unde au apucat. Unii au castigat bani frumosi, dar la fondul de pensii din Romania nu au mai contribuit. Au ramas cu cativa ani lucrati in tara, iar acum ii consideram categorie vulnerabila. Pai daca mare parte din actualii pensionari pierdeau aproape un sfert din salariu contribuind la fondul de pensii, iar o alta parte nu a platit nici macar stagiul minim de cotizare, vine acum statul si spune: voi care ati cotizat 35-40 de ani sunteti niste prosti, noi acum ii premiem pe cei care nu au muncit ca sunt vulnerabili. Deci ce face statul? Incurajeaza nemunca? Daca sunt considerati sociali sa se ocupe statul de ei, nu sa vina sa faca pe ,,statul grijuliu" dar pe banii pensionarilor.", ne-a scris domnul Cristian. Iar un alt telespectator a completat: "PSD este primul partid care taie din pensiile romanilor dupa impozitarea lui Boc din anul 2010. La o inflatie de minim 16% tu ca PUTERE sa acorzi pensionarilor doar o recuperare partiala de 12.5 % din pensia pentru care au muncit o viata, este revoltator. Procentul acordat azi nu reprezinta, nici pe departe, o crestere. Este o TAIERE in toata regula. Ce mai tipau in urma cu 10 - 12 ani acesti baieti, care acum fac la fel.", ne-a scris domnul Marcu.

Aceste mesaje sunt esenta nemultumirilor unui popor intreg. Decidentii croiesc legi care nu fac altceva decat sa agraveze inechitatile din sistem. Iar revolta poporului este la un pas sa dea in clocot. Evident ca opozitia profita de acest moment si ataca masurile promise de coalitia aflata acum la putere. Ultimul pe lista este Partidul Forta Dreptei, care critica decizia de a aplica o crestere a punctului de pensie inferioara ratei inflatiei din ultimele 12 luni si informeaza ca parlamentarii formatiuni au initiat un proiect de lege prin care propun actualizarea pensiilor cu circa 18% de la 1 ianuarie 2023. E usor sa guvernezi din opozitie, nu-i asa?

Nici, sindicatele care au dat deja tonul manifestatiilor de strada, nu sunt de acord cu anuntul alesilor. Acestea depun plangere penala dupa ce Guvernul a decis ca salariul minim va ajunge la 3.000 de lei, dintre care 200 de lei nu vor fi impozitati. Potrivit liderilor de sindicat, astfel se va ajunge la adancirea deficitului din fondul de pensii. Mai mult, acestia acuza coalitia ca nu s-a consultat cu angajatorii si ceilalti parteneri sociali inainte de a lua aceasta decizie. In replica, premierul a anuntat ca problema va fi discutata, din nou, saptamana viitoare cu sindicatele si patronatele. Este un moment critic, in care revolta romanilor este la un pas sa treaca de linia rosie. Frig in case, frig si afara, nu-i asa?

Pe principiul acesta, sunt tot mai multi care cred ca vom asista la proteste in strada. Sa speram ca nu ajungem insa acolo. Dar jaful de proportii nationale nu se opreste iar rabdarea oamenilor pare sa se epuizeze de tot. Facturile nesimtite au inceput deja sa vina, dupa o intarziere de cateva luni. In acest peisaj de vesti pestrite, iata ca mai primim una. Asistam la o lovitura pe piata energiei din Romania! Grupul Enel a anuntat ca va pleca din tara noastra in 2023. Este unul dintre cei mai mari investitori de pe piata energiei electrice. Conducerea companiei a precizat ca se va concentra pe tari precum Italia si Spania. Vanzarea acestui mamut se face nu pe doi lei, ci pe nu mai putin de 21 de miliarde de euro! Dupa ce au facut profituri uriase, sefii companiei au decis ca e momentul sa se relocheze. Mi-as dori sa vad conducatorii acestei tari ca fac o oferta concreta pentru a cumpara colosul energetic. E timpul sa ne recuperam tara. Bucata cu bucata, asa cum a fost vanduta. Ar fi primul pas pentru ca Romania sa redevina suverana.

Azi primim si o veste buna: Romania indeplineste cele patru conditionalitati din Mecanismul de Cooperare si Verificare - adica MCV, care poate fi oprit. Astfel, UE considera ca Romania a facut pasi importanti in ceea ce priveste independenta justitiei. Vom fi primiti in sfarsit in Schengen sau ramanem tot la portile Europei? Ramane de vazut! Avem insa dezvaluiri explozive in aceasta seara: am pus mana pe stenogramele din cadrul sedintei cruciale in care s-au decis noile ajutoare. Veti afla cum au negociat la sange liderii PNL si PSD deciziile legate de banii nostri, dar si ce cred romanii despre aceste masuri.

Comments