ROMANIA SUVERANA | Visul romanesc a ramas in basmele spuse de bunici

ROMANIA SUVERANA | Visul romanesc a ramas in basmele spuse de bunici

ROMANIA SUVERANA | Visul romanesc a ramas in basmele spuse de bunici

Majoritatea covarsitoare, adica 95% dintre familiile vulnerabile se afla in situatia de a nu putea acoperi nevoi de baza, cum ar fi medicamente sau consultatii medicale pentru o problema de sanatate a copilului, alimente sau alte bunuri de stricta necesitate, facturile cu utilitatile locuintei (curent electric, gaze, telefonie, internet), cheltuieli legate strict de educatie copiilor (transportul intre casa si scoala, rechizite, manuale), totul din cauza crizei socio-economice.

O criza multipla care a fost agravata de o clasa politica lipsita de empatie, incapabila sa aplice solutii si rupta de realitatea crunta in care traiesc oamenii din aceasta tara. Potrivit datelor oficiale Eurostat, in 2021 circa 1,5 milioane de copii din Romania, adica peste 41% se aflau in risc de saracie sau excluziune sociala. Autoritatile au la dispozitie 300 de milioane de euro pentru a investi in copiii saraci, dar nimeni nu a accesat aceste fonduri europene inca.

Va invit dragi politicieni sa lasati pozele emotionante facute pentru fanii de pe paginile de socializare si sa mergeti la pas prin aceasta tara. Luati contact cu oamenii care v-au acordat votul, crezand ca puteti schimba raul in bine. Comunicati real cu romanii si ascultati nevoile lor! Iar apoi croiti legi drepte care sa ne scoata din mizerie si saracie. Sa nu va aud ca nu se poate, pentru ca voi aveti acces la butoanele de comanda! Daca cei de dinaintea voastra nu au fost in stare sa ne aduca bunastare si predictibilitate, pe voi ce va opreste? Chiar credeti ca demagogia si discursul populist mai aduc voturi ca altadata? Ma indoiesc, pentru ca romanii nu mai sunt creduli. S-au maturizat din punct de vedere electoral si asteapta fapte, pentru ca de vorbe goale s-au saturat. Salvati tara, pentru ca Romania este in pragul unui dezastru iminent.

O analiza facuta de domnul profesor Petrisor Peiu arata cifrele care ne aduc tot mai aproape de faliment. \"Cumparam de peste granite inclusiv mancare, in primul rand produse de baza: am exportat in 2021 carne de pasare in valoare de 154 milioane de euro si am importat cu o treime mai mult, in valoare de 194 de milioane de euro. Pasari vii am vandut in valoare de 29 de milioane de euro si am importat in valoare de 55 de milioane de euro, aproape dublu. La carne de porc avem urmatoarele ,,realizari": exporturi de 2,1 milioane de euro si importuri de 609 milioane de euro, iar la porci vii mai marcam importuri de 95 de milioane de euro, cu exporturi de doar 100 000 de euro. Cat despre carnea de vita, exporturile noastre insumeaza 21 de milioane de euro, in vreme ce importurile ajung la o valoare mai mult decat tripla, de 75 de milioane de euro. (...) Importam, oameni buni, cu 10 miliarde de euro mai mult decat exportam produse chimice-ne arata domnul Peiu, desi industria din acest sector aducea odinioara aproape o treime din excedentul comercial al tarii. Este, fara indoiala, rodul politicii de distrugere si demolare a combinatelor chimice. Iar industria chimica nu este, nicidecum, ceva de care Europa fuge, caci noi importam din Germania, Ungaria si Polonia. Inca vreo 6 miliarde de euro la deficit vin din importurile prea mari de combustibili. (...) Vreo 5 miliarde de euro din deficitul comercial se datoreaza importului de semi-fabricate (gen otelul beton), la care noi odinioara eram printre marii producatori de pe continent. Inclusiv mult-laudata industrie auto, desi cu exporturi mari, de peste 28 de miliarde de euro, marcheaza importuri si mai mari, de peste 30 de miliarde de euro. Si ca sa fie clar ca deficitul comercial se datoreaza demolarii industriei si agriculturii, iata ca sursele acestui deficit sunt state din categoria noastra de dezvoltare, precum Polonia, Ungaria si China- altadata o destinatie majora a exporturilor noastre. Putem deci sa conchidem ca depindem, in mod periculos de mult, de importurile unor produse esentiale, de la carne si lapte, pana la combustibili, otel beton si ingrasaminte. Avem un singur tip excedent incurajator si anume la cea mai bine dezvoltata industrie din tara, cea a tigaretelor, industrie in care am ajuns al doilea cel mai mare producator european.\", arata o analiza facuta de domnul Peiu.

