#romania2019.eu/Botanoiu (MADR): Sub nicio forma nu poate fi acceptata plafonarea platilor directe,...

Secretarul de stat în Ministerului Agriculturii, Daniel Dumitru Botănoiu, a subliniat marţi, la dezbaterea dedicată Politicii Agricole Comune şi Politicii de Coeziune, că nu poate fi acceptată sub nicio formă plafonarea plăţilor directe deoarece va afecta grav fermele mari ce respectă standardele de mediu, iar acestea vor pierde în competitivitate în raport cu importurile din ţările terţe.

"Continuarea convergenţei externe a plăţilor directe este un aspect pozitiv, pe care îl susţinem, România pledează pentru un plafon anual al cheltuielilor finanţate din FEGA, cel puţin la nivelul din 2019, de circa 1,9 miliarde euro. Salutăm aplicarea degresivităţii si susţinem demersurile de simplificare a PAC. Totodată, constatăm menţinerea sprijinului pentru tinerii fermieri şi o extindere a efortului programatic către dezvoltarea satelor inteligente. De asemenea, suntem de acord menţinerea celor doi piloni ai PAC si a instrumentelor de management al riscurilor în agricultură, precum şi cu necesitatea stimulării cercetării şi inovării în domeniul alimentaţiei, agriculturii, dezvoltării rurale şi al bioeconomiei cercetării şi inovării agricole", a declarat oficialul MADR.

Daniel Botănoiu a subliniat că fermele de mărime mai mare sunt cele care asigură securitatea alimentară, aplică standarde înalte şi contribuie esenţial la economia ţării.

Un alt aspect cu care România nu este de acord vizează cofinanţarea naţională a plăţilor directe care ar determina o concurenţă neloială între statele membre dar, mai ales, va mări şi mai mult decalajul între Est şi Vest, ca urmare a existenţei unui surplus de capital (inclusiv bugetar) în statele dezvoltate cu un deficit de capital, în statele mai putin avansate, se arată într-un comunicat al MADR remis AGERPRES.

În cadrul dezbaterii, secretarul de stat Botănoiu a vorbit şi despre reînnoirea generaţiilor, subliniind că "atragerea şi menţinerea tinerilor în zona rurală, facilitând transferul fermelor, accesul la teren, finanţare, instruire şi inovare, trebuie să constituie propuneri concrete de sprijin pentru atragerea tinerilor în mediul rural şi să vizeze măsuri în domeniul agricol (sprijin pentru instalare, pentru tineri fermieri), fiscale (facilitatea creditelor), sociale (dezvoltarea de activităţi non agricole în mediul rural pentru creşterea atractivităţii), educaţionale şi patrimoniale (facilitarea transferului fermei, încurajarea pensionării celor vârstnici pentru a atrage fermierii tineri)".

Reuniunea dedicată Politicii Agricole Comune şi Politicii de Coeziune, găzduită de Parlamentul României, va continua miercuri, 20 martie 2019, cu o discuţie privind încurajarea micilor fermieri în noul context bugetar şi al revoluţiei digitale şi lanţurile alimentare.AGERPRES/(AS - editor: Mariana Nica, editor online: Adrian Dădârlat)

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – [email protected].

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comments