Romania, tara care altadata exporta mancare pentru intreaga Europa, nu este capabila astazi sa asigure hrana pentru milioane dinte cetatenii ei. Am ajuns sa importam din state care care astazi sunt jumatate stanca si jumatate desert, iar altadata eram granarul continentului! Traim una dintre cele mai grele ierni din istorie si vedem deja romani care se sting de frig, pentru ca nu au cu ce se incalzi. Un pensionar din Iasi care si-a pus perdelele pe foc, pentru ca nu a mai avut bani de lemne a sfarsit intr-un incendiu. O alta bunica de 75 de ani, tot din Iasi, a intrat in soc hipotermic si a ajuns in coma la spital unde a si murit. Medicii nu au mai putut face nimic pentru pensionara care nu avea cu ce sa se incalzeasca si a indurat frigul mai multe zile la rand. Tot in Iasi, un barbat a fost salvat in ultima clipa de catre o asociatie caritabila care l-a gasit degerat in casa. Iar greul abia incepe. In timp ce politicienii stau la adapostul unor functii caldute, poporul indura incompetenta si efectele tradarii lor.

Situatia este din ce in ce mai grea si pentru bucurestenii racordati la sistemul centralizat de termoficare! Avariile sunt la ordinea zilei, iar mii de oameni- copii, batrani, gravide si bolnavi- ingheata in propriile case. Deja, in sute de blocuri, oamenii nu au nici apa calda si nici caldura, iar peste 21% din retea functioneaza partial sau deloc in anumite zone. Cele mai recente date arata ca aproximativ o treime din agentul termic furnizat se pierde din cauza instalatiilor foarte vechi. Scenele sunt trase la indigo si in alte mari orase ale tarii. Iar pentru frigul din case, coroborat cu conditiile din evul mediu, suntem obligati sa platim facturi colosale.

Iata ca la 33 de ani de la revolutia sangeroasa din 1989, traim mai greu ca pe vremea comunismului. De asta au murit eroii care au infruntat cu pieptul dezgolit gloantele terorii? Avem oare libertate, traim mai bine ca atunci? Intreb si eu retoric, asta pentru ca raspunsurile sunt evidente. Vedem pe toate canalele cum ni se spune ca sunt zile cruciale pentru majorarea pensiilor si a salariilor. Dupa le-au promis bunicilor o crestere de 15%, iata ca vine anuntul sfarsitului de an: toti batranii primesc 12,5% in plus la pensie. Speram sa se si tina de promisiune liderii coalitiei, pentru ca au proimis una si de multe ori au facut alta.

Sunt controverse si in ceea ce priveste majorarea salariului minim net la 1.775 de lei. Asta ar insemna o crestere de 250 de lei. Ea ar putea fi mai mare, daca Guvernul ar fi de acord ca 200 de lei din salariul minim brut sa fie scutiti de impozite. Politicienii jongleaza cu procente si se fac ca le pasa de noi, dar adevarul este ca nu ne-au pus la adapost in fata iernii care este abia la inceput. Pentru ei si pentru ai lor au gasit solutii si bani de cresteri pentru venituri. Noua ne intind pomeni care nu ajung, in multe cazuri, la toti cei aflati in nevoie.

Vedem ca primarul Sibiului vrea sa le mareasca salariile angajatilor din institutia pe care o conduce cu 15%. Majorarea ar putea sa intre in vigoare de la 1 decembrie pentru cei aproximativ 1.400 de oameni pe care ii are in subordine. Totul vine dupa ce ultima marire de salarii, de aproape 11 procente, a avut loc in urma cu un an. Sa nu va mire ca partidele voastre se duc in cap, stimati lideri ai tarii! Unde este responsabilitatea fata de popor? Unde a disparut empatia si dragostea de tara?

Inchei editorialul amintindu-va ca marcam doua evenimente interconectate si de o importanta cruciala in contextul geopolitic actual. Pe 21 noiembrie 2002, NATO invita mai multe state europene, printre care si Romania, sa devina membre. Si tot azi, dar pe 21 noiembrie 2013 incepea Euromaidan-ul. Timp de aproape 5 luni, poporul ucrainean a protestat din cauza dorintei politicienilor de a se rupe de Europa. Peste 800 de mii de oameni au marsaluit pe strazile din Kiev, dar si in alte orase ale tarii, iar autoritatile au intervenit brutal. Peste 120 de oameni au murit iar alti 300 sunt dati disparuti si astazi. De ce va spun toate acestea? Ei bine, imi doresc sa intelegeti ce se intampla in jurul nostru ca sa puteti judeca singuri contextul actual, in ciuda propagandei venite pe diverse canale.

Comments